czwartek, 14 lutego 2013

Proste bułeczki drożdżowe



Dzisiejszy nawał serduszek powala, rano nie mogłam nawet kupić sobie zwykłego kołoczka, wszystkie przyozdobione jakimiś lukrowanymi sercami i innymi cudami, na szczęście o bułkach szalony cukiernik zapomniał i były takie jak zwykle.

Dlatego u nas wypieków typowo walentynkowych nie było, zrobiliśmy sobie pyszny deser, oczywiście z bitą śmietaną, bo to ulubiony deser młodego.
Was będę kusić pysznymi bułeczkami drożdżowymi, bo dla moich chłopaków nie ma nic lepszego.
Przepis znalazłam na blogu smakuje mi, jest to tradycyjny przepis, naprawdę godny polecenia. Podaję z moimi małymi zmianami.

Jeszcze mała prywata :) Jeśli mieszkacie na śląsku lub będziecie przejazdem gorąco zapraszam Was na nowo otwarty basen w moim mieście aquadrom. Byliśmy wczoraj po raz pierwszy i na pewno nie ostatni. Młody zachwycony, ten duży z uznaniem skinął głową, po wypróbowaniu wszystkich zjeżdżalni, także ogólnie bardzo na plus.

A teraz do przepisu przystąp :)

Bułeczki drożdżowe

składniki:
  • 650g mąki pszennej
  • 1i1/2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 70g świeżych drożdży
  • 100g masła
  • 1 łyżka + 15 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • białko do smarowania bułeczek
wykonanie:

Mleko lekko podgrzać dodać do niego pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę mąki, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż drożdże 'ruszą'.
Żółtka lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę cytrynową. Masło roztopić.

Do dużej miski przesiać mąkę razem z solą. Następnie dodać rozczyn drożdżowy i masę jajeczną. Wyrabiać ciasto, dodają po trochę masła. Ciasto wyrabiać 10 minut, a następnie włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów (ja zamykam je w lekko nagrzanym, ale wyłączonym piekarniku) na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Lepić małe bułeczki, układać na blaszce w odstępach około 3 cm, następnie przykryć ściereczką i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 10-15 minut. Następnie posmarować białkiem i ewentualnie posypać cukrem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180'C. Bułeczki piec przez 20 minut, aż będą rumiane.

Smacznego!!

15 komentarzy:

Paulina pisze...

drożdżowe bułeczki plus szklanka zimnego mleka:) kochaaam<3

pieczarka mySia pisze...

Wspaniałe bułeczki :) takie lubię!

Wiewióra pisze...

mmmm ale smakowite!!! porywam na śniadanko drugie taką jedną :)

Maggie pisze...

Oj, lubie takie lekko slodkie buleczki na sniadanie!

skoraq cooks pisze...

Bardzo fajne te bułeczki:-)

Daktyle w czekoladzie pisze...

Uwielbiam drożdżowe bułeczki domowego wypieku

Salvador Dali pisze...

o mamusiu.. porywam jedną na drugie śniadanie! Pyszniutkie!:)

asiathinksthings.com pisze...

cudne! bardzo lubię takie bułeczki! najlepsze z dżemem, na śniadanie i do kawki! Pozdrawiam, Asia

Barbara Bastamb pisze...

Nie ma to jak bułeczki drożdżowe....pychotka...pozdrawiam...

Anonimowy pisze...

Dzisiaj sobota - idealne do powolnego sniadanka :)

Amber pisze...

Domowe bułeczki idealne na śniadanie!
Pysznie Ci się upiekły.
Mogę jedną na drugie?
Napakuję w nią łososia i awokado.

Unknown pisze...

Bardzo apetycznie wyglądają ;)

Joanna Wiśniewska pisze...

Na pewno pyszne. Do zakładki z przepisami wkłądam. I kapustę zasmażaną również... bardzo lubię.
Pozdrawiam :)

just401 pisze...

Magdo! Przepis wspaniały! Uwielbiam Twojego bloga, jest mi ostatnio nieustającą inspiracją gdy stoję przy garach, patelniach,wokach i foremkach. Bardzo dziękuję Ja i reszta mojej wszystko żernej familii!!!

just401 pisze...

Magdo! Przepis wspaniały! Uwielbiam Twojego bloga, jest mi ostatnio nieustającą inspiracją gdy stoję przy garach, patelniach,wokach i foremkach. Bardzo dziękuję Ja i reszta mojej wszystko żernej familii!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin