poniedziałek, 24 września 2012

Placek drożdżowy z jabłkami i słonecznikową kruszonką


Do nowej kuchni trzeba się długo przyzwyczajać, przekonałam się o tym osobiście. Nie jest to ciężka praca, jednak nim przywyknę do tego gdzie co leży i gdzie co jest schowane trochę to potrwa. Żeby jak najszybciej poczuć się jak u siebie, postanowiłam piec jak najwięcej.
Ciasto drożdżowe to zawsze dobry pomysł, a jabłka za mną chodziły od kilku dni, dlatego gdy znalazłam to ciasto, w którym idealnie dało się połączyć te składniki.
Przepis na placek drożdżowy znalazłam w książce 'Jak być domową Boginią', owoce zrobiłam według siebie, a kruszonkę potraktowałam słonecznikiem co jej na dobre wyszło.
Ogólnie wyszło genialne ciasto i nawet Ci którzy boją się ciasta drożdżowego spokojnie mogą się zabrać za pieczenie tej pozycji.
Gorąco polecam!!

ciasto:

  • 7g świeżych drożdży lub 3,5 g (pół saszetki) drożdży błyskawicznych
  • 350g mąki pszennej 
  • ½ łyżeczki soli
  • 50g drobnego cukru trzcinowego
  • 200ml letniego mleka
  • 1 średnie jajko, rozkłócone
  • 20g miękkiego masła


owoce:

  • 500g jabłek, obranych i pokrojonych w malutką kostkę
  • 3 łyżki cukru
  • 80g rodzynek namoczonych w gorącej wodzie i rumie


kruszonka:

  • 140g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 110g masła, pokrojonego w kostkę
  • 100g łuskanego słonecznika


wykonanie:

W pierwszej kolejności robimy ciasto. Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić rozczyn: w pojemniku rozpuścić drożdże w 100ml mleka, odrobinie cukru i mąki, przykryć ściereczką i poczekać, aż zaczną pracować.
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże błyskawiczne (lub wcześniej przygotowany rozczyn), sól oraz cukier i zalać letnim mlekiem. Wymieszać, następnie dodać jajko oraz miękkie masło i wyrabiać przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt klejące, można delikatnie podsypać mąką.
Miskę przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów na godzinę, do wyrośnięcia.

Owoce należy obrać i pokroić w mała kosteczkę, następnie wymieszać z cukrem i wcześniej namoczonymi rodzynkami.

Kruszonkę przygotować zaczynając od wsypania mąki i cukru do miski, a następnie zagnieść je palcami z masłem, aż będzie wyglądać jak żwirek. Wmieszać słonecznik i odstawić.

Piec nagrzać do temperatury 190'C.

Formę o wymiarach około 32 na 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciastem wyłożyć formę, można rozwałkować lub po prostu wyłożyć ciasto do formy i pięściami rozgnieść na całą wielkość blachy.

Jabłka z dodatkami wyłożyć na ciasto, następnie całość zasypać kruszonką.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
Po tym czasie spód powinien być przypieczony, owoce miękkie a kruszonka chrupiąca.

Podawać na ciepło z lodami !!
Bardzo dobre nawet kolejnego dnia, co jest bardzo ważne przy ciastach drożdżowych.

Smacznego!!


27 komentarzy:

Ola pisze...

Madziu! zapisuję do wypróbowania :) żaden Twój przepis mnie nie zawiódł

Anonimowy pisze...

w przepisie na ciasto chyba nie ma mąki? :)

Dusia pisze...

świetne ciacho

magda k. pisze...

dzięki za czujność :)

Anonimowy pisze...

nie ma za co :) mam jeszcze tylko pytanie, w jakiej formie robiłaś ciasto? bo mam same duże i boję się że wyjdzie takie o grubości 2 cm :p

magda k. pisze...

robiłam w takiej 32x24cm i grubość ciasta wyszła idealna :)

Iwona pisze...

Nie bardzo lubię drożdżowe ciasta, ale Twoje tak kusi, że zapisuję sobie przepis do wykorzystania :) Śliczne zdjęcia!

aga pisze...

nie ma to jak kawalek drozdzowca, pycha:)

Aurora pisze...

Taka słonecznikowa kruszonka jeszcze bardziej chrupka :D

Majana pisze...

Placek wygląda znakomicie, a ta kruszonka kusi:)
Pozdrowionka:)

ANNA pisze...

Wspaniały wypiek!

Maggie pisze...

To jest chyba najsmaczniejszy sposob na przyzwyczajenie sie do nowych katow, a dzieki zapachowi domowych ciast mieszkanie zamienia sie w prawdziwy dom :)

skoraq cooks pisze...

Wpadam do Ciebie na to pyszne ciasto :-D

burczymiwbrzuchu pisze...

Pyszne ciacho z cudną kruszonką :)

Monica pisze...

Kruszonka fantastyczna!

majka pisze...

Wspaniale ciasto Madziu :) Ta kruszonka strasznie kuszaca. Musze i ja wyprobowac przepis :)

Usciski.

Eff pisze...

Pycha, zwłaszcza kruszonka :)

Barbara Bastamb pisze...

Ciasto drożdżowe uwielbiam, kruszonka pycha...pozdrawiam...

Edy pisze...

wyglada swietnie i napewno jest pyszne!

margot pisze...

aaa jaka kruszonka cudo

Mary pisze...

Wygląda niesamowicie.:)

Amber pisze...

Potrzebujesz nieco czasu na oswojenie się z nową kuchnią.
Kilka razy to przeszłam i znam ten temat bardzo dobrze.
A ciasto dla mnie pyszne!
Kruszonka zachwyca.

Martyna pisze...

Zrobiłam je wczoraj i wyszło obłednie pyszne! :D Wprowadziłam tylko małe zmiany czyli do jabłek dodałam cynamon, w kruszonce pominełam słonecznik i upiekłam je mniejszej formie :) Jest przepyszne, na pewno zrobię je jeszcze nie raz! Dziękuję! :)

judik pisze...

Mniaaaam ależ pyszna drożdżówka!:)

Biedr_ona pisze...

Z pewnością wypróbuję, uwielbiam drożdżowe.. a ta kruszonka? Rewelacja ;-)


www.przysmakiewy.pl

Patrycja Reszko pisze...

Świetny pomysł z tą kruszonką!

sweettaste pisze...

kusi to ciasto :-)


zapraszam również do mnie :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin