wtorek, 18 marca 2014

Makaronowa sałatka z tuńczykiem


Prosta, pyszna i mało fotogeniczna sałatka. Taką sałatkę w swoim repertuarze ma pewnie wiele z Was, ja dzisiaj podaję wersję, która nam wyjątkowo smakuje. Oczywiście można dorzucić do tej krótkiej listy jeszcze inne składniki, ale pamiętajcie, że czasami mało znaczy dobrze.
Sałatka dobra na imprezę, na szybki obiad, czy średnio lekką kolację :)
Można zjeść na ciepło, czyli zaraz po zmieszaniu z gorącym makaronem, ja jednak wolę jak ma czas się przegryź.
Ilości podane wystarczą dla 2-3 osób.
Ja się właśnie zajadam, a Wam gorąco polecam!!


składniki:
  • 300g makaronu (muszelki, świderki, rurki)
  • 1 puszka tuńczyka (w oleju)
  • 1 papryka czerwona lub żółta
  • 1 czerwona cebula lub zielona cebulka
  • 2 ogórki konserwowe - opcjonalnie
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu, następnie odcedzić i przełożyć do dużej miski. Dorzucić tuńczyka, kukurydzę, pokrojone w kostkę warzywa i jajka oraz śmietanę i majonez.
Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać raz jeszcze.
Schłodzić.

Smacznego!!


1 komentarz:

Agata z magicznego atelier pisze...

A mnie się tam podoba na zdjęciach, chętnie bym skubnęła :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin