Na tym kiermaszu był nasz kramik, moje były tylko muffinki, a moje towarzyszki pokazywały swoje ręcznie robione wyroby. Reportaż z kiermaszu w Rudzie Śląskiej, który przedstawia u siebie Agata z bloga biżuteria z filcu.
Teraz przechodzę już do konkretów, czyli do jedzenia.
Nie jestem zwolennikiem diet, a raczej brak mi silnej woli, złośliwi powiedzieliby, że słodycze to moje ulubione jedzenie na śniadanie, obiad i kolację. Jednak wśród Was jest wiele osób, które różnym dietą się poddają i zostałam już nie jednokrotnie poproszona o przepisy, które mieściłyby się w rygorach diet.
W moim najbliższym otoczeniu znam kilka osób, które są na diecie Dr. Dukana, więc od przepisów na tą dietę zacznę mam nadzieję smakowity cykl przepisów z diety Dukana.
Zacznę od pysznej zupy – gulaszu, która na moim stole zrobiła furorę. Jest jeden warunek, żeby smakował Wam ten gulasz, musicie lubić wątróbkę, ponieważ jej smak dominuje w całej potrawie.
Zapraszam za tem do wypróbowania.
Dieta dr Dukana faza II PW
składniki:
- 500g wątróbki z indyka lub z kurczaka
- 300g pieczarek
- 300g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
- 1 cebula
- 3 ogórki małosolne
- 1 kostka rosołowa o obniżonej zawartości tłuszczu i soli
- sól
- pieprz
- kumin rzymski
- pieprz syczuański
wykonanie:
Wątróbkę i pieczarki umyć i pokroić na cieniutkie plasterki. Fasolkę szparagową świeżą należy umyć i pozbawić twardych końcówek, z mrożoną nie trzeba robić nic więcej. Cebulę obrać i pokroić w półtalarki.
Do dużego garnka wlać około 500ml wody i zagotować razem z 1 kostką rosołową.
Następnie do gotującej się wody wrzucić warzywa: fasolę, cebulę i pieczarki. Gotować około 10-15 minut. Po tym czasie wrzucić pokrojoną wątróbkę z indyka i gotować jeszcze 15 minut, na koniec do zupy dodać ogórki, chwilkę pogotować.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem i czym kto lubi. U mnie jeszcze kumin rzymski i porządna szczypta pieprzu syczuańskiego.
Można zabielić jogurtem naturalnym lub serkiem homogenizowanym naturalnym oczywiście odtłuszczonym :)
Smacznego!!
18 komentarzy:
ostatnio właśnie jadłam pierwszy raz w życiu!
ale nie wiedziałam co jest w środku...
czy możliwe, żeby to nie była wątróbka...?
smakowało mi bardzo bardzo, ale chyba tam było coś innego...
da się wątróbkę jakoś zastąpić?
i powiedz, czy to przepis dla totalnego muła kuchennego, czyli mnie? dam radę? :D
Magdo,Dukan jest fe! Mam nadzieję,że inne,normalne przepisy też będą,jak dawniej?
Zaraz biegnę obejrzeć kiermasz i Twoje babeczki.
Dobrej nocy!
zainspirowana - oczywiście, że dasz radę to łatwizna :) a wątróbkę oczywiście możesz zastąpić innym mięsem np. wieprzowym
Amber - może dukan jest fe, ale ten przepis jest dobry, bo inaczej nie byłoby go u mnie, a że się mieści w ramach tej diety to plus dla osób, które na tej diecie jednak są :)
ok! to wpisuję na listę rzeczy do wypróbowania! :)
wygląda pysznie!
Podoba mi sie taka wersja :)) Ja bardzo lubię wątróbke:)
Miłego dnia Magda :)
Chyba ten przepis do "Fe" nie należy ;) bo nie dość, że przepyszna wątróbka to jeszcze warzywka - czyli nie samo białko :)
brzmi bardzo smacznie! :)
Ja też jestem typem osoby, która by jadła słodycze na każdy posiłek ;)
Twoja propozycja bardzo zachęcająca!:)
za watrobka nie przepadam, wiec zamienilabym sobie na inne miesko i juz moglabym zjadac takie danie:)
ja też słodyczuje niemalże cały dzień :D
Eeeeeeee tam diety, ale twoj Strogonof zasluguje na wyprobowanie. :D
O! to coś dla mnie, bardzo lubię wątróbkę:)
Wątróbkę to ja akurat kocham. Przepis jak znalazł:)
Znakomity przepis - aż łykam ślinkę, ale ponieważ nie mam akuratnie żadnych składników, muszę się obejść wędzonym łososiem - szkoooda...
:)
No i odpada! :-( Jem naprawdę wszystko, tylko jednej jedynej wątróbki nie...
Kochanie Wieeeeelkie dzięki nareszcie coś z mojej diety. I na oko już wygląda że ma SMAK! Oczywiście jutro robię zakupy i próbuję przepis! Na reszcie coś innego niż piersi kurczaka Błłłłeee. Wątróbka nie jest moim najulubieńszym" daniem, ale po tym "bezbarwnym" mięsie wszystko jet lepsze. Całusy! I jeszcze raz dzięki!!!!
Dzięki za wszystkie miłe słowa :)
Dysiak cieszę się, że wypróbujesz przepis i oby Ci smakował :)
Pozdrawiam :)
To jeden z łatwiejszych przepisów na Twoim blogu:) Wypróbowałam i szczerze polecam - fakt, że zamiast kwaśnych ogórków dałam konserwowe, dodałam kilka kawałków marchwi i papryki, ale efekt końcowy podejrzewam był bardzo podobny:) Niestety przejadła mi się ostatnio wątróbka, więc na długo robię sobie z nią przerwę, jednak ten gulasz wszystkim polecam.
hmm nie jestem wyznawczynią Ducana - ale przepis mi się podoba ;) a reportaż z kiermaszu - kosmiczny :)
Prześlij komentarz