Wielkanoc co raz bliżej, sporo
świątecznych przepisów już znajdziecie na blogu, ale Baranek
Wielkanocny to u mnie nowość.
Foremka, której używam ma
prawdopodobnie więcej lat niż ja, ale dzisiaj osobiście użyłam
jej po raz pierwszy.
Jeśli tylko macie taką formę to
korzystajcie, to świetny sposób na ozdobienie świątecznego stołu,
albo dodatek do koszyczka.
Przepis znaleziony na blogu Pieczarka
mySia.
Baranek Wielkanocny
- 1 opakowanie budyniu bez cukru 40g (lub mąki ziemniaczanej)
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50g cukru
- 50g masła
- 3 jajka
wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem na puszystą
masę, dodawać jajka jedno po drugim w minutowych odstępach, ciągle
miksując. Dodać mąkę z budyniem przesianą z proszkiem do
pieczenia i zmiksować do połączenia składników.
Formę na baranka dokładnie wysmarować
masłem i obsypać bułką tartą i spiąć formę.
Przelać ciasto do formy i wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180'C.
Piec przez 40-45 minut, do suchego
patyczka.
Po upieczeniu ostudzić baranka i wyjąć
z formy.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
6 komentarzy:
U nas babcia piekła najlepsze, były też zajączki :). Te foremki - ciężkie, żeliwne - chyba gdzieś jeszcze są. Może czas je odkurzyć? :)
Pozdrawiam!
A u mnie takiej foremki brak... chyba że się wybiorę na strych babci ;))
Piękny ten baranek Madziu.
Idealny do koszyczka :)
Baranek udał się doskonale:) I pewno pyszny jak wszystko co pieczesz :)
Piękny baranek. Cyba czas się rozejrzeć za własną foremką.
Radosnego świętowania...pozdrawiam...
Prześlij komentarz