niedziela, 11 marca 2012

Czerwone curry z krewetkami i mango


Dzisiejsze danie jest niezwykłe. Dzieje się w nim tak wiele, że trzeba chwilki, żeby odgadnąć jakie smaki atakują nasze kubki smakowe. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy, za to zachwyca smakiem. Jeśli wlejecie 400 ml mleka kokosowego podawajcie danie w miseczce, jeśli wlejecie mniej danie będzie bardziej gęste i będzie się nadawać na płaski talerz. Curry pasuje zarówno do białego ryżu, jak i do makaronu ryżowego.
Przepis pochodzi z książki 'Nigella ekspresowo', a podane ilości wystarczą na 2-4 porcję, w zależności od apetytu.





składniki:

  • 1 łyżka oleju do woka
  • 1 dymka, pokrojona na cienkie paski
  • 1 ½ łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • 200-400ml mleczka kokosowego
  • 250ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 350g mieszanki dyni i słodkich ziemniaków, pokrojonych na kostkę(dałam normalnych ziemniaków)
  • 200g krewetek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 150g mango, obranego i pokrojonego w kostkę
  • 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (dałam zielonej cebulki)

wykonanie:

W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć dymkę przez minutę, następnie dodać pastę curry.
Do wysokiego naczynia wlać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, wymieszać trzepaczką, a następnie wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
Dorzucić pokrojoną dynię oraz ziemniaki i gotować pod częściowym przykryciem 15 minut, aż będą miękkie.
Krewetki przepłukać wodą, żeby pozbyć się lodu i włożyć na patelnię. Gdy sos znowu zawrze, dodać sok z limonki oraz pokrojone w kostkę mango i podgrzewać jeszcze przez minutę, aż krewetki się ugotują.
Podawać z ryżem lub makaronem, posypane posiekaną kolendrą lub zieloną cebulką.

Smacznego!!


24 komentarze:

Dusia pisze...

ale musi być pycha!

Amber pisze...

Cudne!
Wspaniała paleta barw.
I pyszności,bo curry to my love.

shinju pisze...

Piękne :D

kornik pisze...

Pysznie! muszę wypróbować ten przepis:)

Małgosia pisze...

Aż bym się wprosiła na taki obiad ;)

Aurora pisze...

Energia!!!! :D

majka pisze...

Pyszne danie. Uwielbiam curry. Masz szczescie Madziu, ze jestem juz po obiedzie bo inaczej stalabym teraz pod Twoimi drzwiami :))

usciski.

Nemi pisze...

Mniam! Kolorowo i pysznie!

Maja i Kamila pisze...

Wygląda tak słonecznie, urlopowo:) Jednym słowem: wspaniale!

Marianna | coutellerie.pl pisze...

Imponująca czerwień. Rozbudza apetyt. Kurczę, mój obiad dziś taki monochromatyczny...;)

ANNA pisze...

Przepięknie wygląda!

aga pisze...

smakowite i kolorowe danie, mniam:)

Maggie pisze...

Faktycznie niebanalne, a jak slonecznie sie prezentuje!

Olka pisze...

Piękne kolory ma to danie!

kachna pisze...

świetne danko :)))

Ania pisze...

Świetne składniki i piękne kolor w tym daniu:)

Barbara Bastamb pisze...

Pysznie wygląda....pozdrawiam...

Usagi pisze...

Takie curry to ja zawsze chętnie. Niesamowite kolory i smaki.

Smaczny Kąsek pisze...

Ciekawe połączenie smaków! Wszystkie składniki lubię osobno, ale jestem bardzo ciekawa jak smakują razem... ;)

burczymiwbrzuchu pisze...

Rozumiem, że to danie z myślą o mnie? Bo ja kocham krewetki, mango to mój ulubiony owoc i wielbię rozgrzewające curry :)

kabamaiga pisze...

Genialne i już. Chociaż moi pewnie by się na krewetki skrzywili.

Daria Anna pisze...

Coś dla mnie, bo krewetki kocham, a to danie, to fajne połaczenie smaków. Gratuluje pomysłu.

agattekh pisze...

Faktycznie danie wygląda na niezwykłe :-) musi być pyszne :-)

judik pisze...

Zaniemówiłam:) co to musiał być za aromat, co za smak!:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin