poniedziałek, 15 października 2012

Ciasto biszkoptowe z lawendą i syropem cytrynowym

Ciasto mimo bardzo długiej nazwy jest bardzo proste w przygotowaniu. Powiem nawet więcej, ciasto jest tak banalnie łatwe do przygotowania, że większą część przepisu wykonał mój 5-letni synek, a co tam niech się wprawia. Ciasto sprawiło nam dużo radości zarówno w czasie przygotowywania, jak i oczywiście w trakcie jedzenia. Nasączony syropem biszkopt jest lepki i wilgotny i bardzo smaczny, a posmak lawendy dodaje mu odświętnego posmaku.
Przepis to wariacja na temat receptury z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Polecam gorąco!!

składniki:

  • 120g masła
  • 150g cukru
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 175g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy

syrop:

  • sok z 1 i ½ cytryny
  • 100g cukru pudru

wykonanie:

Keksówkę o wymiarach około 23 cm x 13 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C.
Kwiaty lawendy utrzeć z 1 łyżką cukru.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać jajka, skórkę cytrynową i lawendę, dobrze wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszać delikatnie i dolać mleko.
Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, aż ciasto będzie złociste i wyrośnięte pośrodku, a wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.
W czasie pieczenia ciasta należy przygotować syrop.
Do rondelka wlać syrop z cytryn i wsypać cukier puder, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika, należy je ponakłuwać patyczkiem i polać je syropem, starając się, żeby się równomiernie rozprowadził i odstawić do wystygnięcia.
Ciasto z foremki wyjąć dopiero po całkowitym ostygnięciu ciasta, bo gorące i wilgotne od syropu może się pokruszyć.

Smacznego!!


21 komentarzy:

Kamila pisze...

Pyszne i bajecznie pachnące! Pozdrawiam

alucha pisze...

Brzmi bardzo ciekawie ;)
Lubię tego typu ciacha :)

Agnieszka Rucińska pisze...

Bardzo smakowicie się czyta. Ja ostatni polubiłam lawendę jako dodatek. Do marynaty mięsnej nawet dodałam i wyszło wspaniale. Pozdrawiam

Evi pisze...

Takie proste ciasto niby, a wzbogacone aromatycznymi dodatkami :). Podoba mi się!

Kasia Fiołek pisze...

Ha, ta lawenda to już chodzi za mną ze...dwa lata. W biszkopcie to musi być super sprawa.

majka pisze...

To ciasto w sam raz dla mnie! Kocham wszystko, co lawendowe. No i moj synus moglby tez mi pomoc... :))

Usciski.

Olka pisze...

Jak musiało pięknie pachnieć po wyjęciu z piekarnika, ciastem i lawendą. Wspaniałe!

Wiewióra pisze...

mmmmm.... wspaniałe smaki :)

GotującaWmM pisze...

Jak dla mnie idealne do popołudniowej herbatki :)

Dusia pisze...

lawendowe <3

Ola pisze...

wiesz że nigdy nie probowałam lawendowych wypieków? wyglądają dla mnie tak hmm.... bajeczni i tajemniczo ;)

Majana pisze...

O, z lawendą! Super, naprawdę. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem lawendy. Cudownie pachną:)

aga pisze...

mmm... lawendowe aromaty w ciescie, cos fantastycznego:)

Amber pisze...

Cudne!
Z lawendą to muszę upiec.

Arcoiris pisze...

Jeszcze kawa do tego i mamy pyszne śniadanko czy deser.

Chenia pisze...

Mniam, pachnie lawendą?

Ivka pisze...

Fajne ciacho, z lawendą więc nie takie zwyczajne

Monica pisze...

Brzmi bosko. Zakochałam się w wypiekach z lawendą...

gin pisze...

Lawenda z cytryną, mmm... :)

skoraq cooks pisze...

Podoba mi się to połączenie smaków w jednym cieście :-D

Biedr_ona pisze...

Lubimy lubimy ;-))))


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin