Ostatnim przepisem na Bułeczki drożdżowe, udało mi się zaciekawić Was cukrem różanym.
Osobiście dostałam go w prezencie od mojej siostry Agaty, ale szybciutko wypytałam ją o źródła i już dzisiaj służę Wam przepisem. Cukier ma piękny aromat i kuszący kolor. Wspaniale nadaje się do wypieków, a nawet do podrasowania zwykłej herbaty. Wykonanie jest bardzo proste,jedynie należy zaczekać na świeże płatki dzikiej róży.
Pomysł na cukier różany pochodzi z bloga The Mouse House.
Przy tej okazji chciałabym Was też gorąco zachęcić, do zrobienia domowego cukru waniliowego.
W prosty sposób otrzymacie cudownie pachnący cukier waniliowy, bez chemicznych polepszaczy.
Zróbcie sobie taki cukier i zapomnijcie o tym wanilinowym ze sklepu. Cukier przydaje się tak wiele razy, na tak wiele sposobów, że pozostaje mi tylko jeszcze raz Was zachęcić.
Cukier różany
składniki i wykonanie:
- cukier
- płatki dzikiej róży
- słoik
Wystarczy utrzeć płatki z cukrem, a następnie odłożyć do wysuszenia.
Proporcje zależą tylko od Was, od tego jak aromatyczny cukier chcecie uzyskać.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
W ten sam sposób można zrobić cukier np. z kwiatów lawendy.
Cukier waniliowy
składniki i wykonanie:
- cukier ok. 500g
- 2 laski wanilii
- słoik
Cukier wsypać do słoika z nakrętką. Laski wanilii należy przeciąć nożem i zeskrobać nasiona, wymieszać z cukrem. Dorzucić laski do cukru, wszystko dokładnie wymieszać i szczelnie zamknąć słoik. Już po kilkunastu dniach cukier jest gotowy do użycia.
Smacznego!!
25 komentarzy:
oj, fajny pomysl:)
Śliczne zdjęcia, waniliowy mam, różany muszę zrobić :)
Niesamowicie kuszący ten cukier!
Cukier waniliowy robię i bardzo sobie chwalę, a różany muszę też spróbować:)
Robiłam obydwa, prawdziwe skarby spiżarniane :)
Cukier różany to jest to co misie lubia najbardziej :) Uwielbiam go na bułeczkach i jako dodatek do zielonej, jaśminowej herbaty. Buziole
dziękuję za miłe słówka :)
Biżuteria... - no ba :) w końcu byle czego byś nie darowała :D
Magdo, piękne zdjęcia.
cudowne te Twoje cukry ;]
Kto by pomyślał,że za wdzięczną nazwą cukier różany kryje się tak prosta receptura! Cóż pozostaje nam czekać aż zakwitną róże...
Magdo! Wspaniałe zdjęcia i propozycje. Zwłaszcza cukier różany, który mogłabym użyć do moich różanych makaroników;)
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Waniliowy robię od dawna i takiego sklepowego już nie kupię.
A ten różany mnie ciekawi, lawendowy też. Robiłam fiołkowy, teraz czas na inne.
mam dla Ciebie zadanie a zarazem prośbę, przypomnij o tym cukrze różanym jak będą kwitły róże, bo ja zapomnę, a chciałabym zrobić ten cukier :)
Cukier waniliowy mam i uzywam. A ten rozany kusi mnie strasznie :) Sliczne zdjecia.
Buziaki.
Waniliowy robiłam, ale ten różany to musi być cudowny :)
Witam. Nigdy nie robiłam cukru nawet waniliowego, ale dzięki ...napewno zacznę robić. Madziu , czy lawenda może być suszona i czy ktoś robił z suszoną jarzębiną(zapach cudowny).Całuski.
dziękuję za przemiłe komentarze :)
aga-aa po staram się pamiętać i w odpowiednim czasie przypomnieć :)
babciu maryniu - cukier waniliowy zrób koniecznie :) a przy lawendowym myślę, że suszona lawenda sprawdzi się świetnie.
Co do jarzębiny to mnie zaciekawiłaś :)
Pozdrawiam
Jak widać domowe sposoby są na wszystko! Pychota ;-))
www.przysmakiewy.pl
cukier różany is the answer :) zainspirowałaś mnie, pozdrowienia :)
Muszę wypróbować, wyglądają pysznie ! Zerknij do mnie, może coś ciekawego znajdziesz ; )
www.hymphh.blogspot.com
Świetny pomysł...pozdrawiam...
Cukier ten robię od 2 lat.
Kapitalny na prezenty.
Jako dodatek polecam melisę i miętę.
Jednak o wiele ładnie wygląda z połamanymi płatkami róż . Niewiele traci z aromatu a nie robi się taki beżowy.
Podobnie robiłam sól morską z ziołami.
Znajomi byli zachwyceni z prezentów.
Pozdrawiam Lacrima
waniliowy już mam, ale teraz bardzo zapragnęłam różanego! :)
Bardzo kuszące propozycje :)
Faktycznie, to takie proste a ile radości daje :)
Waniliowy robię, świetna sprawa, a teraz będę czekać na róże, kusi mnie ten cukier :)
Prześlij komentarz