Jakiś czas temu natknęłam się na
ten przepis na blogu Kulinarne
Spotkania i od razu postanowiłam zrobić. Bardzo się
cieszę, że się skusiłam ponieważ ciasto wyszło fantastyczne.
Kruchy spód, wilgotny budyń i owoce, a na górze masa pysznej
kruszonki.
Dzielę się z Wami tym przepisem, bo
naprawdę warto go zrobić. Owoce można zmieniać według upodobania
i sezonu, więc jest to ciasto na każdą porę roku.
Ciasto będę jeszcze robić nie raz i
Was też zachęcam do pieczenia.
składniki:
ciasto:
- 1i1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 110g masła
- 1 jajko
- 500g owoców: moreli, nektaryn, brzoskwini
budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 750ml mleka
- 5 łyżek cukru
kruszonka:
- ¾ szklanki mąki
- 5 łyżek cukru
- 75g masła
wykonanie:
Ciasto: zmiksować mąkę, cukier,
proszek do pieczenia razem z masłem. Dodać jajko i ponownie
zmiksować (wyrabiałam ręcznie). Wyjąć i szybko zagnieść
gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do średniej
foremki o wymiarach około 20x24 cm, wyłożonej papierem do
pieczenia, formując brzeg około 3cm. Wstawić do piekarnika
nagrzanego do temperatury 200'C i podpiec około 15 minut. Wyjąć i
chwilę przestudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180'C.
Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem.
Masło stopić i wlać do mąki. Wymieszać widelcem, aż utworzą
grudki.
Budyń: W ½ szklance mleka rozmieszać
proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego
się mleka wlać rozmieszany budyń i ciągle mieszając ugotować
gęsty budyń.
Na podpieczony spód wylać budyń,
ułożyć połówki moreli lub kawałki innych owoców skórką w
dół. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w
180'C około 40-45 minut.
Smacznego!!
25 komentarzy:
O. Mało cukru w przepisie, a ciasto wygląda po prostu znakomicie. :)
Magda, to kolejny przepis, którym kusisz! Napisz mi, proszę, te budynie bez cukru oczywiście, że cukier się dodaje...
bardzo się cieszę, że kuszę :)
budyń oczywiście bez cukru, jednak jeśli masz tylko takie z cukrem, wtedy nie dodawaj już cukru z listy :)
Piękne dzięki za odpowiedź. Znów ślinotoku dostałam! :)
Przepyszne!
Mało cukru i owoce.
Zjadłabym nawet te okruszki...
To ciasto ma wszystko co powinno mieć moje ulubione :)
Raz, że kruche, dwa, że kruszonka, trzy, że owoce, no i budyń! Idealne :D
Zdecydowanie przekonałaś mnie do tego ciasta:)
Kusisz, musze też takie zrobić...pozdrawiam...
Rewelacyjne:)
Cos czuje, ze takie ciasto znikneloby u mnie w mgnieniu oka :)
jakie piękne i tak strasznie mocno kuszące
Uwielbiam takie ciasta! Ja, to ciasto, kawa, słoneczne popołudnie i pół godziny dla siebie. Ech!
Zdjęcie z pustym talerzem w zasadzie mówi wszystko :)
Zrobiłam! W tortownicy, z jednym budyniem. Magda, ciasto obłędne!! A ten kruchy spód - bajka! Chyba będę go wykorzystywać do innych ciast. Dziękuję za przepis :):):)
miło mi, że skorzystałaś z tego przepisu:) a jeszcze milej, że smakowało:)
uwielbiam ciasta z owocami a to musi byc przepyszne!!!!
wygląda wspaniale, muszę spróbować!
Pysznie wygląda to ciasto!:)
zajadam się ciastami kruchymi budyniowymi więc obowiązkowo sobie przepis zapisuję ;)
To ja chętnie zjem taki kawałek, bo wygląda pysznie :-)
budyniowe ♥ pycha!
Właśnie wylądowało w piekarniku, z pewnością będzie pyszne :) Dziękuje za przepis
Jak widać ciasto znika w mgnieniu oka ;-)) Też lubię takie słodkości!
www.przysmakiewy.pl
Ciasto wlanie wyladowalo w piekarniku.. Juz nie moge doczekac sie efektow... Hymm
Ciasto proste do zrobienia, mało kosztowne, a jakże pyszne! Dziękuję za przepis i polecam innym do wypróbowania:)
Prześlij komentarz