piątek, 13 kwietnia 2012

Paluchy krucho - drożdżowe


Paluchy to zaraz po rogalikach nasze ulubione wypieki drożdżowe. Przepis na ciasto krucho - drożdżowe bardzo lubię, ponieważ paluchy zachowują dłużej świeżość. Delikatne, kruche stanowią wspaniałą przekąskę. Do posypania można użyć maku lub kminku, ja osobiście bardzo lubię z dodatkiem soli morskiej.
Przepis pochodzi z książki 'Domowe ciasta i ciasteczka' Ilona Dąbrowska i Kinga Osmycka, a ja znalazłam to na blogu Smaki mojej kuchni.
Polecam!!




składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 60g masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 20g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • szczypta soli
  • 20g maku lub kminku do posypania
  • białko do smarowania

wykonanie:

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i posiekać z masłem.
Dodać żółtka, jajko, śmietanę, roztarte drożdże i sól.
Połączyć wszystkie składniki w dosyć luźne ciasto. Z ciasta uformować cienkie wałeczki, posmarować je roztrzepanym białkiem, posypać makiem lub kminkiem i pokroić w paluszki o długości około 10cm.
Paluszki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w gorącym piekarniku, aż się zarumienią, dosłownie kilka minut.

Smacznego!!

21 komentarzy:

Majana pisze...

Wyglądają pysznie! Lubię takie paluchy:)

Anonimowy pisze...

krucho-drożdżowych jeszcze nie próbowałam

Kamila pisze...

Bardzo smakowicie!

pieczarka mySia pisze...

Mniam! paluchy pierwsza klasa! :)

margot pisze...

fajne takie paluszki , bardzo fajnie się prezentują

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Takie to tylko postawić na stole w towarzystwie oliwy i kremu balsamicznego, moja ulubiona przystawka! Pięknie Ci wyszły :)

Kasia Fiołek pisze...

O, z kminkiem do piwa to by mi pasowały bardzo. Jak tylko będę mogła pic znowu piwo...!!!
A co jest w białym kubku?

Arvén pisze...

Jak one u Ciebie wspaniale wyglądają! Pyszna przekąska, tak łatwa do zrobienia w domu :)

Anna pisze...

Pysznie wyglądają:)

magda k. pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Agata z magicznego atelier pisze...

Z kminkiem może nie bardzo :P ale na takie z makiem czy z sezamem chętnie się skuszę :) Pozdrawiam

judik pisze...

Wyglądają zachwycająco! Pochrupałabym takiego:-)

madzika pisze...

mniam,mniam ,wygląda idealnie jak na sobotnie przedpołudnie :)

aga pisze...

bardzo smakowicie wygladaja:)

Kursy krok po kroku - Rękodzieło pisze...

Już czuje ich smak... mniam,mniam... Dzękuję za komentarz i pozdrawiam.pa

Pluskotka pisze...

Ja mam w planach paluchy drożdżowe z kminkiem i dobrze, że widzę podobne u ciebie, może się zmobilizuję. :)

pracownia garderoba pisze...

Magdeczko, ja jestem wielką fanką pieczywa wszelkiej maści, a te paluchy tak kusząco wyglądają! Nie kuś, kobieto! Smacznie tu u Ciebie, więc pozwolisz, że się rozgoszczę! Pozdrowionka przesyłam! :)

marzycielka pisze...

Wyglądają smakowicie :))

Barbara Bastamb pisze...

Mniammm, mniammm....ale TY jesteś niesamowita, ja nie mam takich zdolności kulinarnych...pozdrawim...

Biedr_ona pisze...

Takie paluchy widziałam i w wersji z dodatkiem sera ;-) Twoje? Zachęcają!


www.przysmakiewy.pl

Unknown pisze...

Idealne do zagryzania przy oglądaniu tv :) Jestem wielka fanką takich drobiazgów do chrupania :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin