poniedziałek, 10 grudnia 2012

Świąteczne herbatniki maślane


 W wypieku ciasteczek oprócz smaku, bardzo ważne jest to, żeby po upieczeniu utrzymywały wymagany kształt. Nikt nie lubi rozlanych i przerośniętych kształtów swoich pierniczków, czy herbatników, jeśli wycinamy piękne kształty chcemy, żeby takimi pozostały.
Właśnie dla tych wymagających jest ten przepis, który znalazłam w książce Nigelli, herbatniczki oprócz tego, że są bardzo smaczne, po upieczeniu zostają dokładnie takie jakie jakie powinny . Moje dziecko bardzo rozsmakowało się w tych ciasteczka, zajadał się nimi bez żadnych dodatków. Jednak jeśli macie ochotę się odrobinę pobawić, można je pięknie polukrować i ozdobić. My zajadaliśmy się takimi posypanymi cukrem pudrem. Polecam !!

składniki:
  • 175g miękkiego niesolonego masła
  • 200g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 400g lub odrobina więcej mąki pszennej najlepiej typu 00 ja dałam typu 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
  • 300g cukru pudru, przesianego
  • barwnik spożywczy


wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Przygotować foremki do wykrawania ciasta i 2 blachy, natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę i wymieszać z jajkami oraz wanilią.
W innej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodać sypkie składniki do masy maślano- jajecznej i przemieszać delikatnie, ale dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie, można dodać odrobinę mąki, jednak ostrożnie bo ciasto może stać się twarde.
Ciasto przekroić na pół i uformować dwa grube dyski, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Oprószyć blat mąką, ułożyć na nim 1 dysk i oprószyć z wierzchu delikatnie mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać ciastka foremką i rozłożyć w równych odstępach na blachach. Dopiero jak wyrobicie jeden kawałek ciasta, należy sięgnąć do lodówki po drugi.

Ciastka piec 8-12 minut, aż będą lekko ze złocone na brzegach. Ostudzić na metalowej kratce, a gdy ciasteczka całkowicie ostygną, można zacząć je lukrować lub posypać cukrem pudrem.

Jeśli chcecie je polukrować, należy wlać do miski kilka łyżek wrzątku, wsypać cukier puder i wymieszać, ewentualnie dodać jeszcze wrzątku, powinna powstać gęsta pasta. Nadać lukrowi żądany kolor, przy pomocy barwników spożywczych. Teraz pozostało już użyć swoich zdolności i pięknie ozdobić ciasteczka.

Smacznego!!


24 komentarze:

Asia pisze...

Uwielbiam robic ciasteczka:) wiec chetnie skozystam z przepisu:)
a jaka ilosc ciasteczek wychodzi z tych skladnikow? tak w przyblizeniu.
Pozdrawiam Asia

magda k. pisze...

zależy jakiej wielkości, ale około 18 szt :)

Amber pisze...

Śliczne!
Reniferka poproszę...

Joanna Lesik pisze...

Czytając przepis, pieczenie ciastek wydaje się łatwe:) Chyba w tym roku się skuszę i wyczaruje ich trochę:)
Pozdrawiam

Basia pisze...

Śliczniutkie, szczególnie te reniferki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia

Dusia pisze...

uwielbiam takie pyszności

mnemonique pisze...

ja takie ciasteczka faktycznie lubię bez niczego, choć z lukrem wyglądają lepiej to smakują bez niego przepysznie. Reniferki są po prostu boskie!
Pozdrawiam
Monika

Majana pisze...

Cudowne te reniferki!:)

alucha pisze...

I takie w tym roku zrobię! Zamiast pierników ;)
Myślisz, że ile dni pozostaną świeże? Oczywiście zamknięte w puszce :)

magda k. pisze...

ciężko powiedzieć, u mnie jeden się ukrył na 3 dni i był smaczny, dłużej żadnemu ciastku się nie udało przetrwać przy moim dziecku :)

margot pisze...

pyszne( maślane tak już mają ) i śliczne

Kamila pisze...

Jadalne ślicznotki!

Nemi pisze...

Słodkie łosie;)

bastamb pisze...

Reniferki super...pozdrawiam...

Magiczne atelier pisze...

Ciacha pierwsza klasa :) Jeszcze muszę sobie tylko sprawić taki słoik jak wasz, żeby mieć je gdzie trzymać :)

Marta pisze...

mnie wypiek reniferkowych ciasteczek z dziećmi czeka w przyszłym tygodniu, już się cieszę :) Twoje wyglądają prześlicznie!

www.lavanna.pl pisze...

Śliczne i pyszne :-)

Joanna Skoraczyńska pisze...

ciastkowe śliczności :-D

zakrecona kurka pisze...

Uwielbiam maślane ciasteczka... ten zapach w całym domu...
A z jakiej to książki Nigelli jest przepis, bo mam trzy i jakoś nie kojarzę tych ciasteczek ?
Pozdrawiam :)

magda k. pisze...

zakręcona kurko :) przepis z książki 'Jak być domową boginią' tyle, że u Nigelli to ciasteczka w formie liczb :)

Cooking??Cooking!! pisze...

Chyba zacznę się przekonywać do pieczenia :) Działasz inspirująco!!

JustynaM pisze...

Super ciasteczka. Bardzo długo utrzymują świeżość

JustynaM pisze...

Ciasteczka super!bardzo długo utrzymują świeżość .

pieczarka mySia pisze...

pyszniaste :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin