Danie, które powoduję otuchę. Mając usmażony spory garnek tej strawy, mogę być spokojna, że obiad będzie udany, a może nawet zostanie coś do podjedzenia wieczorową porą.
Ta wersja mielonego mięsa ma bogaty smak, soczewica i groszek wspaniale wypełniają to danie, dla mnie urzekające połączenie.
Inspiracją dla tego dania był przepis Nigelli z książki „Nigella ekspresowo” ale niestety/stety po moich zmianach z oryginału nie wiele zostało. Po oryginał odsyłam do książki, a u mnie dzisiaj moja fantazja na temat ragû.
Ilość wystarczy na 4 porcje.
składniki:
- 2 łyżki oleju
- 500g mięsa mielonego
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 80ml wytrawnego sherry
- 150g zielonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów lub słoik Pulpy pomidorowej
- 125ml wody
- 100g groszku zielonego mrożonego
- 50g tartego sera np. cheddara
wykonanie:
Na kilka godzin wcześniej, zamoczyć soczewicę.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć mięso mielone przyprawione solą i pieprzem, smażyć aż mięso zbrązowieje.
Usmażyć również cebulę i czosnek, aż się zeszklą.
Do większego garnka dodać mięso mielone, cebulę z czosnkiem, wino, soczewicę, pomidory oraz wodę. Zagotować zawartość garnka.
Smażyć ragû przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Po 10 minutach smażenia dodać zielony groszek. Przed podaniem posypać startym serem.
Smacznego!!
17 komentarzy:
Fajne danie. Lubię soczewicę.
oj, takie danie to by mnie bardzo ucieszyło
Uwielbiam takie breje. Nie jest łatwo zrobić im zdjęcie, ale Ty sobie świetnie poradziłaś!
Bardzo, bardzo pysznie !:)
Już widzę po składnikach i po fotografii, że to bardzo syte jedzonko.. a z pewnością smaczne!
www.przysmakiewy.pl
Chętnie przygotuję na obiad:) Wygląda znakomicie:)
Na pewno skorzystam, bo takie jednogarnkowe, aromatyczne cuda to jest to, co króliki lubią najbardziej :)
Cudny obiad. Muszę zrobic coś podobnego moim chłopakom.
Mnie to już smakuje. Uwielbiam wszystko z grochem, fasola a więc i z soczewicą będzie pychotka. Całuski
Zdjęcie to mistrzostwo!!! Fotografowanie takich dań nie należy do prostych.
W dodatku to danie musi być pyszne. Takie składniki smakowite połączone w jednym. Istna rozpusta :DDDD
Ja jakoś za soczewicą nie przepadam ale danie bardzo ciekawe....pozdrawiam...może się przekonam...
ale pyszności serwujesz :) a ja jeszcze przed obiadem...
pojadlabym ze smakiem:)
Uwielbiam to danie! DO tego makaron orkiszowy i nic więcej mi nie trzeba! :)
Nigdy nie jadłam i patrząc na fotki bardzo tego żałuję:)
Uwielbiam takie jednogarnkowe potrawy. Kolejny przepis do zrealizowania ;)
To lubię! Zwłaszcza soczewicę!
Prześlij komentarz