Zostałam zaproszona przez Pieczarkę
MySię, do wspólnego pieczenia w zacnym towarzystwie.
Chociaż wspólne pieczenie było tylko wirtualne, to i tak bardzo
miłe. Szarlotka sprawiła ogromną przyjemność mojemu mężowi, a
jak dowiedział się, że w całym cieście są tylko 4 łyżki
cukru, bez wyrzutów sumienie poprosił o dokładkę.
Szarlotek piekłam już wiele, a tą zaliczam do tych bardzo
udanych. Cieniutka warstwa pysznego ciasta na spodzie, jeszcze
cieńsza warstwa ciasta na górze i mnóstwo prażonych jabłek. Cóż
mogę jeszcze powiedzieć, szarlotka idealna!
Polecam!!
Przepis: Szarlotka idealna
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 125 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 ½ kg jabłek
- cukier do smaku (miałam słodkie jabłka, więc nie dodawałam cukru)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść, aby było gładkie i lśniące. Podzielić na 2 kulki - ¾ i ¼ ciasta. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm, spód wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć spód i boki na wysokość 4 – 4 ½ cm. Włożyć do lodówki na czas przygotowania musu jabłkowego.
Resztę ciasta połączyć z mlekiem i rozrobić widelcem (ciasto będzie miało konsystencje gęstego ciasta na naleśniki, nie może być grudkowate). Odstawić.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do garnka z grubym dnem i prażyć z odrobiną wody tak długo, aż jabłka zaczną się rozpadać (ale nie za bardzo!). Dodać cukier, cynamon i odstawić do ostygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 190'C.
Ciasto w tortownicy po nakłuwać widelcem i piec około 12 minut. Po popieczeniu dno posypać bułką tartą i przełożyć jabłka. Na wierzch wyłożyć resztę ciasta, wyrównać, tak aby dochodziło do boków i piec kolejne 40-45 minut (aż wierzch będzie rumiany).
Ciasto wystudzić na zewnątrz piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
20 komentarzy:
Ładna Ci wyszła:)
Pięknie wygląda! Ah można się zaślinić :P
Piękna!
Dziękuję za wspólne szarlotkowanie.
No tak weekend obfituje w kalorie, że ho!ho!
Pracują moje ślinianki ostro.
Szarlotka piękna.
A ja czekam na pierwsze papierówki.
Juz biegnę do ciebie po kawałek! :)
Szarlotka jest doskonała! Dziękuję za wspólne pieczenie!
Dziekuje za wspolne pieczenie ;* piękna szarlotka :)
Wspaniala
Wygląda pysznie!:-)
Apetyczna!
Madziu, obłędna szarlotka! :)
świetna, uwielbiam szarlotkę :)
Wspaniała! Poproszę kawałek :)
Cudownie wygląda, kocham szarlotkę w każdej wersji! :)
Zapraszam do siebie :)
Fajne te Wasze szarlotki, dziewczyny! To ciasto, które chyba lubi każdy!! Pozdrawiam:)
wygląda smakowicie :)
to musiało być super miłe wspólne pieczenie! szarlotka boska!
Uwielbiam szarlotkę :)
Muszę wypróbować tego idealnego przepisu :))
Wirtualne wspólne pieczenie to świetne przeżycie. Gratuluję efektu :)
Ja tez nie dodawałam cukru do jabłek, bo cynamon wystarczająco je dosłodził .... pyszna jest ta szarlotka,a wspólne pieczenie było bardzo miłe:) pozdrawiam
Prześlij komentarz