Wczoraj wieczorem postanowiłam po raz
pierwszy w życiu zrobić kapustę zasmażaną, wiedziałam tylko, że
musi to być z kapusty kiszonej, bo białek w takich postaciach nie
znoszę. Przeszukałam książki i internet i dopiero przepis Tomka
na stronie Zajadam.pl mnie zaciekawił. Zrobiłam i wyszło bardzo dobrze, radzę
wszystkim mięsożernym dodać jeszcze przesmażony boczek, będzie
jeszcze ciekawiej. Kapusta zasmażana bardzo pasuje do pieczonych
mięs typu golonka, karkówka itp. U nas dzisiaj karkówka z
piekarnika, to będziemy się zajadać tym zgranym duetem. Zrobiłam
z moimi małymi zmianami. Gorąco polecam!!
- 800g kapusty kiszonej
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- kilka łyżek oliwy
- łyżka miodu lub cukru
- sól
- pieprz w kulkach
- liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego
- na zasmażkę: duża łyżka masła i dwie łyżki mąki
wykonanie:
Kapustę kiszoną siekamy, żeby nie
parzyła nam później brody, a następnie przekładamy do dużego
garnka i zalewamy wrzątkiem, tak żeby woda przykryła całą
kapustę.
Do garnka dodać także jedną
posiekaną cebulę. Do kapusty dodać pół łyżeczki soli, cukier
lub miód, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i podobną
ilość ziaren pieprzu.
Następnie doprowadzić całość do
wrzenia, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować kilkadziesiąt
minut, aż kapusta będzie miękka.
Na oliwie podsmażamy drugą cebulę.
Gdy się zarumieni dodać masło i mąkę. Całość zasmażamy na
złoty kolor, wtedy wlewamy na patelnię chochelkę wody z gotującej
kapusty.
Zasmażę mieszamy do uzyskania
jednolitej konsystencji, a następnie dodać zawartość patelni do
gotującej się kapusty i całość dokładnie wymieszać.
W tym momencie staram się powyławiać
wszystkie kulki i listek ziela.
Na koniec kapustę solimy i pieprzymy
do smaku.
Jeśli macie ochotę to dodać można
jeszcze podsmażony boczek.
Smacznego!!
14 komentarzy:
Dobrze,że przypominasz takie smaki. Zimą najlepsza na obiad nasza rodzima kiszona kapusta!
bardzo lubie takie dodatki do dań obiadowych! mniam :)
Ja jeszcze nigdy nie jadłam. :-)
za zasmażana nie przepadam, ale kiszoną to z chęcią bym zjadła;)
O mniam, lubię, a tak dawno nie jadłam. pozdrowienia :)
Mój mąż uwielbia, nie robiłam z dodatkiem miodu, koniecznie spróbuję, pozdrawiam :-).
Pyszna jest;)
uwielbiam kapuchę we wszystkich jej wydaniach, pozdrawiam i życzę smacznego
Też nigdy zasmażanej nie robiłam, ale jak mam zrobi... No i boczuś chrupiący musi być ;))
Zjedz_mnie
A wiesz, że wczoraj pomyśłam o takiej kapuście, a Ty mi ułatwiłaś sprawę i muszę już grzebać za przepisem:)
http://zjedzmnie.blox.pl
Ja jeszcze nie robiłam, ale podaną chętnie zjadam :) może pora przejąć inicjatywę?
Bardzo lubię :)
Są to smaki mojego męża :) super przepis :) muszę go zrobić:)
Kapusta, jest smaczna i zdrowa. Kojarzy mi się najbardziej z góralską kuchnią :)
Prześlij komentarz