niedziela, 13 listopada 2011

Zapiekanka z dwóch rodzajów ziemniaków i sera


Prosta propozycja na jutrzejszy obiad. Jakoś tak mam, że w poniedziałek nie chce mi się zbyt bardzo kombinować z obiadem. Jeśli nic nie zostało nam z niedzielnego obiadu, robimy coś prostego i pysznego. Polecam przepis Nigelli Lawson z książki 'Nigella Gryzie', ja się skusiłam, w prawdzie nie mam sera halumi, nawet nie wiem gdzie go zdobyć, ale zastąpiłam go mozzarellą i też pysznie wyszło. Uwielbiam zapiekanki z ziemniakami, a w tej wszystkie smaki wspaniale się komponują, można też całkowicie pominąć ser, za to po wyjęciu z piekarnika obsypać zapiekankę solą morską. Jedliśmy to jako indywidualne danie, ale może to być także dodatek do pieczonego kurczaka. Podane ilości wystarczą na około 2-3 porcje. Polecam !!




składniki:

  • 1 duży batat (dostępny w hipermarketach)
  • 1 duży,twardy, czerwony ziemniak (dałam kilka zwykłych)
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ½ główki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 125g pokrojonego w bardzo cienkie plasterki sera halumi (dałam mozzarelle)


wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200'C.
Batata pokroić w grubą, mniej więcej 4- centymetrową kostkę, ziemniak zaś trochę drobniej (około 2,5cm) – batat piecze się szybciej.
Obraną cebulę podzielić na ósemki. Paprykę pokroić w około 2,5cm kwadraty. Porozdzielać ząbki czosnku, nie obierać. Wszystko razem dokładnie wymieszać z oliwą w naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 25 x 15cm.
Doprawić czarnym pieprzem, nie solić bo warzywa puszczą sok.
Piec około 45 minut – warzywa powinny być upieczone, nawet gdzieniegdzie przyrumienione.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki sera. Wstawić z powrotem do bardzo gorącego piekarnika i zapiekajcie, aż ser się rozpuści. Podawać wprost z naczynia.

Smacznego!!

19 komentarzy:

kulinarne-smaki pisze...

proste, szybkie, smaczne - to co lubię najbardziej.

bastamb pisze...

Nic dodać, prosto, szybko i smacznie....pozdrawiam...

Dag pisze...

Wygląda bardzo smakowicie :-) Lubię zapiekanki :-)

shaday pisze...

Chyba nigdy jeszcze nie jadłam batatów. Kusząca propozycja obiadowa. :)

Sue pisze...

Lubię takie szybkie obiadki ;)
Ogólnie podobają mi przepisy Nigelli i z niecierpliwością czekam na to aż postawię książkę jej autorstwa na swojej półce. :)

majka pisze...

A wiesz, ze mnie tez w poniedzialek dopada kulinarne lenistwo? I ciesze sie jak glupia jesli mi zostanie obiad z niedzieli :)))

Mniam, i ja lubie zapiekane ziemniaki. A ser halloumi ja kupuje w tutejszym Realu. Nie wiem czy jest ten sklep tam gdzie mieszkasz ale moze dostaniesz go tez w Piotrze i Pawle?

Buziaki.

Kalina pisze...

Ziemniaki, ser...wszystko co lubię, zostawię przepis mężnemu może jutro zrobi :)

Salvador Dali pisze...

No,no.. Zapowiada się smaczne danie;) wydaje mi się, że bez mięska nawet lepsze;)
Ostatnio miałam okazję spróbować ziemanka "kumare"- także jest czerwony, czy to o tego chodzi? Swoją drogą zakochałam sie w smaku tego ziemniaka, polecam!;))

magda k. pisze...

nie wiem czy dokładnie o tego ziemniaka, ale z ochotą wypróbuje skoro polecasz :) pozdrawiam

Aciri pisze...

Kusząco. Zwłaszcza ten pieczony czosnek:) Uwielbiam.

Aurora pisze...

Oj, gryzłabym to! :D

Magiczna Fabryka pisze...

Wszystko pięknie się prezentuje i aż chciałoby się od razu zjeść:)

Panna Malwinna pisze...

Dla mnie idealna;) Szkoda tylko, że u mnie problem z dostaniem czerwonych ziemniaków

Maggie pisze...

Podoba mi sie ta zapiekanka! Szkoda, ze nie mialas halloumi, przepadam za tym serem, jest tak przyjemnie slony. A pieczony czosnek jest pyszny!

turlaczek pisze...

Pysznie. Na bataty cały czas się czaję, ale czerwone ziemniaki lubię :)

aga pisze...

prosto, kolorowo, no i oczywiscie smacznie:)

Majana pisze...

Bardzo fajna i smaczna zapiekanka!:)

Paweł pisze...

Przepis interesujący. Może warto dodać trochę egzotycznych przypraw: curry, kminek, chili

Biedr_ona pisze...

Podoba mi się Twoja propozycja.. Nie dwa sery, tylko dwa ziemniaki ;-D


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin