Bardzo rzadko mam okazję jeść domowe
ciasto nie mojego wypieku. Tym razem ogromną przyjemność sprawiło
mi ciasto, które miałam przyjemność zjeść na świątecznym
spotkaniu w szkole w Chudowie. Udało się także drogą rozpytywania
uzyskać wskazówki do przygotowania tego ciasta, autorce bardzo
dziękuję. Ciasto okazało się bardzo proste, za to bez tych
cennych wskazówek trudne było nam wpaść co się kryje w masie
kajmakowej.
Wiedziałam, że to ciasto przypadnie
do gustu mojemu dziecku, bo on kocha każde ciasto w których jest
kajmak albo śmietana, a najlepiej oba składniki jednocześnie.
Ciasto zrobiło furorę wśród małych i dużych, także bardzo
polecam, nawet bez specjalnej okazji. Zróbcie sobie odrobinę
przyjemności.
W dzisiejszym przepisie oprócz
wskazówek na pyszne ciasto, znajduje się także przepis na
biszkopt, który możecie wykorzystać do wielu różnych ciast lub
tortów. Jeśli będziecie piec biszkopt na tort, pamiętajcie żeby
zrobić go w mniejszej blaszce, wtedy biszkopt będzie wyższy i
łatwiej będzie go pokroić.
składniki:
na biszkopt:
- 4 duże jajka, osobno białka i żółtka
- ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
pozostałe:
- 1 puszka kajmaku
- 150-200g słonecznika łuskanego
- 250ml śmietany kremówki (do ubijania)
wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli, a pod
koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze przez
chwilę ubijać.
Obie mąki przesiać i delikatnie
wmieszać do ciasta, można to zrobić mikserem, ale na najniższych
obrotach.
Formę o wymiarach około 22cm x 28 cm
wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i
wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C i piec przez 30-40 minut,
aż biszkopt się zarumieni, a wbity patyczek będzie nieoblepiony
ciastem. Zostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami.
W czasie gdy biszkopt stygnie należy
przygotować resztę.
Na suchej patelni podprażyć ziarenka
słonecznika, na małym ogniu często mieszając.
Zawartość puszki kajmaku przełożyć
do małego garnuszka i podgrzać mieszając, aż konsystencja stanie
się bardziej płynna, wtedy do masy dodać ziarenka słonecznika i
wymieszać.
Na biszkopt wylać masę kajmakową ze
słonecznikiem i wyrównać za pomocą łyżki, gdy masa całkowicie
ostygnie należy dołożyć warstwę ubitej śmietany.
Jeśli śmietana nie chce się idealnie
ubić, można pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę żelatyny
rozpuszczonej w minimalnej ilości wody.
Warstwę śmietany dowolnie udekorować.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego!!
4 komentarze:
Załapałam się na kawałek więc szczerze mogę polecić bo jest pyszne :)
bardzo chętnie zjadłabym kawałek tego słodziutkiego ciacha!!! pysznie się prezentuje :)
wyglada mega pysznie :)
Chętnie bym spróbowała :)
Prześlij komentarz