Dzisiejsze danie jest niezwykłe. Dzieje się w nim tak wiele, że trzeba chwilki, żeby odgadnąć jakie smaki atakują nasze kubki smakowe. Potrawa nie wymaga dużego nakładu pracy, za to zachwyca smakiem. Jeśli wlejecie 400 ml mleka kokosowego podawajcie danie w miseczce, jeśli wlejecie mniej danie będzie bardziej gęste i będzie się nadawać na płaski talerz. Curry pasuje zarówno do białego ryżu, jak i do makaronu ryżowego.
Przepis pochodzi z książki 'Nigella ekspresowo', a podane ilości wystarczą na 2-4 porcję, w zależności od apetytu.
składniki:
- 1 łyżka oleju do woka
- 1 dymka, pokrojona na cienkie paski
- 1 ½ łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
- 200-400ml mleczka kokosowego
- 250ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 350g mieszanki dyni i słodkich ziemniaków, pokrojonych na kostkę(dałam normalnych ziemniaków)
- 200g krewetek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- 150g mango, obranego i pokrojonego w kostkę
- 3-4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (dałam zielonej cebulki)
wykonanie:
W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć dymkę przez minutę, następnie dodać pastę curry.
Do wysokiego naczynia wlać mleczko kokosowe, bulion i sos rybny, wymieszać trzepaczką, a następnie wlać na patelnię i doprowadzić do wrzenia.
Dorzucić pokrojoną dynię oraz ziemniaki i gotować pod częściowym przykryciem 15 minut, aż będą miękkie.
Krewetki przepłukać wodą, żeby pozbyć się lodu i włożyć na patelnię. Gdy sos znowu zawrze, dodać sok z limonki oraz pokrojone w kostkę mango i podgrzewać jeszcze przez minutę, aż krewetki się ugotują.
Podawać z ryżem lub makaronem, posypane posiekaną kolendrą lub zieloną cebulką.
Smacznego!!
24 komentarze:
ale musi być pycha!
Cudne!
Wspaniała paleta barw.
I pyszności,bo curry to my love.
Piękne :D
Pysznie! muszę wypróbować ten przepis:)
Aż bym się wprosiła na taki obiad ;)
Energia!!!! :D
Pyszne danie. Uwielbiam curry. Masz szczescie Madziu, ze jestem juz po obiedzie bo inaczej stalabym teraz pod Twoimi drzwiami :))
usciski.
Mniam! Kolorowo i pysznie!
Wygląda tak słonecznie, urlopowo:) Jednym słowem: wspaniale!
Imponująca czerwień. Rozbudza apetyt. Kurczę, mój obiad dziś taki monochromatyczny...;)
Przepięknie wygląda!
smakowite i kolorowe danie, mniam:)
Faktycznie niebanalne, a jak slonecznie sie prezentuje!
Piękne kolory ma to danie!
świetne danko :)))
Świetne składniki i piękne kolor w tym daniu:)
Pysznie wygląda....pozdrawiam...
Takie curry to ja zawsze chętnie. Niesamowite kolory i smaki.
Ciekawe połączenie smaków! Wszystkie składniki lubię osobno, ale jestem bardzo ciekawa jak smakują razem... ;)
Rozumiem, że to danie z myślą o mnie? Bo ja kocham krewetki, mango to mój ulubiony owoc i wielbię rozgrzewające curry :)
Genialne i już. Chociaż moi pewnie by się na krewetki skrzywili.
Coś dla mnie, bo krewetki kocham, a to danie, to fajne połaczenie smaków. Gratuluje pomysłu.
Faktycznie danie wygląda na niezwykłe :-) musi być pyszne :-)
Zaniemówiłam:) co to musiał być za aromat, co za smak!:)
Prześlij komentarz