poniedziałek, 19 września 2011

Chili con carne ... con chorizo


Przygotowałam obiad i spokojnie poszłam do pracy, obiad był tylko do podgrzania. Po powrocie usłyszałam pytanie „Co ty zrobiłaś na obiad?”, lekko się zdziwiłam, w prawdzie danie robiłam po raz pierwszy, ale z świetnego bloga Galangal – życie ze smakiem. Po krótkiej chwili okazało się, że chłopaki byli zachwyceni i ledwo udało im się odłożyć odrobinę dla mnie. Danie okazała się sensacją i wskoczyło na szczyt mojej listy kulinarnych przebojów. Jeśli jeszcze zastanawiacie się czy zrobić to danie, to nie gwarantuję, że danie to smakuje i małym i dużym, a to spora zaleta :)
Jak sama autorka przepisu podała, jest to chili con carne z lekko przesuniętym geograficznie środkiem ciężkości – świetne określenie tego dania. Dodatek chorizo i bazylii przenosi to danie w inny wymiar smakowy, po prostu bajka. Podaje z moimi zmianami.
Polecam bardzo, bardzo gorąco.



składniki:

1 szalotka
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili (dałam tylko odrobinę, bo moje dziecko nie lubi pikantnego)
500g mielonej wołowiny (dałam dobrej wieprzowiny)
2 kiełbaski chorizo (dałam opakowanie 100g krojonego zakupiony w Lidlu)
sól
pieprz
1i1/2 mielonej papryki (najlepiej wędzonej)
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
garść suszonych pomidorów
¾ szklanki bulionu
1 łyżka siekanego świeżego tymianku
1 łyżka świeżej bazylii
oliwa

do podania:

chlebek pita
tarty parmezan

wykonanie:

Na oliwie podsmażyć posiekaną szalotkę, gdy się zeszkli dodać zmiażdżony czosnek i posiekane chili, po chwili dodać mięso, a gdy się zetnie i zacznie smażyć dodać pokrojoną w drobne kawałki kiełbaskę chorizo. Smażyć wszystko dobre kilka minut, lekko doprawić nie przesadzić z solą, bo wywar też jest lekko słony.
Dodać posiekane suszone pomidory, mieloną paprykę, pomidory z puszki i bulion, dusimy pod przykryciem koło 10 minut. Następnie dodać opłukaną fasolę z puszki i posiekane zioła, gdy fasola będzie gorąca danie jest gotowe.
Podawać z gorącymi chlebkami pita, tartym parmezanem i siekanymi świeżymi ziołami.

Smacznego !!

36 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

Oj, Ty zawsze wiesz, co dobre. Taką wersję to i ja chętnie bym zrobiła;)

shaday pisze...

Uwielbiam to chilli, zresztą jak większość ostrych, meksykańskich potraw. ;)

Amber pisze...

Ten inny wymiar chili con carne bardzo mi się podoba.
I nie dziwię się,że z trudem załapałaś się na obiad.

aga pisze...

na zdjeciach wyglada bardzo apetycznie i wyobrazam sobie, ze w rzeczywistosci smakuje super:)

Kuchareczka pisze...

Prześliczne jesienne kolory masz w miseczce :)

Majana pisze...

Jak pysznie ! MNiam:)
Wspaniały obiadek:)

alucha pisze...

Bardzo lubię chili con carne :) ale nie robiłam z suszonymi pomidorami no i z chorizo, ale wszystko się nadrobi ;)

kuchennefascynacje pisze...

Fajne zestawienie, mój N.wciągnie wszystko co zawiera chorizo ;)

Alizea pisze...

Klasyk kuchni meksykanskiej i do tego suszone pomidory i chorizo-ciekawe zestawienie,do wyprobowania! Posypanego parmezanem musze przyznac nie jadlam-to juz wloski melanz :)
Pozdrawiam.

wilczyca-Aga pisze...

danie znam i uwielbiam, ale muszę przyznać, że z chorizo nie próbowaliśmy. Muszę polecić też mojej kumpeli co mnie zaraziła Chili

kabamaiga pisze...

U nas wczoraj i dzisiaj na obiad też chili con carne. Kiełbaski nie było, ale wszyscy (poza córcią) daniem zachwyceni. Muszę następnym razem zrobić Twoją wersję.

agata pisze...

Uwielbiam to jak gorąco się robi po chili con carne ! :D

Nemi pisze...

Wiele pysznych składników w jednym daniu:) Chętnie się na nie skuszę:)

Bernadeta pisze...

świetnie wygląda, chetnie skosztowałabym chociaz lyżeczke.

Beata pisze...

Idealne danie na taki deszczowy dzien jak dzisiaj Wspaniałe!

Karmel-itka. pisze...

gdzie chorizo, tam... ja z widelcem xd
pysznie rozgrzewające danie!


http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
http://www.karmel-itka.blogspot.com

Maggie pisze...

Zarowno chilli con carne, jak i chorizo uwielbiam, taka kumulacja pysznosci na talerzu przyprawia mnie o slinotok :)

Pluskotka pisze...

Ostatnio papryczka ostra jest elementem koniecznym w naszej lodówce. Chyba mam ochotę na to danie. :)

Grażyna pisze...

Cały czas odkrywamy jakieś wspaniałe smaki w naszej kuchni.. i wciąż się dziwimy, że wcześniej tego nie odkryliśmy.
Danie wygląda wspaniale :)

żenia pisze...

wspaniałe danie na nadchodzące zimne dni. pozdrawiam:)

nobleva pisze...

Cieszę się, że smakowało :) Robię je dzisiaj na obiad :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Chilli con carne to przepyszne pikantne danie samo w sobie, z dodatkiem chorizo musi być podwójnie smaczne :)

amaranthrose pisze...

Moja mama robi czasami chili con carne. Pycha!
Twoje wygląda wyjątkowo, na pewno tak samo smakuje:)

grazyna pisze...

Pysznie wygląda :)

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Rewelacyjna wersja chilli con carne! Jak dobrze, że mam w lodówce całkiem spory zapas chorizo!
Pozdrawiam Cię:)

Magda pisze...

gratuluję sukcesu i odkrycia bloga :) podoba mi się zawsze kiedy jakiś przepis ma status 'podaj dalej' - wzajemne inspiracje są super :) a chili zjawiskowe!

eMajdak (Polka) pisze...

Skoro dwie osoby polecają (a czuję, że może być ich więcej!) to i ja chcę :) Miał być w weekend gulasz... teraz jestem lekko skołowana :D

Daria & Jarek pisze...

ojej, no i masz - zrobilam sie glodna... ale genialne polaczenie... lubie te twoje geograficzne przesuniecia :)

Evitaa pisze...

Z chorizo - fantastyczny pomysł :) już samo chili con carne uwielbiam, a uzupełnione takimi kiełbaskami musi być pyszne :)

Kaś pisze...

bardzo lubię chilli con carne, i jeśli tylko zdobędę chorizo dodam przy najbliższej okazji

Biżuteria z filcu pisze...

Ja już wypróbowałam przepis :) Wszystko wyszło fantastycznie mimo, że bez chorizo a z salami :) Inne uproszczenia tez się pojawiły :)
Wyszło przepyszneeeeeeeeee!
Dzięki i polecam wszzytkim

the SMILE factory pisze...

Chwilę nie zaglądałam a tutaj taki pyszności! :) Chilli uwielbiam a dodatek chorizo od razu przenosi mnie w wakacyjne wspomninia do Hiszpanii....pysznie! Wypróbuję na pewno! :)

bastamb pisze...

Nie dziwie się, że tak smakowało, wygląda pysznie. Chyba się skuszę i zrobię....ale czy mi tak pysznie wyjdzie? Pozdrawiam.

Karola, SmacznyKąsek.com pisze...

Moje ulubione chorizo! :) Potrawa wygląda pysznie, chyba się kiedyś na nią skuszę... ;-)

Sól, pieprz i chilli pisze...

Wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje ! Muszę wypróbować : )

Anonimowy pisze...

Koniecznie muszę wypróbować!
Ogromnie się cieszę, że trafiłam na Twój blog!
Pozdrawiam serdecznie,
Michalina.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin