poniedziałek, 10 października 2011

Chili con carne z kabaczkiem


Kolejna odsłona chili con carne u mnie, a to wszystko dlatego, że rodzince bardzo smakuje.
Przepisów na to danie jest mnóstwo, ja zainspirowałam się wersją, którą znalazłam u Majany, wprowadziłam swoje zmiany, w tym jedną bardzo nietypową, a mianowicie naszego krajowego kabaczka, którym zostałam obdarowana. Kabaczek świetnie się sprawdził, ale nie musicie go koniecznie dodawać, można go również zastąpić cukinią :)
Polecam gorąco to smaczne i rozgrzewające danie.




składniki:

  • 500g mięsa mielonego dobrej jakości
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 pomidory w ziemie 1 puszka pomidorów
  • ½ dużego kabaczka lub 1 mały
  • 1 czerwona papryka
  • ½ puszki kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 łyżka przecieru lub pasty curry
  • 250ml bulionu
  • ½ łyżeczki kuminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki chili (dałam mniej)
  • ½ łyżeczki oregano
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • pieprz

dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • tortille do podania
  • zielona pietruszka posiekana do posypania





wykonanie:

W garnku o grubym dnie lub w dużej patelni rozgrzać odrobinę oleju, na ten olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, następnie dodać czosnek i chwilkę podsmażyć, mieszając.
Następnie dorzucić przyprawy: kumin, chili, oregano, cynamon i chwilkę smażyć, żeby wydobyć całą moc z przypraw.
Teraz dorzucić mięso mielone, które należy przesmażyć na rumiano.

Gdy mięso już jest gotowe dodać należy drobno pokrojone pomidory, dodać pastę i dolać bulionu, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Patelnię przykryć i gotować przez 25 minut.
Teraz należy dodać paprykę i pokrojonego kabaczka i gotować jeszcze prze około 15 minut, aż papryka i kabaczek zmięknie.
Dodać fasolę i kukurydzę i wszystko pogotować jeszcze przez 5 minut.

Podawać w plackach tortilli lub z ryżem, można też zaszaleć i podać z chipsami tortilla.

Smacznego !!

19 komentarzy:

Amber pisze...

Bardzo mi się podoba wersja z kabaczkiem.
I te kolory takie optymistyczne.
Smacznego dnia!

Panna Malwinna pisze...

Bardzo podoba mi się ten polski dodatek ;)

SMILE factory pisze...

Mniam! Moje klimaty! :)

Agata z magicznego atelier pisze...

Wygląda fantastycznie :) I pewno obłędnie smakuje!

Grażyna pisze...

Apetyczne jedzenie, choć ja żadko jadam takie wspaniałości jak ty dzisiaj zrobiłaś :)

Aurora pisze...

Jak smakuje to dobry dobry dobry znak :))

Kasia Fiołek pisze...

Świetna sprawa. Ten kabaczek mi się dobrze komponuje!

Nemi pisze...

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie kabaczka:)

Agnieszka Rucińska pisze...

rewelka mistrzuniu!

goh. pisze...

wygląda pysznie (cudne te fotki!:)))

Majana pisze...

Mniam, Magda, fajnie z tym kabaczkiem!:))
Pozdrowienia:)

Barbara Bastamb pisze...

Wygląda smakowicie, ,,,,no to chyba jutro sobie zrobie....pozdrawiam...

Kalina pisze...

Mmmmmm...coś dla mnie :) Ja ostatnio robiłam wariację na temat :) mięso było w formie pulpecików :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Nie dziwię się, że rodzinie smakuje :) Z kabaczkiem - bardzo apetyczna i kolorowa wersja.

Daria i Jarek pisze...

O ile standardowe chilli con carne kojarzy mi sie raczej z jesienia, to Twoje wyglada bardzo wakacyjnie i letnio! Wyglada super extra apetycznie :)

alucha pisze...

I znów kusisz Chili con carne! :) do tego te wspaniałe kolory! :) i świetne zdjęcie kabaczka...

Anonimowy pisze...

smacznie wygląda kabaczek

Szarlotek pisze...

W takim wydaniu i nam by posmakowało :)To taki jesienny optymizm....

Ewelina Majdak pisze...

Ostatnio tak się najadłam papryki, że prawie umarłam :)
Na razie basta! :)
Przepis jest wspaniały!

Pozdrawiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin