czwartek, 16 sierpnia 2012

Kruche ciasto z owocami, budyniem i kruszonką


Jakiś czas temu natknęłam się na ten przepis na blogu Kulinarne Spotkania i od razu postanowiłam zrobić. Bardzo się cieszę, że się skusiłam ponieważ ciasto wyszło fantastyczne. Kruchy spód, wilgotny budyń i owoce, a na górze masa pysznej kruszonki.
Dzielę się z Wami tym przepisem, bo naprawdę warto go zrobić. Owoce można zmieniać według upodobania i sezonu, więc jest to ciasto na każdą porę roku.
Ciasto będę jeszcze robić nie raz i Was też zachęcam do pieczenia.



składniki:

ciasto:


  • 1i1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 110g masła
  • 1 jajko
  • 500g owoców: moreli, nektaryn, brzoskwini


budyń:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 750ml mleka
  • 5 łyżek cukru


kruszonka:

  • ¾ szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 75g masła


wykonanie:

Ciasto: zmiksować mąkę, cukier, proszek do pieczenia razem z masłem. Dodać jajko i ponownie zmiksować (wyrabiałam ręcznie). Wyjąć i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i przełożyć do średniej foremki o wymiarach około 20x24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, formując brzeg około 3cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200'C i podpiec około 15 minut. Wyjąć i chwilę przestudzić. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 180'C.

Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem. Masło stopić i wlać do mąki. Wymieszać widelcem, aż utworzą grudki.

Budyń: W ½ szklance mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszany budyń i ciągle mieszając ugotować gęsty budyń.

Na podpieczony spód wylać budyń, ułożyć połówki moreli lub kawałki innych owoców skórką w dół. Wierzch posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec w 180'C około 40-45 minut.

Smacznego!!

25 komentarzy:

whiness pisze...

O. Mało cukru w przepisie, a ciasto wygląda po prostu znakomicie. :)

emade76 pisze...

Magda, to kolejny przepis, którym kusisz! Napisz mi, proszę, te budynie bez cukru oczywiście, że cukier się dodaje...

magda k. pisze...

bardzo się cieszę, że kuszę :)
budyń oczywiście bez cukru, jednak jeśli masz tylko takie z cukrem, wtedy nie dodawaj już cukru z listy :)

emade76 pisze...

Piękne dzięki za odpowiedź. Znów ślinotoku dostałam! :)

Amber pisze...

Przepyszne!
Mało cukru i owoce.
Zjadłabym nawet te okruszki...

alucha pisze...

To ciasto ma wszystko co powinno mieć moje ulubione :)
Raz, że kruche, dwa, że kruszonka, trzy, że owoce, no i budyń! Idealne :D

Nemi pisze...

Zdecydowanie przekonałaś mnie do tego ciasta:)

Barbara Bastamb pisze...

Kusisz, musze też takie zrobić...pozdrawiam...

Aga pisze...

Rewelacyjne:)

Maggie pisze...

Cos czuje, ze takie ciasto znikneloby u mnie w mgnieniu oka :)

asieja pisze...

jakie piękne i tak strasznie mocno kuszące

Kasia Fiołek pisze...

Uwielbiam takie ciasta! Ja, to ciasto, kawa, słoneczne popołudnie i pół godziny dla siebie. Ech!

Małgosia pisze...

Zdjęcie z pustym talerzem w zasadzie mówi wszystko :)

emade76 pisze...

Zrobiłam! W tortownicy, z jednym budyniem. Magda, ciasto obłędne!! A ten kruchy spód - bajka! Chyba będę go wykorzystywać do innych ciast. Dziękuję za przepis :):):)

aga pisze...

miło mi, że skorzystałaś z tego przepisu:) a jeszcze milej, że smakowało:)

Edy pisze...

uwielbiam ciasta z owocami a to musi byc przepyszne!!!!

Zofia Konsternacja pisze...

wygląda wspaniale, muszę spróbować!

judik1119 pisze...

Pysznie wygląda to ciasto!:)

Ola pisze...

zajadam się ciastami kruchymi budyniowymi więc obowiązkowo sobie przepis zapisuję ;)

agattekh pisze...

To ja chętnie zjem taki kawałek, bo wygląda pysznie :-)

Magda pisze...

budyniowe ♥ pycha!

Anonimowy pisze...

Właśnie wylądowało w piekarniku, z pewnością będzie pyszne :) Dziękuje za przepis

Biedr_ona pisze...

Jak widać ciasto znika w mgnieniu oka ;-)) Też lubię takie słodkości!



www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

Ciasto wlanie wyladowalo w piekarniku.. Juz nie moge doczekac sie efektow... Hymm

Anonimowy pisze...

Ciasto proste do zrobienia, mało kosztowne, a jakże pyszne! Dziękuję za przepis i polecam innym do wypróbowania:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin