Tym razem niedziela obyła się bez
rosołu, była za to jesienna, aromatyczna, lekko pikantna zupa z
dyni z parmezanem. Napiszę tylko tyle, pycha warta wysiłku, który
trzeba włożyć w obranie i pokrojenie dyni. Nie bójcie się sporej
szczypty pieprzu kajeńskiego, wraz zresztą przypraw spowoduje, że
zupa jest wyraźna w smaku i na pewno nie będzie mdła. Dodatek
pestek dyni, albo nawet słonecznika jeszcze bardziej podwyższy
doznania smakowe, a garstka starego parmezanu i odrobina śmietany to
już dopełnienie całości. Ideał na jesienny obiad. Gorąco
polecam
Przepis z świeżutkiej książki w
mojej biblioteczce: Sophie Dahl 'Na każdą porę roku'.
składniki:
- 50g masła
- 1kg dyni, obranej i pokrojonej w kostkę
- 1 cebulę, obraną i drobno posiekaną
- 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany
- 2 łyżki sherry
- 875ml bulionu drobiowego albo warzywnego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz
- 2 łyżki śmietany kremówki
- garść uprażonych pestek dyni (z braku dałam pestki słonecznika)
- garść posiekanej natki pietruszki
- garść startego parmezanu
wykonanie:
Masło roztopić w garnku o grubym dnie
i dodać dynię, cebulę i czosnek. Przesmażyć je przez kilka
minut. Dolać sherry, wymieszać, wlać bulion i dodać pieprz
kajeński i liście laurowe. Gotować, aż dynia będzie miękka,
czyli około 10-15 minut. Wyjąć liście laurowe i zmiksować zupę
za pomocą blendera. Doprawić i wmieszać śmietanę.
Podawać zupę posypaną uprażonymi
pestkami dyni, natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego!!
19 komentarzy:
Uwielbiam zupy dyniowe :) Takie geste, i własnie lekko pikantne.
wygląda pysznie!
Cudna. No i ten parmezan.
też dzisiaj robiłam dyniową :) co prawda trochę inną ale i tak tego typu obiad jest fantastyczny ;)
Piękna zupa! Wspaniale wygląda. :)
Wow - właśnie czegoś takiego szukałam - spróbuję :)
Te wszystkie dyniowe potrawy na krolujace na blogach wygladaja oblednie... ta zupa rowniez! tylko czemu my nie mozemy sie przekonac do jej smaku... ;/
Podoba mi się:)))
ta zupa musi być przepyszna
Bardzo chętnie bym ją zjadła zamiast rosołu!
super przepis bo tak sie sklada ze u mnie sezon dyniowy sie zaczyna a parmezanu mam pod dostatkiem :)
pozdrawiam!
Myślę, że zachwyciłby mnie smak każdej zupy dyniowej. Tym bardziej takiej na ostro :)
Ciekawe. Nigdy takiej zupy nie jadłem ;) super przepis! zapraszam do mnie :)
Ktoś tu chyba lubi dynię:). Czy do zupy koniecznie jest to sherry? Rosołu nie cierpię. Natomiast do tej pory jadłam tylko zupę dyniową z imbirem - poza walorami smakowymi rozgrzewa!
co do sherry to można w zastępstwie dać odrobinę octu ryżowego, a pewnie i bez tych dodatków będzie smaczna :)
Fajny pomysł na słonecznie dyniową zupkę :-D
O! Ciekawy przepis...pozdrawiam...
na pewno byla pyszna i ten kolorek... super:)
Kolejna przepyszna wersja dyniowej. Z parmezanem - super!
W tym roku eksperymentowałam z dynią, ale zupy nie robiłam.. jedynie mam dynię już zamrożoną.
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz