Ciasto mimo bardzo długiej nazwy jest
bardzo proste w przygotowaniu. Powiem nawet więcej, ciasto jest tak
banalnie łatwe do przygotowania, że większą część przepisu
wykonał mój 5-letni synek, a co tam niech się wprawia. Ciasto
sprawiło nam dużo radości zarówno w czasie przygotowywania, jak i
oczywiście w trakcie jedzenia. Nasączony syropem biszkopt jest
lepki i wilgotny i bardzo smaczny, a posmak lawendy dodaje mu
odświętnego posmaku.
Przepis to wariacja na temat receptury
z książki 'Jak być domową boginią' Nigelli Lawson.
Polecam gorąco!!
składniki:
- 120g masła
- 150g cukru
- 2 duże jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 175g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki mleka
- 2 łyżki suszonych kwiatów lawendy
syrop:
- sok z 1 i ½ cytryny
- 100g cukru pudru
wykonanie:
Keksówkę o wymiarach około 23 cm x
13 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180'C.
Kwiaty lawendy utrzeć z 1 łyżką
cukru.
W misce utrzeć masło z cukrem, dodać
jajka, skórkę cytrynową i lawendę, dobrze wymieszać.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i solą, wymieszać delikatnie i dolać mleko.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Następnie ciasto przełożyć do przygotowanej foremki i wstawić do
piekarnika. Piec przez 45 minut, aż ciasto będzie złociste i
wyrośnięte pośrodku, a wbity patyczek będzie czysty po wyjęciu.
W czasie pieczenia ciasta należy
przygotować syrop.
Do rondelka wlać syrop z cytryn i
wsypać cukier puder, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści.
Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika,
należy je ponakłuwać patyczkiem i polać je syropem, starając
się, żeby się równomiernie rozprowadził i odstawić do
wystygnięcia.
Ciasto z foremki wyjąć dopiero po
całkowitym ostygnięciu ciasta, bo gorące i wilgotne od syropu może
się pokruszyć.
Smacznego!!
Smacznego!!
21 komentarzy:
Pyszne i bajecznie pachnące! Pozdrawiam
Brzmi bardzo ciekawie ;)
Lubię tego typu ciacha :)
Bardzo smakowicie się czyta. Ja ostatni polubiłam lawendę jako dodatek. Do marynaty mięsnej nawet dodałam i wyszło wspaniale. Pozdrawiam
Takie proste ciasto niby, a wzbogacone aromatycznymi dodatkami :). Podoba mi się!
Ha, ta lawenda to już chodzi za mną ze...dwa lata. W biszkopcie to musi być super sprawa.
To ciasto w sam raz dla mnie! Kocham wszystko, co lawendowe. No i moj synus moglby tez mi pomoc... :))
Usciski.
Jak musiało pięknie pachnieć po wyjęciu z piekarnika, ciastem i lawendą. Wspaniałe!
mmmmm.... wspaniałe smaki :)
Jak dla mnie idealne do popołudniowej herbatki :)
lawendowe <3
wiesz że nigdy nie probowałam lawendowych wypieków? wyglądają dla mnie tak hmm.... bajeczni i tajemniczo ;)
O, z lawendą! Super, naprawdę. Bardzo lubię ciasta z dodatkiem lawendy. Cudownie pachną:)
mmm... lawendowe aromaty w ciescie, cos fantastycznego:)
Cudne!
Z lawendą to muszę upiec.
Jeszcze kawa do tego i mamy pyszne śniadanko czy deser.
Mniam, pachnie lawendą?
Fajne ciacho, z lawendą więc nie takie zwyczajne
Brzmi bosko. Zakochałam się w wypiekach z lawendą...
Lawenda z cytryną, mmm... :)
Podoba mi się to połączenie smaków w jednym cieście :-D
Lubimy lubimy ;-))))
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz