piątek, 11 kwietnia 2014

Baranek Wielkanocny


Wielkanoc co raz bliżej, sporo świątecznych przepisów już znajdziecie na blogu, ale Baranek Wielkanocny to u mnie nowość.
Foremka, której używam ma prawdopodobnie więcej lat niż ja, ale dzisiaj osobiście użyłam jej po raz pierwszy.
Jeśli tylko macie taką formę to korzystajcie, to świetny sposób na ozdobienie świątecznego stołu, albo dodatek do koszyczka.
Przepis znaleziony na blogu Pieczarka mySia.
Polecam !!


Baranek Wielkanocny

składniki:
  • 1 opakowanie budyniu bez cukru 40g (lub mąki ziemniaczanej)
  • 100g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g cukru
  • 50g masła
  • 3 jajka

wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać jajka jedno po drugim w minutowych odstępach, ciągle miksując. Dodać mąkę z budyniem przesianą z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia składników.
Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą i spiąć formę.
Przelać ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Piec przez 40-45 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić baranka i wyjąć z formy.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!


6 komentarzy:

Evi pisze...

U nas babcia piekła najlepsze, były też zajączki :). Te foremki - ciężkie, żeliwne - chyba gdzieś jeszcze są. Może czas je odkurzyć? :)
Pozdrawiam!

Aurora pisze...

A u mnie takiej foremki brak... chyba że się wybiorę na strych babci ;))

Majana pisze...

Piękny ten baranek Madziu.
Idealny do koszyczka :)

Agata pisze...

Baranek udał się doskonale:) I pewno pyszny jak wszystko co pieczesz :)

Iwonka pisze...

Piękny baranek. Cyba czas się rozejrzeć za własną foremką.

Barbara Bastamb pisze...

Radosnego świętowania...pozdrawiam...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin