Pyszny deser był, więc teraz czas na konkrety, czyli smakowite danie obiadowe.
Dzisiaj zapraszam na solidny kawałek mięsa, z tym że danie z tych lżejszych bo mięsko drobiowe.
Pomysł na sznycle drobiowe zaczerpnęłam z bloga Od-kuchni, trochę zmieniłam dopasowując do naszych smaków.
Jeśli podacie je z ziemniakami gotowanymi w mundurkach, zbliżycie się jeszcze bardziej do austriackich smaków, a jeśli jeszcze do tego obiadu uraczycie się dobrym piwem, to już będziecie maksymalnie zadowoleni.
Ilości wystarczą dla 2-3 osób. Gorąco polecam !
składniki:
- ½ piersi z kurczaka (ja użyłam 1 podwójnej)
- 1 szklanka bułki tartej (może odrobinę więcej)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu czarnego
- 2 łyżeczki ostrej papryki (dałam 1 łyżeczkę)
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- odrobina soku z cytryny
- masło do smażenia
- 2 jajka
wykonanie:
Piersi z kurczaka umyć, obrać z błonek i pociąć na cieniutkie kotlety.
W głębokim talerzu wymieszać bułkę tartą, sól, pieprz, paprykę, koperek. W drugim rozmącić jajka. Kotlety natrzeć delikatnie sokiem z cytryny,zanurzyć w jajku, a następnie bułce wymieszanej z przyprawami. Smażyć na rozgrzanej patelni przez około 7 minut pod przykryciem, co jakiś czas przewracając. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Smacznego!!
17 komentarzy:
Klasyczna panierka w Austrii, to najpierw utytłanie mięsa w mące wymieszanej z siekaną zieloną pietruszką, później w roztrzepanym jajku i na koniec w przesianej tartej bułce.
Jesli idzie o kuchnię w Austrii -zawsze do usług :-)
Tadeusz
Tadeuszu następnym razem robię wg Twojej wersji :) i podzielę się wrażeniami :)
Pozdrawiam gorąco :)
Dyć to nie jest zadna moja wersja!
Tak każe miejscowa klasyka.
Natomiast aby otrzymać sznycel, mięso należy pobić :-)
to już z pewnością tak zrobię, żeby z czystym sumieniem wiedzieć jak smakuje austriacka klasyka :)
Pozdrawiam
Sznycelki wyglądają doskonale, aż ślinka cieknie na klawiaturę :)
Wyglądają ciekawie, zwłaszcza, ze u mnie trzeba by było te drobiowe obiady troszkę urozmaicić!
Uwielbiam ziemniaki w mundurkach, a najlepiej jak do nich jest gzik (czyli twaróg z cebulą i śmietaną) lub śledzie z cebulką :))
Takiej panierki jeszcze nie miałam przyjemności:)
Wyglądają pysznie:DDDD
lubię takie mięso, a pomysł z wymieszaniem przypraw w bułce wydaję się bardzo fajny:) będę musiała wypróbować :)
Pyszne kotleciki Magdo :)
Robię prawie takie same. Ja w ogóle bardzo lubię kuraczą pierś!
Fajny pomysł do wypróbowania, czas odmienić standardową, oklepaną panierkę na nową:)
wspaniale! mysle, ze kazdemu by zasmakowaly takie sznycle,
buziaki ;*
Przydałyby mi się dzisiaj na obiad.
Też bym takie chętnie zjadła na obiadek:-)
Porywam jednego i znikam ;-D
www.przysmakiewy.pl
Prześlij komentarz