W całym świątecznym planowaniu,
znalazło się i miejsce dla kaczuszki, która idealnie będzie
pasowała na rodzinny obiad w 1 lub 2 święto. Przepis na tą kaczkę
wypróbowałam już dwa razy i za każdym razem była idealna, jednak
do tej pory nie udało mi się przepisu udokumentować zdjęciem. Tym
razem się udało, chociaż musiałam ją wyrwać już spod noża ,
zdjęcia robione na szybko, jednak mam nadzieję że przedstawią Wam
jak pyszny był ten ptak. Pieczarki, które umieszczamy w środku,
przechodzą smakiem kaczki i są wspaniałym dodatkiem do obiadu,
więc nic się nie marnuje.
Przepis pochodzi z bloga Paleta
Smaku i gorąco Wam polecam ten przepis i wiele innych.
- kaczka świeża, oczyszczona o wadze około 2,5kg
- 800g malutkich pieczarek
- 1 łyżka masła
- 2 białe cebule
- 6 ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- listki tymianku
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
wykonanie:
Kaczkę dokładnie opłukać, osuszyć
ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzeć solą, 3 roztartymi z
solą w moździerzu ząbkami czosnku, pieprzem oraz dużą ilością
tymianku – także w środku kaczki.
Cebulę pokroić w kostkę lub piórka,
podsmażyć na maśle, aż się zeszkli a następnie dodać pieczarki
pokrojone na połówki (jeśli duże to na ćwiartki) i całość
dusić mieszając około 20 minut.
Doprawić solą i pieprzem. Lekko
przestudzić farsz i wymieszać z posiekaną natką pietruszki,
resztą czosnku i umieścić cały farsz wewnątrz kaczki.
Kaczkę zaszyć grubą nitką, a nóżki
związać. Umieścić w rękawie do pieczenia piersią do góry,
schować skrzydełka pod spód. Spiąć końce i nakłuć folię w
kilku miejscach.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do
190'C. Piec 2 godziny. Rozciąć rękaw i zapiec skórkę jeszcze
około 30 minut (można zwiększyć temperaturę do 210'C).
Czas pieczenia jest zależny od wagi
kaczki, proporcje wyglądają następująco : 1 kg kaczki – 1
godzina pieczenia.
Smacznego!!
16 komentarzy:
To tak a propos Świąt :D
U mnie też będzie kaczuszka na święta:) Twoja wygląda wspaniale:)
Mogę wpaść?
Kacze mięso to jedno z moich ulubionych.
Pyszny widok!
ciekawa kaczka... pysznie!
kacze mięso smakuje wybornie. ach!
u nas kaczka klasyczna - obficie obsypana majerankiem, obłożona jabłkami... ale mimo prostoty i tak ją uwielbiam :) Twoją chętnie spróbuję dla porównania
O, jakaś odmiana od wszelkich kaczek na słodko w jabłkach, pomarańczach itp. Takiej jeszcze nie jadłam.
Aż ślinka cieknie gdy się patrzy na te zdjęcia :)Kaczki miałam okazję spróbować i była doskonała- wiec z czystym sumieniem przepis polecam :)
Wygląda na bardzo soczystą. Myślę,że to przez ten patent z rękawem. Na Święta jak znalazł...i nie ma przy niej dużo roboty!
Kiedyś muszę zmierzyć się z kaczką :)
W swieta nie zdaze, ale... Moze ugoszcze taka kaczka Rodzicow, kiedy mnie odwiedza? To takie wykwintne, eleganckie danie, w sam raz na specjalna okazje.
Zamawiam choć malutką porcję, pychotka:)
Ale narobiłaś smaka....z pieczarkami, to coś dla mnie....pozdrawiam...
Kaczuszkę robi u nas w domu mama. Muszę jej podpowiedzieć te pieczarki, bo po Twoich zdjęciach zapowiada się świetnie.
Muszę wypróbować ten przepis bo ostatnio kaczka jest u nas częstym gościem na stole :)
ale ma piękny złocisty kolor:) musi być wyśmienita:)
Ale smacznie wyglądająca złota kaczka ;x chce to dzisiaj zjeść
Prześlij komentarz