Pewnie większość z Was ma już swój
ulubiony, wypróbowany przepis na naleśniki, ja właśnie znalazłam
swój ulubiony. Receptura jednego z moich ulubionych kucharzy Michela
Roux z książki 'Jajka'. Jeśli jeszcze nie macie swojego idealnego
ciasta naleśnikowego, to gorąco Was zachęcam do wypróbowania
właśnie tego.
Dzisiaj podaję podstawowy przepis na
ciasto naleśnikowe plus sposób podania z owocami leśnymi lub
truskawkami.
Genialne w swojej prostocie, delikatne
w smaku, kremowe i pyszne.
Idealnie pasują do nich truskaweczki,
a polane owocowym sosem coulis zachwyciły nas swoim smakiem.
Gorąco Wam polecam !!
Naleśniki wg Michela Roux z
truskawkami i sosem coulis
składniki
ciasto naleśnikowe:
- 125g mąki
- 15g drobnego cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 325ml mleka
- 100ml śmietany kremówki
- kilka kropli esencji waniliowej
- 20g topionego masła do smażenia
sos coulis:
- 50g cukru
- 200g truskawek lub malin
- sok z ½ cytryny
dodatkowo:
- 300g truskawek lub owoców leśnych
- cukier puder do posypania
wykonanie:
Najpierw należy zrobić sos coulis. Do
rondla wsypać cukier, wlać 50ml wody, podgrzać na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Zwiększyć ogień, gotować syrop przez 3
minuty, zdjąć i zostawić do ostygnięcia. Kiedy już będzie
zimny, wlać go do miksera, dodać owoce i sok z cytryny, miksować
przez 1 minutę, następnie przecedzić przez sitko do miski.
Teraz należy zrobić naleśniki. Mąkę,
cukier i sól wsypać do miski. Dodać jajka, dobrze wymieszać
trzepaczką, dolewając 100ml mleka. Ciągle mieszając, dolewać
stopniowo resztę mleka i śmietanę.
Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na
mniej więcej godzinę.
Przed przystąpieniem do smażenia
wymieszać ciasto i dodać esencję waniliową. Patelnię wysmarować
masłem i podgrzać. Łyżką wazową nalewać trochę ciasta i
przechylać patelnię, rozprowadzić tak, żeby tworzyły cienką
warstwę. Smażyć około 1 minuty, następnie odwrócić naleśniki
i smażyć 30-40 sekund. Przekładamy na talerz i smażymy następne.
Na talerzach rozkładamy po jednym
ciepłym naleśniku, na wierzchu kładziemy owoce. Przykrywamy drugim
naleśnikiem, częściowo zawiniętym, by było widać owoce w
środku. Polać kilkoma łyżeczkami sosu, udekorować miętą,
posypać cukrem pudrem i od razu podawać.
Pozostałe naleśniki, owoce i sos
coulis podawać oddzielnie na stół, żeby każdy mógł sam sobie
nakładać kolejną porcję.
Smacznego!!
18 komentarzy:
Wyglądają wspaniale!
Podoba mi się taka wersja, naleśniki jemy bardzo często i lubimy eksperymentować z dodatkami.
Może pora na spróbowanie innego ciasta naleśnikowego? Z truskawkami wyglądają przepysznie
Doskonałe, ze świetnym sosem :)
no po prostu...CUDO! *___*
nie dziwię się zatem, że Twój apetyt na naleśniki został zaspokojony... :)
coś niesamowitego :)
Uwielbiam naleśniki!I jeszcze z truskawkami! PYSZNE!
Kto ich nie lubi, całe szczęście niedługo sezon truskawkowy
To jeden z moich ulubionych przepisow na nalesniki - nie korzystam z niego tak czesto (wiadomo, smietana), ale uwielbiam :) A sos boski!
Z truskawkami wyglądają idealnie. Co do samych naleśników: dawno, dawno temu się do nich przymierzałam, ale niestety wyszły mi nieco zbyt grube, a sam Roux twierdzi, że powinny być cieniutkie niczym ażurek, więc... Smakowały jednak wyśmienicie. :)
Truskawkowe naleśniki są pyszne :)
Świetne naleśniczki! No i ten sos. Przepis M,.Rouxa znam, pyszne naleśniki wychodzą :)
Pozdrówki:)
Pyszności! Będę teraz o nich śnić;)
Rzekłabym 'Idealny deser' ;-)
www.przysmakiewy.pl
Uwielbiam te nalesniki! Dzi wlasnie robilam je po raz kolejny :) I z utesknieniem czekam na swieze sezonowe truskawki, zeby zaserwowac sobie takie pysznosci :))
Usciski.
To jest prawdziwy raj dla truskawkowych łakomczuchów :)
wyglądają na bardzo smaczne:)
Uwielbiam naleśniki z każdym dodatkiem, z truskawkami pycha :-)narobiłaś mi smaka :-)
No dziś wiem teraz co zrobię na obiad :)
Prześlij komentarz