wtorek, 3 stycznia 2012

Esencjonalna zupa pomidorowa


Nie jestem zupą pomidorową, żeby mnie wszyscy lubili*


Ogłaszam przerwę na blogu, ale tylko dla słodkości :) Ostatnimi czasy najwięcej było ich na moim blogu, a że dochodzą mnie słuchy o przejedzeniu słodyczami, proszę bardzo odpocznijmy od nich.
Nie mogę Wam obiecać ile to potrwa, bo kusi mnie już kilka pozycji z nowych książek :)
Mam do przedstawienia kilka przepisów na proste i smaczne zupy, mało było ich na moim blogu i w mojej kuchni, ale systematycznie zapełniam tą lukę w moim menu i obiecuję, że będzie smacznie.
Na początek stawiam na całkowitą klasykę, czyli zupę pomidorową. Pewnie na świecie są osoby, które pomidorowej nie lubią, ale ja jeszcze takiej osoby nie spotkałam.
Moja zupa jest inna jak mojej mamy, czy ta którą serwują w przedszkolu u mojego syna, więc jemu do gustu nie przypadła, ale razem z moim M. zakochaliśmy się w tym czystym, pełnym pomidorów smaku.

*wyczytane w pewnym opisie gg :)





składniki:

  • 1 cebula szalotka (może też być zwykła)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • przecier pomidorowy (ok 100g)
  • pulpa pomidorowa (przepis Tutaj) lub 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1,5 litra bulionu
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Jeśli zamiast pulpy używacie świeżych pomidorów należy je sparzyć i obrać ze skóry, a następnie drobno pokroić, albo potraktować blenderem.
Szalotkę i czosnek drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć przez chwilkę czosnek i szalotkę.
Dodać przecier pomidorowy i pulpę lub pomidory, wszystko razem smażyć kilka minut, cały czas mieszając.
Wlać bulion, lekko posolić i gotować na wolnym ogniu przez około 20 minut pod uchyloną pokrywką.
Po tym czasie dodać czosnek i przyprawić solą i pieprzem do smaku, można również dodać bazylię.
Zupę przelać do talerzy. Można podawać z solidną łyżką gęstej śmietany, lub skropić delikatnie oliwą.
Zupę można również schłodzić i schować na dzień do lodówki, wtedy macie obiad na dzień kolejny, jeśli coś zostanie.

Smacznego!!

27 komentarzy:

Majana pisze...

Kocham pomidorową!
Twoja wygląda obłędnie pysznie :)

Fajny opis do gg :D

Sue pisze...

Taką pomidorową uwielbiam. Intensywny ma kolor! :)

kulinarne-smaki pisze...

Jak pomidorowa to tylko z ryżem :)

kachna pisze...

ale pysznie wygląda :)
bardzo lubię pomidorówkę

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

burana25 pisze...

mniaaam, jaka intensywnie czerwona! Uwielbiam niezabielane zupy!

klliisiaa pisze...

mniam, uwielbiam pomidorowa! :)

Dusia pisze...

alez zachęcający kolor! uwielbiam wszelakie pomidorowe:)

Monika - Twoja Asystentka pisze...

są zwolennicy pomidorowej i są zwolennicy ogórkowej. Ja lubię obie, choć pomidorowa ma obłędny kolor, i pod względem estetycznym wygrywa zdecydowanie.

Pozdrawiam
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com

alucha pisze...

Zupy - TAK, pomidorowa - TAK, jak najwięcej zup - jak najbardziej TAK :)))

Hania-Kasia pisze...

Bardzo apetyczny kolor zupy.

Dag pisze...

Przetestuję Twój przepis na pewno - uwielbiam zupę pomidorową :-)

Małgosia pisze...

Uwielbiam pomidory, mniam, ten przepis to coś dla mnie :)

Siaśka pisze...

uwielbiam pomidorówkę!!

Nemi pisze...

Klasyka zawsze miło widziana, jednak niech przerwa od słodkości nie będzie zbyt długa;)

Ewelina Majdak pisze...

Chyba sama nie zjesz? :)))))

Aurora pisze...

Nie jestem zupą pomidorową, bo jestem czekoladą ;) hehehe
Ależ namiętny kolor ma ta Twoja zupa! :D

Magiczna Fabryka pisze...

Świetny pomysł! Uwielbiamy zupy, a szczególnie pomidorową! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

Ruda Galeria pisze...

Uwielbiam pomidorową:) Najlepiej z makaronem świderki;) Mam postanowienie na jutro:) Esencjonalna pomidorowa(bez makaronu) :) Wielkie Dzięki:)

Paszczak pisze...

Pięknie wygląda no i ten kolor :)

magnolia0joaska pisze...

Ależ pysznie wygląda!

judik pisze...

Ale ma intensywny kolor!:) Wspaniała:)

Kaś pisze...

cudowny cytat :)
kolor Twojej pomidorowej zachwyca

aga pisze...

fantastyczna jest ta Twoja pomidorowa:)

burczymiwbrzuchu pisze...

Ha! Opis bardzo dobry, bo rzeczywiście wszyscy lubią pomidorową, szczególnie tak smacznie przyrządzoną :)

Z miłości do jedzenia pisze...

Jaka czerwoniasta :) i na pewno pyszna. Uwielbiam pomidorówkę :)

Agnieszka Rucińska pisze...

wspaniały kolor i pewnie bardzo intensywny smaczek. Wspaniale wygląda!

Ruda Galeria pisze...

Zrobiłam dzisiaj na jutro:) Zamiast pulpy, całe pomidory z puszki. Jak dla mnie bardzo dobra, ale na tyle "wodnista", że jutro podam z makaronem. Dziękuję za przepis, bo nigdy nie byłam fanką zup. Od niedawna je gotuję.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin