Uwielbiam wypieki drożdżowe, ale to
łatwo da się zauważyć zerkając na mój indeks przepisów.
Najbardziej lubię te małe wypieki
rogaliki, bułeczki i kołoczki i gdy tylko znajdę jakiś
inspirujący przepis, już wieczorem w kuchni zagniatam ciasto.
Tym razem przepis znalazłam na jednym
z moich ukochanych blogów, czyli u Liski na White
Plate.
Jestem zachwycona tymi bułeczkami, są
zupełnie wyjątkowe. Cała wyjątkowość polega na tym, że
bułeczka to głównie spory owoc, otoczony niewielką ilością
ciasta. Je się je bardziej jak ciastka niż bułeczki, a do tego
liczenie kalorii też możemy sobie odpuścić, bo przecież owoce to
samo zdrowie.
Wyjątkowo pyszny wypiek, a do tego
prosty w wykonaniu, nie bójcie się drożdżowego ciasta.
Do środka można wpakować różne
owoce np. całą śliwkę, morelę, połówkę większej brzoskwini,
lub całą malutką, wszystko oczywiście bez pestek. Dorzuciłam
jeszcze po kostce cukru, ale to już jak kto lubi. Wychodzi około
10sztuk
Maślane bułeczki z brzoskwiniami
składniki:
- 300g mąki pszennej
- 40g miękkiego masła
- 50g cukru
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- 20g świeżych drożdży
- 130g mleka, lekko podgrzane (nie gorące)
- brzoskwinie lub inne owoce – ich ilość zależy od wielkości owoców
- cukier w kostkach - niekoniecznie
wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Drożdże
zalać letnim mlekiem, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki,
wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut.
Do dużej miski wsypać resztę mąki,
sól, miękkie masło, cukier, jajko oraz zaczyn drożdżowy i
zagnieść ciasto. Ciasto powinno wyjść sprężyste, gęste i
lśniące od masła, wyrabianie powinno trwać około 10 minut. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1,5 – 2
godziny.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość,
formować z niego bułeczki: odrywać kawałek ciasta, zrobić płaski
placuszek, na środku umieścić połówkę lub cały owoc i
ewentualnie cukier w kostce. Ciasto dokładnie zlepić, uformować
okrągłą bułkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, zlepieniem do dołu. Zostawić odstępy około
4-5cm.Odstawić do wyrośnięcia, a następnie posmarować jajkiem z
wodą i oprószyć cukrem.
Piekarnik nagrzać do 180'C i piec
bułeczki przez 20-30 minut, do czasu, aż będą pięknie
przyrumienione.
Studzić na kratce, przykryte
ściereczką.
Smacznego!!
13 komentarzy:
Właśnie zajadam brzoskwinie - takie prosto z krzaka :)) i coś mi się wydaje, że skorzystam z tego przepisu w ciągu najbliższego weekendu :))
Pysznie wyglądają,ja tez drozdzowolubna jestem,pozdrawiam.
A dostane jedna? :) Na sam widok mam taki odruch jak ty: mam ochote leciec do kuchni i zagniesc ciasto.
śliczne, złociste, mniam... na podwieczorek by mi sie przydały :)
owocowe bułeczki zawsze u mnie w cenie , pysznie się prezentują te twoje
Wczoraj po przeczytaniu tego przepisu postanowiłem zrobić te bułeczki.
wyszły pyszne zrobiłem ze śliwkami.
Madziu, te buleczki wygladaja jak male sloneczka :) Piekne i smaczne. Poprosze jedna :)
zjedz_mnie
Drożdżowemu też nie mówię nie, a jeszcze z takim nadzieniem :)
http://zjedzmnie.blox.pl
A jedną do kawy mogę? :)
Ale piękności!:)
To musi po prosu musi być pyszne. Ni ma innego wyjścia.
Pyszne, słoneczne bułeczki :-)
Nadziewanych jeszcze nie robiłam- koniecznie muszę wypróbować przepis bo wyglądają przepysznie :)
Prześlij komentarz