czwartek, 10 listopada 2011

Najpyszniejsze masło orzechowe


Przepis na mało orzechowe znajdziecie u mnie już w dwóch odsłonach, jedno z pysznych prażonych orzechów, drugie na bazie chałwy. Jednak w poszukiwaniu idealnego smaku eksperymentowałam dalej i metodą poprawiania dobrego, w końcu zrobiłam masło orzechowe, które całkowicie podbiło nasze gusta. Przedstawiam Wam więc dzisiaj, przepis na nasze ulubione masło orzechowe. Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście masła orzechowego, to koniecznie zróbcie. Jeśli zraziliście się smakiem kupnego masła orzechowego, zapomnijcie o tym i zróbcie własne masło, a będziecie zachwyceni. Potrzebny będzie Wam blender inaczej ciężko będzie Wam zmielić orzechy, jednak poza tym to już banalnie proste. Pozdrawiam Was cieplutko i zmykam coś zjeść :)





składniki:

  • 500g orzechów ziemnych bez soli
  • ½ szklanka miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • cynamon lub wanilia wg uznania
  • 10-15 łyżek oleju (dałam 15)
  • 100g chałwy


wykonanie:


Orzeszki z dodatkiem soli uprażyć na patelni lub w piekarniku. Następnie do większego pojemnika wrzucić uprażone orzechy, miód, cynamon, chałwę i część oleju, wszystko dokładnie zblenderować. Resztę oleju dolewać stopniowo, aż masło będzie miało odpowiednią konsystencję.

Smacznego!!

26 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Masło orzechowe z chałwą? Tego jeszcze nie było! Na słowo wierzę, że smakuje obłędnie. ;)

sowa_nie_sowa pisze...

O rany! Toż to musi być pyszność nad pysznościami!
Nie ma mowy żebym nie zrobiła:)
Pozdrowienia!

Sue pisze...

Robiłam już wiele masełek z orzechów, ale na takie z chałwą jeszcze nie wpadłam ;) A pyszne! ;)

Kaś pisze...

Magda, nigdy nie widziałam bardziej apetycznej kanapki :)

Marta pisze...

O ja też bardzo lubię i z reguły staram się robić sama, koniecznie z gorzką czekoladą ♔

Magnolia (Edith) pisze...

a ja wreszcie wiem jak wykorzystać tegoroczne orzechy :)))

Amber pisze...

Cudna kanapka!
A masło na bazie chałwy brzmi niebiańsko.

Aciri pisze...

Właśnie poczułam, że muszę zjeść coś słodkiego - a tu takie wspaniałości:)

Aurora pisze...

Czy mam kolejny raz wyznać publicznie moją miłość do masła orzechowego? :))

kornik pisze...

aleee! jest co chrupać:)

MAMURDA pisze...

Masło orzechowe- mniam! Powiem Ci, że szalejesz!
Pytanie mam z innej beczki: czy robiłaś kiedyś coś z gęsiny??? Teraz jakoś głośno o niej.
Pozdrawiam serdecznie:D

Salvador Dali pisze...

hmm.. masło orzechowe z chałwą i miodem to jeszcze nie słyszałam ;) brzmi intrygująco i chyba za niedługo wypróbuje ;)
Ale słyszałam, że orzechy same wytwarzają dużo oleju, czy konieczne jest więc dodawanie innego? ;)

Majana pisze...

Jejku,jakie musi być pyszne! Wieki nie jadłam.
Pozdrówki:)

Ruda Galeria pisze...

Nigdy nie słyszałam o własnym maśle orzechowym. Szkoda, że jutro sklepy są zamknięte. Za to wiem, co robię w sobotę rano. Lecę do sklepu po orzechy!

Barbara Bastamb pisze...

No nie ....ale pychotka musze zrobić....pozdrawiam...

pieczarka mySia pisze...

tez juz od dluzszego czasu przymierzam sie do zrobienia domowej roboty masla orzechowego - Twoje wyglada oblednie ; )

Buziaki ;*

Maggie pisze...

Faktycznie proste! Moze pora zaczac robic wlasne maslo orzechowe...?

mania179 pisze...

Zakochałam się, wspaniałe masło i piękne zdjęcia!

Agata z magicznego atelier pisze...

Masełko wygląda fantastycznie! Kosztowałam juz masła orzechowe w Twoim wydaniu i były cudne- jestem przekonana, że i ta wersja będzie rewelacyjnie smakować :)

judik1119 pisze...

Ależ zatęskniłam za masłem orzechowym...mmm:-)

kabamaiga pisze...

Wspaniałe. Robiłam raz domową nutellę i prawie zepsułam blender. Mówisz, że z tym masłem jest inaczej?

flusso pisze...

Domowe masło orzechowe! Mniam!

zielony koperek pisze...

Mmmmmmm, pyszne masło :)

Zapraszam po wyróżnienie :)

http://zielonykoperek.blox.pl/2011/11/Pierwsze-mile-wyroznienie.html

Ruda Galeria pisze...

Zrobiłam masełko. Jest przepyszne, cudowne i pięknie pachnie. Mój blender trochę nie podołał takiej masie. Nic się nie stało. Mam pyszne masło orzechowe z chrupiacymi kawałkami orzechów.
Wpadam po uszy.

magda k. pisze...

dziękuję Wam dziewczyny bardzo serdecznie,za wszystkie komentarze.

mamurda - gęsina jeszcze przede mną, nigdy nie robiła :)

Salvador Dali - ta ilość jest konieczna, aż tyle oleju z orzechów nie da się wydobyć, żeby skleić to masło

kabamaiga - mam całkiem zwykły blender i daje radę już nie pierwszy raz :) ważne żeby go używać jak producent zaleca, czyli mielić kilka sekund i zrobić przerwę i tak cały czas:)

zielony koperek - bardzo gorąco dziękuję, jest to dla mnie bardzo miłe wyróżnienie

CzekoLady - ogromnie się cieszę, że zrobiłaś i że Ci zasmakowało, a kawałki całych orzechów są jak najbardziej wskazane :)

Biedr_ona pisze...

Mhmh.. niesamowita rozpusta dla podniebienia ;-)))


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin