Do nowej kuchni trzeba się długo
przyzwyczajać, przekonałam się o tym osobiście. Nie jest to
ciężka praca, jednak nim przywyknę do tego gdzie co leży i gdzie
co jest schowane trochę to potrwa. Żeby jak najszybciej poczuć się
jak u siebie, postanowiłam piec jak najwięcej.
Ciasto drożdżowe to zawsze dobry
pomysł, a jabłka za mną chodziły od kilku dni, dlatego gdy
znalazłam to ciasto, w którym idealnie dało się połączyć te
składniki.
Przepis na placek drożdżowy znalazłam
w książce 'Jak być domową Boginią', owoce zrobiłam według
siebie, a kruszonkę potraktowałam słonecznikiem co jej na dobre
wyszło.
Ogólnie wyszło genialne ciasto i
nawet Ci którzy boją się ciasta drożdżowego spokojnie mogą się
zabrać za pieczenie tej pozycji.
Gorąco polecam!!
ciasto:
- 7g świeżych drożdży lub 3,5 g (pół saszetki) drożdży błyskawicznych
- 350g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 50g drobnego cukru trzcinowego
- 200ml letniego mleka
- 1 średnie jajko, rozkłócone
- 20g miękkiego masła
owoce:
- 500g jabłek, obranych i pokrojonych w malutką kostkę
- 3 łyżki cukru
- 80g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie i rumie
kruszonka:
- 140g mąki pszennej
- 100g cukru
- 110g masła, pokrojonego w kostkę
- 100g łuskanego słonecznika
wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy ciasto.
Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić rozczyn: w
pojemniku rozpuścić drożdże w 100ml mleka, odrobinie cukru i
mąki, przykryć ściereczką i poczekać, aż zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże
błyskawiczne (lub wcześniej przygotowany rozczyn), sól oraz cukier
i zalać letnim mlekiem. Wymieszać, następnie dodać jajko oraz
miękkie masło i wyrabiać przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie
zbyt klejące, można delikatnie podsypać mąką.
Miskę przykryć ścierką i odstawić
w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na godzinę, do wyrośnięcia.
Owoce należy obrać i pokroić w mała
kosteczkę, następnie wymieszać z cukrem i wcześniej namoczonymi
rodzynkami.
Kruszonkę przygotować zaczynając od
wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z
masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Wmieszać słonecznik i
odstawić.
Piec nagrzać do temperatury 190'C.
Formę o wymiarach około 32 na 24 cm
wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastem wyłożyć formę, można
rozwałkować lub po prostu wyłożyć ciasto do formy i pięściami
rozgnieść na całą wielkość blachy.
Jabłka z dodatkami wyłożyć na
ciasto, następnie całość zasypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i
piec przez 30 minut.
Po tym czasie spód powinien być
przypieczony, owoce miękkie a kruszonka chrupiąca.
Podawać na ciepło z lodami !!
Bardzo dobre nawet kolejnego dnia, co
jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych.
Smacznego!!
27 komentarzy:
Madziu! zapisuję do wypróbowania :) żaden Twój przepis mnie nie zawiódł
w przepisie na ciasto chyba nie ma mąki? :)
świetne ciacho
dzięki za czujność :)
nie ma za co :) mam jeszcze tylko pytanie, w jakiej formie robiłaś ciasto? bo mam same duże i boję się że wyjdzie takie o grubości 2 cm :p
robiłam w takiej 32x24cm i grubość ciasta wyszła idealna :)
Nie bardzo lubię drożdżowe ciasta, ale Twoje tak kusi, że zapisuję sobie przepis do wykorzystania :) Śliczne zdjęcia!
nie ma to jak kawalek drozdzowca, pycha:)
Taka słonecznikowa kruszonka jeszcze bardziej chrupka :D
Placek wygląda znakomicie, a ta kruszonka kusi:)
Pozdrowionka:)
Wspaniały wypiek!
To jest chyba najsmaczniejszy sposob na przyzwyczajenie sie do nowych katow, a dzieki zapachowi domowych ciast mieszkanie zamienia sie w prawdziwy dom :)
Wpadam do Ciebie na to pyszne ciasto :-D
Pyszne ciacho z cudną kruszonką :)
Kruszonka fantastyczna!
Wspaniale ciasto Madziu :) Ta kruszonka strasznie kuszaca. Musze i ja wyprobowac przepis :)
Usciski.
Pycha, zwłaszcza kruszonka :)
Ciasto drożdżowe uwielbiam, kruszonka pycha...pozdrawiam...
wyglada swietnie i napewno jest pyszne!
aaa jaka kruszonka cudo
Wygląda niesamowicie.:)
Potrzebujesz nieco czasu na oswojenie się z nową kuchnią.
Kilka razy to przeszłam i znam ten temat bardzo dobrze.
A ciasto dla mnie pyszne!
Kruszonka zachwyca.
Zrobiłam je wczoraj i wyszło obłednie pyszne! :D Wprowadziłam tylko małe zmiany czyli do jabłek dodałam cynamon, w kruszonce pominełam słonecznik i upiekłam je mniejszej formie :) Jest przepyszne, na pewno zrobię je jeszcze nie raz! Dziękuję! :)
Mniaaaam ależ pyszna drożdżówka!:)
Z pewnością wypróbuję, uwielbiam drożdżowe.. a ta kruszonka? Rewelacja ;-)
www.przysmakiewy.pl
Świetny pomysł z tą kruszonką!
kusi to ciasto :-)
zapraszam również do mnie :)
Prześlij komentarz