środa, 2 października 2013

Sernik dyniowy

Dzisiejszy sernik był bohaterem urodzinowego stołu, bardzo chwalonym i zjedzonym do ostatniego kawałka. Dodatek musu dyniowego okazał się rewelacyjny, smak dyni w serniku bardzo pozytywnie został odebrany. Nieskromnie dodam, że dla mnie to jeden z lepszych serników jakie jadłam. Sezon na dynie trwa długo, więc korzystajcie z przepisu bo warto. U mnie na pewno tej jesieni jeszcze zagości na stole.


Sernik dyniowy

składniki:

spód:
  • 150g krakersów lub sucharków, pokruszyć
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 80g roztopionego masła
Wszystkie te składniki wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wsypać ciastka starannie dociskając do spodu i boków. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania reszty.

masa serowa:
  • 1kg sera, trzykrotnie zmielonego
  • 250g musu dyniowego
  • 3 jajka + 1 żółtko
  • 100g śmietany kremówki
  • 1 szklanka brązowego cukru (może być biały)
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam cukier waniliowy)
wierzch:
  • 100ml śmietany 18%
  • 4 łyżki cukru
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki (może być inny, najlepiej domowy)
wykonanie:

Mus z dyniowy przygotowuję następująco: dynię obrać i pokroić w kawałki, a następnie zmiksować blenderem na papkę. Wymieram dojrzałą część dyni, twardą część od skóry zostawiam.

Ser umieścić w dużym naczyniu i zmiksować dodając po 1 jajku. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy oraz kremówkę. Wymieszać, a następnie dodać mus z dyni, przyprawy i mąkę ziemniaczaną, jeszcze raz zmiksować.
Gotową masę wylać na wcześniej przygotowany spód sucharkowy.

Tak przygotowany sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120'C i piec przez kolejne 70 minut, sprawdzić czy środek sernika nie jest płynny, jeśli jest taka potrzeba piec kolejne nawet 20 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto i górę posmarować śmietaną 18% wymieszaną z cukrem i piec przez kolejne 15 minut w 120'C.

Studzić w otwartym piekarniku, a następnie na noc włożyć do lodówki.

Ozdobić dżemem z czarnej porzeczki, który świetnie się z tym ciastem komponuje.

Smacznego!!

13 komentarzy:

whiness pisze...

Sernik dyniowy to jeden z moich ulubionych jesiennych przysmaków :) Z tą śmietankową polewą musi smakować obłędnie!

Karmel-itka pisze...

nie miałam okazji go jeszcze jeść, ani samodzielnie upiec. ale dynia dojrzewa na ogrodzie, będzie i sernik!

judik pisze...

Wspaniały!! Chętnie bym zjadła! :-)

Zielona Papryczkaa pisze...

cudo.
nie miałam okazji próbować sernika dyniowego koniecznie muszę spróbować zrobić :)

Majana pisze...

Dyniowy jest pyszny, robiłam i bardzo nam smakował:)
Twój wygląda pysznie, mniam.
Pozdrowienia:)

Aurora pisze...

Połakomiłabym się na ten ostatni kawałek ;)

SMAKOWE KUBKI pisze...

Bardzo ciekawie ,zapamiętam.
No i biegnę po dynię, bo już najwyższa pora, żeby zrobić przetwory.

Chenia pisze...

Chętnie wypróbuję - dynia czeka na oknie :)

EcoVitalRewolucjeNaTalerzu pisze...

Mmm aż mi się przypomniała zupa z dyni mojej babci :). Smaki dzieciństwa ;). Ale sernika jeszcze nie próbowałam. :)

EcoVitalRewolucjeNaTalerzu pisze...

Mmm aż mi się przypomniała zupa z dyni mojej babci :). Ale takiego sernika jeszcze nie jadłam i na pewno spróbuję ;).

Ola pisze...

uwielbiam Twoje przepisy :)

kabamaiga pisze...

Chodzi za mną sernik dyniowy od kilku dni. Wczoraj nawet kupiłam twaróg, ale już dzisiaj został zużyty do obiadu :(

Evi pisze...

Mniam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin