piątek, 13 lipca 2012

Przyprawa Cajun


Dzisiaj chciałam Wam podać przepis na wspaniałą mieszankę przypraw. Przepis znalazłam u Arka na blogu Eat after reading i naprawdę jest godny polecenia.
Taka mieszanka ogromnie ułatwia życie, wyobraźcie sobie jak przyprawiacie mięso, ręce lekko/bardzo ubrudzone i sięgacie po kolejne słoiczki z przyprawami, wszystko upaćkane.
Tymczasem prosta rada gotowa mieszanka o wdzięcznej nazwie Cajun, tym bardziej genialna, że sami wiecie co do niej dodajecie i możecie być spokojni, że nie dosypujecie sobie do jedzenia chemii.
Przyprawa Cajun używana jest w kuchni amerykańskiego południa i kreolskiej, tyle od autora przepisu :)
Dzisiaj o mieszance, a w następnym poście o tym jak wykorzystać ją przy smakowitym gulaszu.

Oczywiście ilości dowolne, ważne żeby zachować proporcje.

Przyprawa Cajun

składniki:

  • 4 łyżki czerwonej słodkiej papryki
  • 4 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki chilli
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżki czosnku w proszku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu


wykonanie:

Wszystkie podane przyprawy dobrze razem wymieszać. Przechowywać w szczelnie zamknętym opakowaniu.

Używać jej można do ryb, kurczaka, wołowiny i wieprzowiny.
Zawsze warto ją mieć pod ręką.

Polecam!!


7 komentarzy:

Chenia pisze...

Czekam na przepisy :) starte chili to pieprz cayenne - czy to coś innego?

magda k. pisze...

Cheniu pieprz cayenne to jeszcze coś innego, ale też robi się z ostrej papryki więc można pokombinować :)

majka pisze...

Jakie sliczne zdjecia Madziu :) A przyprawa na pewno przydatna. Zapisalam sobie przepis :)

Usciski.

Panna Malwinna pisze...

Bardzo lubię tę przyprawę i również robię w domu, ale z troszkę innego przepisu

miłego weekendu!

Biedr_ona pisze...

Skorzystam z receptury ;)


www.przysmakiewy.pl

Anonimowy pisze...

Mistrz z pieczonymi ziemniakami <3

magda k. pisze...

bardzo się cieszę :) świetny pomysł

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin