W wypieku ciasteczek oprócz smaku,
bardzo ważne jest to, żeby po upieczeniu utrzymywały wymagany
kształt. Nikt nie lubi rozlanych i przerośniętych kształtów
swoich pierniczków, czy herbatników, jeśli wycinamy piękne
kształty chcemy, żeby takimi pozostały.
Właśnie dla tych wymagających jest
ten przepis, który znalazłam w książce Nigelli, herbatniczki
oprócz tego, że są bardzo smaczne, po upieczeniu zostają
dokładnie takie jakie jakie powinny . Moje dziecko bardzo
rozsmakowało się w tych ciasteczka, zajadał się nimi bez żadnych
dodatków. Jednak jeśli macie ochotę się odrobinę pobawić, można
je pięknie polukrować i ozdobić. My zajadaliśmy się takimi
posypanymi cukrem pudrem. Polecam !!
składniki:
- 175g miękkiego niesolonego masła
- 200g drobnego cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 400g lub odrobina więcej mąki pszennej najlepiej typu 00 ja dałam typu 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
dodatkowo:
- 300g cukru pudru, przesianego
- barwnik spożywczy
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180'C. Przygotować foremki do wykrawania ciasta i 2 blachy,
natłuszczone i wyłożone papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną,
puszystą masę i wymieszać z jajkami oraz wanilią.
W innej misce połączyć mąkę,
proszek do pieczenia i sól. Dodać sypkie składniki do masy
maślano- jajecznej i przemieszać delikatnie, ale dokładnie. Jeśli
ciasto będzie zbyt lepkie, można dodać odrobinę mąki, jednak
ostrożnie bo ciasto może stać się twarde.
Ciasto przekroić na pół i uformować
dwa grube dyski, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki
przynajmniej na godzinę.
Oprószyć blat mąką, ułożyć na
nim 1 dysk i oprószyć z wierzchu delikatnie mąką. Rozwałkować
ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać ciastka foremką i
rozłożyć w równych odstępach na blachach. Dopiero jak wyrobicie
jeden kawałek ciasta, należy sięgnąć do lodówki po drugi.
Ciastka piec 8-12 minut, aż będą
lekko ze złocone na brzegach. Ostudzić na metalowej kratce, a gdy
ciasteczka całkowicie ostygną, można zacząć je lukrować lub
posypać cukrem pudrem.
Jeśli chcecie je polukrować, należy
wlać do miski kilka łyżek wrzątku, wsypać cukier puder i
wymieszać, ewentualnie dodać jeszcze wrzątku, powinna powstać
gęsta pasta. Nadać lukrowi żądany kolor, przy pomocy barwników
spożywczych. Teraz pozostało już użyć swoich zdolności i
pięknie ozdobić ciasteczka.
Smacznego!!
Smacznego!!
24 komentarze:
Uwielbiam robic ciasteczka:) wiec chetnie skozystam z przepisu:)
a jaka ilosc ciasteczek wychodzi z tych skladnikow? tak w przyblizeniu.
Pozdrawiam Asia
zależy jakiej wielkości, ale około 18 szt :)
Śliczne!
Reniferka poproszę...
Czytając przepis, pieczenie ciastek wydaje się łatwe:) Chyba w tym roku się skuszę i wyczaruje ich trochę:)
Pozdrawiam
Śliczniutkie, szczególnie te reniferki :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia
uwielbiam takie pyszności
ja takie ciasteczka faktycznie lubię bez niczego, choć z lukrem wyglądają lepiej to smakują bez niego przepysznie. Reniferki są po prostu boskie!
Pozdrawiam
Monika
Cudowne te reniferki!:)
I takie w tym roku zrobię! Zamiast pierników ;)
Myślisz, że ile dni pozostaną świeże? Oczywiście zamknięte w puszce :)
ciężko powiedzieć, u mnie jeden się ukrył na 3 dni i był smaczny, dłużej żadnemu ciastku się nie udało przetrwać przy moim dziecku :)
pyszne( maślane tak już mają ) i śliczne
Jadalne ślicznotki!
Słodkie łosie;)
Reniferki super...pozdrawiam...
Ciacha pierwsza klasa :) Jeszcze muszę sobie tylko sprawić taki słoik jak wasz, żeby mieć je gdzie trzymać :)
mnie wypiek reniferkowych ciasteczek z dziećmi czeka w przyszłym tygodniu, już się cieszę :) Twoje wyglądają prześlicznie!
Śliczne i pyszne :-)
ciastkowe śliczności :-D
Uwielbiam maślane ciasteczka... ten zapach w całym domu...
A z jakiej to książki Nigelli jest przepis, bo mam trzy i jakoś nie kojarzę tych ciasteczek ?
Pozdrawiam :)
zakręcona kurko :) przepis z książki 'Jak być domową boginią' tyle, że u Nigelli to ciasteczka w formie liczb :)
Chyba zacznę się przekonywać do pieczenia :) Działasz inspirująco!!
Super ciasteczka. Bardzo długo utrzymują świeżość
Ciasteczka super!bardzo długo utrzymują świeżość .
pyszniaste :)
Prześlij komentarz