wtorek, 7 lutego 2012

Słodko mi !! Pomysł na cukier różany i cukier waniliowy


Ostatnim przepisem na Bułeczki drożdżowe, udało mi się zaciekawić Was cukrem różanym.
Osobiście dostałam go w prezencie od mojej siostry Agaty, ale szybciutko wypytałam ją o źródła i już dzisiaj służę Wam przepisem. Cukier ma piękny aromat i kuszący kolor. Wspaniale nadaje się do wypieków, a nawet do podrasowania zwykłej herbaty. Wykonanie jest bardzo proste,jedynie należy zaczekać na świeże płatki dzikiej róży.
Pomysł na cukier różany pochodzi z bloga The Mouse House.

Przy tej okazji chciałabym Was też gorąco zachęcić, do zrobienia domowego cukru waniliowego.
W prosty sposób otrzymacie cudownie pachnący cukier waniliowy, bez chemicznych polepszaczy.
Zróbcie sobie taki cukier i zapomnijcie o tym wanilinowym ze sklepu. Cukier przydaje się tak wiele razy, na tak wiele sposobów, że pozostaje mi tylko jeszcze raz Was zachęcić.





Cukier różany
składniki i wykonanie:


  • cukier
  • płatki dzikiej róży
  • słoik

Wystarczy utrzeć płatki z cukrem, a następnie odłożyć do wysuszenia.
Proporcje zależą tylko od Was, od tego jak aromatyczny cukier chcecie uzyskać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.

W ten sam sposób można zrobić cukier np. z kwiatów lawendy.




Cukier waniliowy
składniki i wykonanie:

  • cukier ok. 500g
  • 2 laski wanilii
  • słoik

Cukier wsypać do słoika z nakrętką. Laski wanilii należy przeciąć nożem i zeskrobać nasiona, wymieszać z cukrem. Dorzucić laski do cukru, wszystko dokładnie wymieszać i szczelnie zamknąć słoik. Już po kilkunastu dniach cukier jest gotowy do użycia.

Smacznego!!

25 komentarzy:

Anonimowy pisze...

oj, fajny pomysl:)

mania179 pisze...

Śliczne zdjęcia, waniliowy mam, różany muszę zrobić :)

Dominika pisze...

Niesamowicie kuszący ten cukier!

Majana pisze...

Cukier waniliowy robię i bardzo sobie chwalę, a różany muszę też spróbować:)

kuchennefascynacje pisze...

Robiłam obydwa, prawdziwe skarby spiżarniane :)

Agata z magicznego atelier pisze...

Cukier różany to jest to co misie lubia najbardziej :) Uwielbiam go na bułeczkach i jako dodatek do zielonej, jaśminowej herbaty. Buziole

magda k. pisze...

dziękuję za miłe słówka :)
Biżuteria... - no ba :) w końcu byle czego byś nie darowała :D

Karmel-itka pisze...

Magdo, piękne zdjęcia.
cudowne te Twoje cukry ;]

Bryśka pisze...

Kto by pomyślał,że za wdzięczną nazwą cukier różany kryje się tak prosta receptura! Cóż pozostaje nam czekać aż zakwitną róże...

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Magdo! Wspaniałe zdjęcia i propozycje. Zwłaszcza cukier różany, który mogłabym użyć do moich różanych makaroników;)
Pozdrawiam Cię serdecznie!

kabamaiga pisze...

Waniliowy robię od dawna i takiego sklepowego już nie kupię.
A ten różany mnie ciekawi, lawendowy też. Robiłam fiołkowy, teraz czas na inne.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

mam dla Ciebie zadanie a zarazem prośbę, przypomnij o tym cukrze różanym jak będą kwitły róże, bo ja zapomnę, a chciałabym zrobić ten cukier :)

majka pisze...

Cukier waniliowy mam i uzywam. A ten rozany kusi mnie strasznie :) Sliczne zdjecia.

Buziaki.

Eff pisze...

Waniliowy robiłam, ale ten różany to musi być cudowny :)

babcia marynia pisze...

Witam. Nigdy nie robiłam cukru nawet waniliowego, ale dzięki ...napewno zacznę robić. Madziu , czy lawenda może być suszona i czy ktoś robił z suszoną jarzębiną(zapach cudowny).Całuski.

magda k. pisze...

dziękuję za przemiłe komentarze :)

aga-aa po staram się pamiętać i w odpowiednim czasie przypomnieć :)

babciu maryniu - cukier waniliowy zrób koniecznie :) a przy lawendowym myślę, że suszona lawenda sprawdzi się świetnie.
Co do jarzębiny to mnie zaciekawiłaś :)
Pozdrawiam

Biedr_ona pisze...

Jak widać domowe sposoby są na wszystko! Pychota ;-))



www.przysmakiewy.pl

Magda Baran pisze...

cukier różany is the answer :) zainspirowałaś mnie, pozdrowienia :)

Hymphh pisze...

Muszę wypróbować, wyglądają pysznie ! Zerknij do mnie, może coś ciekawego znajdziesz ; )
www.hymphh.blogspot.com

Barbara Bastamb pisze...

Świetny pomysł...pozdrawiam...

Lacrima pisze...

Cukier ten robię od 2 lat.
Kapitalny na prezenty.
Jako dodatek polecam melisę i miętę.
Jednak o wiele ładnie wygląda z połamanymi płatkami róż . Niewiele traci z aromatu a nie robi się taki beżowy.
Podobnie robiłam sól morską z ziołami.
Znajomi byli zachwyceni z prezentów.
Pozdrawiam Lacrima

gruszka z fartuszka pisze...

waniliowy już mam, ale teraz bardzo zapragnęłam różanego! :)

grazyna pisze...

Bardzo kuszące propozycje :)

Russkaya pisze...

Faktycznie, to takie proste a ile radości daje :)

Małgosia pisze...

Waniliowy robię, świetna sprawa, a teraz będę czekać na róże, kusi mnie ten cukier :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin