środa, 3 kwietnia 2013

Sernik kajmakowy



W święta zajadaliśmy się pysznym sernikiem kajmakowym. Był naprawdę wyjątkowo dobry. Dlatego ten pyszny serniczek polecam Wam nie tylko na święta, ale w każdej chwili, gdy tylko macie ochotę na coś wyjątkowo dobrego i lubicie oczywiście serniki. Przepis na to ciasto pochodzi z cudownego bloga White Plate.
Górna warstwa kajmaku jest cudowna, do tego zrównoważona lekko słonym herbatnikowo-orzechowym spodem, no i sernik główny bohater, jest boski.
W mojej wersji zwiększyłam ilość składników o 1/3 i upiekłam sernik w większej formie, podaję z moimi zmianami.


składniki:

spód:
  • 70g orzechów solonych
  • 100g ciasteczek be-be
  • 40g masła
  • 1i1/2 łyżki cukru
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować masłem boki (u mnie tortownica o średnicy 28cm, z wysokim brzegiem). Składniki na spód zmielić w melakserze, orzeszki można zmielić albo posiekać. Wyłożyć gotową masę na spód, wyrównać i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 10 minut.
masa:
  • 400g masy kajmakowej/ krówkowej
  • 70g masła
  • 130g cukru
  • cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 jajka
  • 800g sera trzykrotnie mielonego (u mnie nawet 1kg)
  • 2 łyżki mąki pszennej
wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 200g kajmaku (reszta będzie potrzebna do polewy) i utrzeć na gładką masę, a następnie dodawać po jednym jajku i po łyżce sera i mąki. Na koniec dobrze zmiksować.

Masę przełożyć na wcześniej podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180'C. Piec przez 45-50 minut (u mnie prawie 60min). Po 30 minutach należy sprawdzić czy sernik zbyt szybko się nie rumieni i ewentualnie przykryć folią aluminiową.
Piekarnik wyłączyć i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Gdy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę.

polewa:
  • 200g masy kajmakowej
  • 4 łyżki mleka
  • 2 kopiaste łyżeczki masła
wykonanie:

Masę kajmakową włożyć do rondelka, dodać 4 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się płynna. Zdjąć z ognia, dodać 2 kopiaste łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Do dekoracji można użyć prażonych płatków migdałów.

Wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.

Smacznego!!

21 komentarzy:

JestSmak pisze...

Wygląda pysznie!

whiness pisze...

Moje ulubione ciasto z najlepszą, obłednie słodką masą. To połączenie chyba nie mogłoby nie przejść... :)

Agata pisze...

Wygląda pysznie, a smakowała jeszcze lepiej- dzięki Magduś za wszystkie świąteczne smakołyki :)

Wiewióra pisze...

wow! uwielbiam smak kajmaku więc i taki sernik bym pożarła z przyjemnością :)

Anonimowy pisze...

pychotka :)

Pastelle pisze...

Sernika nie jestem w stanie odmówić, a szczególnie tak pysznie wyglądającego. Pozdrawiam!

Ola pisze...

już dawno chciałam zrobić TEN sernik... aż mi ślinianki wariują na hasło kajmak...

Canette pisze...

Robiłam potwierdzam jest pyszny, tylko ja nie dodaję cukru, bo dla mnie kajmak jest wystarczająco słodki ;)

Majana pisze...

Cudowny serniczek Magda! uwielbiam:)

Kamila pisze...

Fantastyczny sernik!

kabamaiga pisze...

Muszę go kiedyś spróbować. Koniecznie.

dragonfly pisze...

Odkąd ten przepis ukazał się u Liski, robiłam go już kilkanaście razy. I od kilku lat króluje we wszelkie święta. Uwielbiam go. Jest doskonały doskonałością sernika, tylko jak kiedyś chciałam przeliczyć ile ma kalorii to... :-DD

Daktyle w czekoladzie pisze...

Sernik z kajmakiem smakuje wybornie!

Tapas de Colores pisze...

to moja słabość: kajmak z sernikiem! gdyby nie kalorie, to jadałabym codziennie:)

Ivka pisze...

Coś wspaniałego, nie dość że sernik to jeszcze kajmakowy :)

Evitaa pisze...

To musi być pyszne :)

Marta pisze...

ser i kajmak, jak dla mnie połączenie idealne!

Jola8000 pisze...

Ale pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

Anonimowy pisze...

Tez zrobiłam z przepisu Liski, ale cieszę się, żę u Ciebei jest powiększona lista skladników. Też robię na większą blaszkę, a i tak sernik znika po jednym dniu...:)

Anonimowy pisze...

Przepyszny sernik! Robiłam według przepisu Liski, ale wyszedł w tortownicy o średnicy 22 cm dosyć niski. Czy zwiększona tu ilość składników nadaje się na tortownicę 26 cm (normalna wysokość), czy sernik może wyjść dla odmiany za wysoki?
Zgadza się, że samego kajmaku w masie jest tu mniej niż u Liski, pomimo, że innych składników jest więcej? :)
Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam

magda k. pisze...

Nadaje się na tortownicę o średnicy 26cm i nie będzie za wysoki. U mnie w tortownicy 28cm wyszedł tak trochę więcej jak na połowę wysokości.
Co do kajmaku jest go mniej w cieście niż u Liski, ale nam w zupełności wystarczyło w połączeniu z kajmakową polewą. Bardzo lubię ten sernik i gorąco polecam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin