sobota, 29 grudnia 2012

Warzywa podsmażane five-a-day i wieprzowina


Po tych wszystkich świątecznych wyżerkach, marzyła mi się na obiad solidna dawka warzyw. Więc od razu sięgnęłam po inspirującą mnie w tym kierunku książkę 'Kuchnia Chińska' Ching-He Huang.
Podaję przepis dla 2-3 osób, który wzbogaciłam o dawkę mięsa, ponieważ moje chłopaki są mięsożerne, wy jednak mięsa nie musicie dodawać. Kompozycję warzywną można modyfikować, opierając się na tym co mamy w lodówce, pamiętajcie tylko o głównej zasadzie: twarde warzywa należy wrzucać do woka na początku, miękkie na samym końcu.
Dodatek nerkowców wydaje mi się w tym przypadku konieczny, więc jeśli możecie je kupić nie rezygnujcie z tej przyjemności. To danie pomimo tego, że wymaga kilku składników, których nie używacie na co dzień, jest tak smaczne, że warte wysiłku.
Dla mnie to wspaniała propozycja na sylwestrową kolację, może się skusicie.

składniki:
  • 2 łyżki oleju arachidowego (jeśli nie macie dajcie olej rzepakowy)
  • 2 rozgniecione i drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego startego imbiru
  • 400g wieprzowiny, pokrojonej w cienkie paski
  • 5 suszonych drobno posiekanych grzybów shiitake, moczonych 20 minut w gorącej wodzie (bez nóżek), mogą też być grzyby mun
  • 1 marchew w plasterkach
  • 1 czerwona papryka w plasterkach
  • 100g świeżej mini kukurydzy, pokrojonej na 1i1/2 cm kawałki, dałam taką ze słoiczka
  • 100g groszku cukrowego (może być np. fasolka szparagowa)
  • 100g nerkowców
  • 50ml wywaru warzywnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • odrobina oleju sezamowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej zmieszanej z zimną wodą (opcjonalnie, jeśli chcecie sos)
  • 1 cebula dymka, pokrojona na skos

* przy składnikach podałam moje zmiany

wykonanie:

Rozgrzać woka na dużym ogniu, a następnie wlać do niego olej. W tym momencie można wrzucić mięso, jednak ja je wolę już podsmażyć na innej patelni i dorzucić do warzyw na koniec smażenia.
Wrzucić czosnek i imbir. Smażyć niecałą minutę, a następnie wsypać warzywa. Podsmażyć je około 1 minuty (ja smażyłam ze 3 minuty, należy jednak uważać aby się nie rozgotowały). Dodać nerkowce i smażyć kolejną minutę. Dodać wcześniej podsmażone mięso.
Wlać wywar warzywny, sos ostrygowy, sos sojowy oraz olej sezamowy.
Następnie wmieszać mąkę kukurydzianą rozrobioną w wodzie. Wówczas sos będzie bardziej gęsty.
Wrzuć cebulę dymkę i smaż ją przez chwilę. Danie można podać z makaronem lub ryżem gotowanym na parze.

Smacznego!!

12 komentarzy:

alucha pisze...

No właśnie po tych świętach jakaś taka zdwojona ochota na warzywa :)

wiosenka27 pisze...

Pyszny, lekki obiad:)

Wiola pisze...

smakowicie wygląda:)

ALB pisze...

uwielbiam kuchnię chińską. To danie wygląda naprawdę pysznie i to bogactwo warzyw!

Natalie pisze...

Cześć, otrzymałaś ode mnie Wyróżnienie Liebster Blog Award. Wejdź na mojego bloga i przeczytaj ostatni post aby dowiedzieć się więcej. Pozdrawiam :)

kabamaiga pisze...

Uwielbiam takie obiady, a ostatnio jakoś o nich zapomniałam.

Kamila pisze...

Smakowicie! Pozdrawiam

Wiewióra pisze...

ale kolorowo!!! poproszę porcyjkę tych pyszności :)

Amber pisze...

Wspaniałe danie- kolorowe i pyszne!
Pięknego 2013 roku Magdo!

bastamb pisze...

Szczęśliwego Nowego Roku CI życzę....

flusso pisze...

Szampańskiej zabawy i Smacznego Nowego Roku :)
Pozdrawiam!

Asia pisze...

Natknelam sie na Twoj blog poszukiwając przepisów na migdałowiec :) Bardzo tutaj miło i na pewno jeszcze zajrzę... Pozwolisz ze dodam Cię na moim blogu do ,,sąsiednich kuchni''? :) Pozdrawiam Asia
www.babcinytalerzyk.blogspot.ie

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin