Zauważyłam pewną prawidłowość w
mojej rodzinie. Dania o okrągłych kształtach mają największe
wzięcie, królują pizze i tarty, ale nie tylko zaliczają się
także pączki, mufiny i torty :)
Przecież nie będę z tym walczyć, na
inne kształty geometryczne pewnie też przyjdzie czas, a teraz żeby
zaspokoić ten rodzinny nawyk, upiekłam pyszną tartę z rumianym i
chrupiącym bekonem, z dodatkiem suszonych pomidorów, pachnącą
rozmarynem. Od razu zaznaczę, że tarta jest tak smaczna, że jedna
na pewno Wam nie wystarczy, proponuję od razu zrobić z podwójnej
porcji, w razie czego odgrzewana jest równie dobra, albo i lepsza.
Tarta na kruchym cieście z bekonem i
suszonymi pomidorami
składniki:
kruche ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 120g masła, pokrojonego w kostkę, niezbyt twardego
- 1 średnie jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- świeży lub suszony rozmaryn ilość wg uznania
- 40ml zimnej wody
wykonanie:
Na blacie lub w dużej misce usypać
kopiec z mąki, pośrodku zrobić wgłębienie. Włożyć tam masło,
jajko, sól i cukier i rozmaryn. Wszystkie składniki w środku
wymieszać palcami, potem stopniowo dodawać do nich mąki.
Mieszać dopóki wszystkie składniki
będą prawie całkiem połączone – ciasto powinno być lekko
ziarniste w dotyku. Dodać zimną wodę, wymieszać palcami z
ciastem.
Zagniatamy ciasto nasadą dłoni, żeby
było całkiem gładkie. Uformować kulkę, owinąć folią spożywczą
i włożyć do lodówki na 1-2 godziny.
nadzienie:
- 100g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- ½ słoika suszonych pomidorów
- 100ml śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- sól
- świeżo zmielony pieprz
dodatkowo:
- małe jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta przed pieczeniem
wykonanie:
Bekon pokroić na mniejsze kawałki i
podsmażyć na patelni, żeby był rumiany.
Pomidory wyjąć z oleju, można
pokroić na mniejsze kawałki, albo zostawić tak jak są.
Śmietanę dokładnie wymieszać z
jajkiem, solą i pieprzem.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
na cienki blat, podsypując mąką. Formę wysmarować masłem i
wyłożyć ciastem. Ciasto posmarować jajkiem, a następnie wyłożyć
na nie farsz,najpierw przyrumieniony boczek, następnie wylać masę
jajeczną, a na górze ułożyć suszone pomidory.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do
180'C na 25-30 minut.
Smacznego!!
9 komentarzy:
Ale wygląda smakowicie!!
A ja robię tarty prostokątne ;)
wygląda smacznie;)
Poczułam głód nieprawdopodobny :))
Magdo, swietnie musi smakować Twoja tarta, suszone pomidory doskonale do niej pasują. A zdjecia są urzekające, gratuluję.
Będzie dzisiaj na obiad :)
Fajne połączenie bekony i pomidorów.
Pysznie tutaj!!!
Nominuję Twój blog do http://kulinarnewyzwanie.blog.pl/2014/03/12/liebster-blog-award/
zajrzyj również do mnie...tutaj moje pytania i oczywiście zapraszam do podróży po moim blogu! http://recipemilusiowej.blog.pl/2014/03/15/583/
Bardzo nam smakowała, robiłam ją już dwa razy :)
http://przystole.blox.pl/2014/05/Tarta-z-boczkiem-i-suszonymi-pomidorami.html
Prześlij komentarz