czwartek, 16 stycznia 2014

Ciasto kajmakowe ze słonecznikiem

Bardzo rzadko mam okazję jeść domowe ciasto nie mojego wypieku. Tym razem ogromną przyjemność sprawiło mi ciasto, które miałam przyjemność zjeść na świątecznym spotkaniu w szkole w Chudowie. Udało się także drogą rozpytywania uzyskać wskazówki do przygotowania tego ciasta, autorce bardzo dziękuję. Ciasto okazało się bardzo proste, za to bez tych cennych wskazówek trudne było nam wpaść co się kryje w masie kajmakowej.
Wiedziałam, że to ciasto przypadnie do gustu mojemu dziecku, bo on kocha każde ciasto w których jest kajmak albo śmietana, a najlepiej oba składniki jednocześnie. Ciasto zrobiło furorę wśród małych i dużych, także bardzo polecam, nawet bez specjalnej okazji. Zróbcie sobie odrobinę przyjemności.

W dzisiejszym przepisie oprócz wskazówek na pyszne ciasto, znajduje się także przepis na biszkopt, który możecie wykorzystać do wielu różnych ciast lub tortów. Jeśli będziecie piec biszkopt na tort, pamiętajcie żeby zrobić go w mniejszej blaszce, wtedy biszkopt będzie wyższy i łatwiej będzie go pokroić.


składniki:

na biszkopt:
  • 4 duże jajka, osobno białka i żółtka
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

pozostałe:
  • 1 puszka kajmaku
  • 150-200g słonecznika łuskanego
  • 250ml śmietany kremówki (do ubijania)

wykonanie:

Białka ubić ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodać cukier, następnie żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać.
Obie mąki przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, można to zrobić mikserem, ale na najniższych obrotach.
Formę o wymiarach około 22cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180'C i piec przez 30-40 minut, aż biszkopt się zarumieni, a wbity patyczek będzie nieoblepiony ciastem. Zostawić do całkowitego wystudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

W czasie gdy biszkopt stygnie należy przygotować resztę.
Na suchej patelni podprażyć ziarenka słonecznika, na małym ogniu często mieszając.
Zawartość puszki kajmaku przełożyć do małego garnuszka i podgrzać mieszając, aż konsystencja stanie się bardziej płynna, wtedy do masy dodać ziarenka słonecznika i wymieszać.

Na biszkopt wylać masę kajmakową ze słonecznikiem i wyrównać za pomocą łyżki, gdy masa całkowicie ostygnie należy dołożyć warstwę ubitej śmietany.
Jeśli śmietana nie chce się idealnie ubić, można pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody.
Warstwę śmietany dowolnie udekorować.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!!

4 komentarze:

Agata pisze...

Załapałam się na kawałek więc szczerze mogę polecić bo jest pyszne :)

Wiewióra pisze...

bardzo chętnie zjadłabym kawałek tego słodziutkiego ciacha!!! pysznie się prezentuje :)

pieczarka mySia pisze...

wyglada mega pysznie :)

Poezja Smaku pisze...

Chętnie bym spróbowała :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin