Dzisiejszy sernik był bohaterem
urodzinowego stołu, bardzo chwalonym i zjedzonym do ostatniego
kawałka. Dodatek musu dyniowego okazał się rewelacyjny, smak dyni
w serniku bardzo pozytywnie został odebrany. Nieskromnie dodam, że
dla mnie to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Sezon na dynie
trwa długo, więc korzystajcie z przepisu bo warto. U mnie na pewno
tej jesieni jeszcze zagości na stole.
Sernik dyniowy
składniki:
spód:
- 150g krakersów lub sucharków, pokruszyć
- 3 łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 80g roztopionego masła
Wszystkie te składniki wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka
starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas
przygotowywania reszty.
masa serowa:
- 1kg sera, trzykrotnie zmielonego
- 250g musu dyniowego
- 3 jajka + 1 żółtko
- 100g śmietany kremówki
- 1 szklanka brązowego cukru (może być biały)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)
wierzch:
- 100ml śmietany 18%
- 4 łyżki cukru
- słoik dżemu z czarnej porzeczki (może być inny, najlepiej domowy)
wykonanie:
Mus z dyniowy przygotowuję
następująco: dynię obrać i pokroić w kawałki, a następnie
zmiksować blenderem na papkę. Wymieram dojrzałą część dyni,
twardą część od skóry zostawiam.
Ser umieścić w dużym naczyniu i
zmiksować dodając po 1 jajku. Następnie dodać cukier i cukier
waniliowy oraz kremówkę. Wymieszać, a następnie dodać mus z
dyni, przyprawy i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zmiksować.
Gotową masę wylać na wcześniej
przygotowany spód sucharkowy.
Tak przygotowany sernik wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut, po tym czasie
zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec przez kolejne 70 minut,
sprawdzić czy środek sernika nie jest płynny, jeśli jest taka
potrzeba piec kolejne nawet 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i górę
posmarować śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i piec przez kolejne
15 minut w 120'C.
Studzić w otwartym piekarniku, a
następnie na noc włożyć do lodówki.
Ozdobić dżemem z czarnej porzeczki,
który świetnie się z tym ciastem komponuje.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Sernik dyniowy to jeden z moich ulubionych jesiennych przysmaków :) Z tą śmietankową polewą musi smakować obłędnie!
nie miałam okazji go jeszcze jeść, ani samodzielnie upiec. ale dynia dojrzewa na ogrodzie, będzie i sernik!
Wspaniały!! Chętnie bym zjadła! :-)
cudo.
nie miałam okazji próbować sernika dyniowego koniecznie muszę spróbować zrobić :)
Dyniowy jest pyszny, robiłam i bardzo nam smakował:)
Twój wygląda pysznie, mniam.
Pozdrowienia:)
Połakomiłabym się na ten ostatni kawałek ;)
Bardzo ciekawie ,zapamiętam.
No i biegnę po dynię, bo już najwyższa pora, żeby zrobić przetwory.
Chętnie wypróbuję - dynia czeka na oknie :)
Mmm aż mi się przypomniała zupa z dyni mojej babci :). Smaki dzieciństwa ;). Ale sernika jeszcze nie próbowałam. :)
Mmm aż mi się przypomniała zupa z dyni mojej babci :). Ale takiego sernika jeszcze nie jadłam i na pewno spróbuję ;).
uwielbiam Twoje przepisy :)
Chodzi za mną sernik dyniowy od kilku dni. Wczoraj nawet kupiłam twaróg, ale już dzisiaj został zużyty do obiadu :(
Mniam :)
Prześlij komentarz