czwartek, 3 stycznia 2013

Terrina z matiasów z kiełkami na pumperniklu


Przepis na terrine zobaczyłam na stronie o! kuchnia i poczułam się tak bardzo skuszona, że postanowiłam również przygotować. Moją terrine zrobiłam na święta, ale z pewnością powtórzę ją jeszcze nie raz, ponieważ rodzinka łącznie z najmłodszym smakoszem, była zachwycona. Głównym składnikiem jest śledź i twaróg, ale dopiero w połączeniu z wszystkimi dodatkami tworzy idealną całość. Niczego bym nie pominęła w przygotowaniach, uwielbiam cebulę zamarynowaną w ten sposób, chrupkość kiełków i bazę z pumpernikla lub innego ciemnego chleba.
Pamiętajcie, że trzeba to danie przygotować co najmniej na 2 godziny przed podaniem, ponieważ obowiązkowo musi tyle postać w lodówce.
Idealne jako przystawka, gorąco polecam!!




składniki:
  • 8 filetów z matiasów
  • 800g mielonego twarogu (takiego do serników, ale bez dodatków)
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 opakowanie dowolnych kiełków
  • 6-8 kromek pumpernikla lub innego ciemnego chleba
  • 2 cytryny
  • 30ml octu winnego
  • 2 małe czerwone cebule
  • 3 łyżki cukru
  • 2 i ½ łyżki żelatyny
  • pieprz do smaku
wykonanie:

Śledzie dzień wcześniej ułożyć w naczyniu, wycisnąć na nie sok z jednej cytryny i zalać zimną wodą.
W następnym kroku śledzie wyjąć z zalewy, osączyć na papierowym ręczniku i pokroić w kosteczkę.
Koperek i szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wymieszać rybę z twarogiem, koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku pieprzem. Nie solić.
Sok z 1 cytryny wymieszać z wodą tak aby otrzymać razem 100ml płynu. Podgrzać go i rozpuścić w nim żelatynę. Następnie ostudzić i wymieszać z twarogiem.

Foremkę do ciasta lub inne naczynia o płaskim dnie i prostych bokach wyłożyć folią spożywczą. Wyłożyć do foremki masę twarogową, a na nią kromki pumpernikla. Chleb powinien zakryć całą powierzchnię, więc gdyby była tak potrzeba, należy go dociąć na wymiar formy.
Wierzch również nakryć folią i przygnieść czymś płaskim i ciężkim.

Foremkę wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a w tym czasie zabieramy się za przygotowanie zalewy do cebuli. W tym celu do rondelka wlać 30ml octu winnego, 100ml wody i dodać 3 łyżki cukru. Mieszaninę podgrzewać mieszając, aby cukier się rozpuścił, Zagotować, a następnie wystudzić. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i włożyć do zalewy.

Foremkę obrócić do góry dnem i wyłożyć terrinę np. na płaską deskę do krojenia. Zdjąć folię i całość pokroić na kawałki. Ozdabiamy cebulą osączoną z zalewy i kiełkami.

Tą przekąskę można przygotować nawet na 2-3 dni wcześniej, wystarczy przechowywać ją szczelnie przykrytą folią spożywczą, w lodówce.

Smacznego!!

12 komentarzy:

Kamila pisze...

Smacznie!

Anagram pisze...

Ciekawy przepis - z całą pewnością się skuszę, kiedy przejdzie mi przesyt śledziowy, bo przez ostatnie tygodnie śledzie jadłam pod wieloma postaciami... jednakowoż nastąpił pewien zgrzyt w Pani przepisie, chodzi o mi dokładnie o "tą przekąskę", czy nie powinno być "tą przekąskę"? Polecam lekturę poradni językowej pod następującym linkiem: http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2227. Pozdrawiam serdecznie - Wierna Czytelniczka :-) PS. Uwielbiam Pani przepisy za to że nie są przesadzone, z trudno dostępnych składników, ale jednocześnie nie tak oczywiste :-)

alucha pisze...

Skoro nawet najmłodszemu smakoszowi podeszło do gustu coś śledziowego to musi być pyszne :)
Reklama sama w sobie :)

Paulina pisze...

to musi być pyszne!

Madleine pisze...

wyglada pieknie!

Olka pisze...

Bardzo ciekawy i efektowny przepis.

Unknown pisze...

Fantastyczny przepis! Na karnawałowe przyjęcia jak znalazł :) Pozdrawiam noworocznie :)

zakrecona kurka pisze...

O ludku! Ale to przepysznie wygląda!
I to jest kolejny przepis, który muszę przepisać :)
Pozdrawiam :)

Ivka pisze...

Pysznie i jak ładnie wygląda :) wśród gości na pewno zrobiłyby furorę

gotowaniomania pisze...

Fajny przepis. Wygląda smakowicie.

Moja Kawiarenka pisze...

Oj fajna rzecz :-)

Agata pisze...

Zamawiam znów na przyszłe Święta :) Były pyszne!!!!!!!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin