czwartek, 21 lipca 2011

Papryki faszerowane


Faszerowane papryki to danie, które jest prawie obowiązkowe w sezonie gdy piękne papryki i pomidory uśmiechają się do nas z skrzynek na straganie. W sumie to papryki są na tyle wdzięcznymi warzywami, że można do nich wepchnąć różne składniki, więc nie ograniczajcie się do mojej listy, dodajcie co Wam tylko pasuje.
Wspaniałe danie, które można przygotować wcześniej, a później wrzucić tylko do piekarnika godzinę przed obiadem i pyszny obiad zapewniony. Smaczne również na zimno.




składniki:

  • 100g kaszy gryczanej
  • 4 duże papryki albo 6 mniejszych
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • pieprz, sól
  • olej

wykonanie:

Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso mielone przesmażyć na oleju, gdy mięso będzie już prawie gotowe, dodać posiekaną cebulę i drobno pokrojone pomidory. Smażyć jeszcze kilka minut, aż pomidory się rozpadną. Doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowane mięso, wymieszać z kaszą.
Papryki umyć, odciąć kapelusze i wyciąć gniazdo nasienne i wysypać pozostałe pestki.
Papryki nafaszerować przygotowanym nadzieniem, przykryć odciętymi kapeluszami i wstawić do naczynia żaroodpornego. Przykryć folią aluminiową, tak żeby nie dotykała jedzenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200'C przez 60 minut, po 40 minutach zdjąć folię i piec dalej bez przykrycia.

Smacznego!!

20 komentarzy:

arek pisze...

Proste i pyszne! I b. fajne papryki! Takie nie sa u b popularne - wiec tym bardziej bravo! Mnie Wegrzy nauczyli co nie co o wielosci i roznorodnosci papryk i slowo daje - chyle czola!

Majana pisze...

Fajny farsz :) Podobają mi się te papryczki:)
Pozdrowienia:)

asieja pisze...

zgadzam się,to obowiązkowe sezonowe danie:-)))

Karmel-itka. pisze...

ale apetyczne!
mmm... cudownie musiały pachnięc.

Panna Malwinna pisze...

Bardzo lubię faszerowaną paprykę, Twój farsz zapowiada się rewelacyjnie;)

zauberi pisze...

super :) bardzo takie lubię

pieczarkamysia pisze...

Papryki wygladaja bosko! :) tez kiedys takie robilam, ale napewno tak ladnie nie wyszly ; )
pozdrawiam!

vanilla pisze...

Te papryki właśnie kupiłam :) Widzę, że wspaniale się nadają do faszerowania, a Twoj przepis z kaszą jest wspaniały!!! Pozdrawiam

magda k. pisze...

Dziękuję Wam bardzo :)

Arku zdecydowanie rumienie się od Twoich komplementów - dziękuję :)

U mnie to dosyć popularne papryki i właśnie najlepsze są do faszerowania, długie i pyszne po upieczeniu :)

Bardzo dziękuję za miłe słowa i zachęcam do pieczenia :)

judik1119 pisze...

Bardzo pyszne danie, czesto robię podobne:)

Paula pisze...

w końcu muszę się zebrać i też sobie nafaszerować paprykę :)

katarzyna_sar pisze...

Bardzo lubię faszerowane papryki, na pewno zrobię, piękne zdjęcia :-)

kabamaiga pisze...

Uwielbiam. Wiesz, że ja zawsze faszeruję te pękate papryki? Jakoś mi nie przyszło do głowy, żeby spróbować z tymi podłużnymi.

goh. pisze...

w pierwszej chwili myślałam że to naleśniki, albo bułeczki:) papryki nadziewane lubię równie bardzo:)))

anytsujx pisze...

Śliczne papryczki, z kaszą gryczaną nie robiłam jedynie z ryżem, Twoja wersja również mi się podoba ...

Pozdrawiam :)

aga pisze...

pysznie nadziane :) ale bym pojadla:)

Kuchareczka pisze...

Oo, uwielbiam takie papryki! Ja tylko robię wegetariańskie, ale idea ta sama :)

burczymiwbrzuchu pisze...

Takie papryki to chyba każdy lubi:0 Inna sprawa, że każdy je robi inaczej, podoba mi się Twoja wersja, z kaszą nigdy nie próbowałam :)

Alinka pisze...

Uwielbiam faszerowaną paprykę:) A z kaszą... brzmi obiecująco:)

Jedynka pisze...

Oj, pysznie! Zjadabym z checia!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin