wtorek, 8 stycznia 2013

Zdrowe brownie z czekoladą i daktylami

Bardzo przypadła mi do gustu nowa książka, która zagościła w mojej biblioteczce Bill Granger 'Nakarm mnie'. W pierwszej kolejności zabrałam się za przygotowanie właśnie tego ciasta, ponieważ uwielbiam daktyle, a jeszcze nigdy nie używałam ich w ten sposób. Zastosowanie daktyli powoduje, że ciasto jest mniej kaloryczne, słodycz i wilgoć w dużym stopniu pochodzi z daktyli. Dlatego nazwa zdrowe brownie, ma swoje pokrycie w rzeczywistości. Jednak co najważniejsze ciasto jest bardzo dobre, a powiedziałabym nawet, że pyszne. Do wykonania tego ciasta nie potrzeba wielu składników, już dzisiaj możecie się cieszyć smakiem tego brownie. Dla tych, którzy właśnie zastanawiają się gdzie można kupić daktyle, to ja w bardzo dobrej cenie kupuję je w bardzo dużym sklepie na literkę T.

składniki:
  • 150g masła
  • 150g daktyli, bez pestek, drobno posiekanych
  • 60 g dobrej jakości kakao w proszku
  • 90g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g miałkiego, jasnobrązowego cukru
  • 3 średnie jajka
  • 1 łyżeczka naturalnego cukru waniliowego
wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160'C. Natłuścić foremkę kwadratową o boku 20cm lub prostokątną o boku około 25 x 15cm i wyłożyć papierem do pieczenia.
W małym rondlu rozpuścić masło, dodać do niego daktyle, zdjąć z ognia i odstawić na 10minut.

Do dużej miski przesiać kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia, dodać brązowy cukier i wymieszać.

W innej misce ubić jaka z wanilią, a następie dodać do nich masło z daktylami. Dosypać do miski suche składniki i wymieszać aż się połączą z resztą.
Masę przelać do przygotowanej formy i piec przez 20 minut (u mnie prawie 30), aż ciasto się zestali.

Wyjąć je z formy i zostawić do ostygnięcia na półce wyłączonego piekarnika po czym pokroić w kwadratowe kawałki.

Smacznego!!

23 komentarze:

Olka pisze...

Interesujący przepis, ciekawa jestem smaku takiego odmienionego daktylowego brownie.

Wiewióra pisze...

marzy mi się ta książka... i kawał tegoż brownie... teraz i tu, natychmiast!

wiosenka27 pisze...

Bardzo fajny przepis:)

Moja Kawiarenka pisze...

Czekolada i daktyle.
Mocna rzecz :-)

whiness pisze...

Brownie i daktyle... Och, te przesłodkie bakalie muszą idealnie pasować do smaku czekolady. Skusiłabym się na kawałeczek! :)

anja pisze...

Wow! Wygląda obłędnie. Chętnie zjadłabym teraz kawałek.

kass pisze...

Ciasto pyszne, uwielbiam brownie:)

Ivka pisze...

Nie próbując nawet wiem, że by mi smakowało :)

Unknown pisze...

brownie i do tego zdrowe? Czego chcieć więcej :D

Mary pisze...

Ja też bardzo lubię daktyle, więc koniecznie zrobię to ciasto.:)

Nemi pisze...

Cudowne połączenie!

Chenia pisze...

Uwielbiam brownie'sa :)

Marta @ Co dziś zjem na śniadanie pisze...

W Billu i jego pomysłach zakochałam się po pierwszej wizycie w jego restauracji. Mieściła się ona jakieś 10 minut spacerem od mojego mieszkania i wszystko smakowało cudownie. Potem zakupiłam książkę i pokochałma go jeszcze bardziej :)

Barbara Bastamb pisze...

Ciekawy przepis, ja muszę ograniczyć pieczenie bo mam dietykę...

Majana pisze...

O mniam,ale apetyczne ciacho!:)

kabamaiga pisze...

Na weekend będzie doskonałe.

Aurora pisze...

Już je kocham całym brzuchem :D

Evi pisze...

Lubię słodycz daktyli. Brownie ma dzięki nim jeszcze piękniejszy, głęboki kolor :)

Renata Czelny-Kawa pisze...

Pięknie Ci wyszło!;)

Usagi pisze...

No popatrz, wszystko w jednym - nie dość, że brownie, to w dodatku zdrowe :) Jestem w siódmym niebie :D

Agnieszka Rucińska pisze...

Bardzo ciekawa kompozycja i przesmacznie wygląda!

Amber pisze...

Czekolada i daktyle!
Grzeszna rozkosz.
Chcę...

Czytelniczka pisze...

Smakowicie. Do takiego brownie najlepsza będzie yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin