niedziela, 19 czerwca 2011

Pizza barbecue


Gdy tylko mam trochę więcej czasu robię na obiad ulubione danie moich chłopaków, czyli pizzę.
Korzystam z sprawdzonego przepisu na ciasto, które jest idealne, nie za grube, ale też nie za cienkie i zawsze wychodzi. Tym razem postanowiłam trochę bardziej poeksperymentować z dodatkami i wpadłam na świetny przepis na blogu Brulion z przepisami, gdzie skusiła mnie pizza z pysznym sosem barbecue.
Dzisiaj ja kuszę Was :) zróbcie koniecznie, bo pizza zachwyciła chłopaków, a oni są bardzo wymagający.




składniki
na ciasto ilość na 2 placki:

  • 500g białej mąki chlebowej (mieszam chlebową z pszenną, a czasem dosypuję odrobinę żytniej)
  • ½ łyżeczki soli (płasko)
  • 1 saszetka suszonych drożdży (7g) albo świeżych koło 30g
  • ½ łyżki miałkiego cukru
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 325ml letniej wody

dodatki:

  • 600g filetu z piersi kurczaka
  • 2 czerwone cebule (może być zwykła)
  • żółty ser (zetrzeć)
  • 2 kulki mozzarelli
  • olej do smażenia kurczaka

na sos barbecue:

  • 3 ząbki czosnku
  • 2 mała cebule
  • 300g koncentratu pomidorowego
  • sok z cytryny do smaku
  • 200ml wody
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • odrobina sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczka musztardy
  • pieprz
  • pieprz cayenne

wykonanie ciasto:

Mąkę i sól przesiać na blat lub do dużej miski, zrobić w środku wgłębienie.
W innym naczyniu wymieszać drożdże , cukier oraz oliwę z wodą, odstawić na kilka minut, a następnie wlać do wgłębienia w mące.
Prz pomocy widelca stopniowo mieszać mąkę z płynnymi składnikami, do momentu wyrobienia całej mąki.
Kiedy składniki się połączą, należy posypać dłonie mąką i zacząć rękami wyrabiać ciasto.
Wyrabiać przez ok. 10 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste i miękkie.
Uformować z ciasta kulę, przełożyć do dużej, wysypanej mąką miski i oprószyć delikatnie z góry mąką.
Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do 2 godzin.
Powinno podwoić swoją objętość.

W czasie oczekiwania na ciasto należy przygotować pozostałe składniki i sos.

Przygotowanie sosu: cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na odrobinie oleju.
Dodać koncentrat, wodę i pozostałe składniki i dusić pod przykryciem około 20 minut. Doprawić do smaku pieprzem.

Piersi kurczaka pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć na patelni, na małej ilości oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku i wymieszać z kilkoma łyżeczkami sosu, odstawić do lodówki na czas wyrastania ciasta.

Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i wyłożyć na wysypaną mąką stolnice. Powtórnie wyrabiać przez kilka minut, żeby z ciasta usunąć nadmiar powietrza.
Ciasto podzielić na dwie porcje. Blaty rozwałkować kilka minut przed pieczeniem, rozwałkowanych blatów nie należy przetrzymywać dłużej niż 30 minut.

Przygotowane blaty posmarować pozostałą częścią sosu. Posypać startym serem oraz mozzarellą. Położyć kawałki kurczaka oraz krążki cebuli.
Zapiekać w piekarniku nagrzanym do najwyższej temperatury przez 10 lub 15 minut.

Smacznego !!


27 komentarzy:

goh. pisze...

wow! robi wrażenie ta twoja pizza:) ja wczoraj też się zastanawiałam nad pizzą, ale w końcu zrobiłam foccacię:)

Doctor pisze...

Pizza wygląda świetnie! Pyszne dodatki i przepis na sos barbecue bardzo mi się podobają :)

Ania pisze...

No ja się nie dziwię, że zachwyciła:)

asieja pisze...

ja się chłopakom nie dziwię, że Twoja pizza to dla nich ulubione danie ((:

sandrula pisze...

pizza z sosem barbecue koniecznie do zgapienia :D

żenia pisze...

Mmm, te rumiane brzegi pizzy działają na mnie:))

judik1119 pisze...

Moje to by też było ulubione danie!:)

zauberi pisze...

uwielbiam robić pizzę, koniecznie zapisuję Twoją do najbliższego wypróbowania :)

babcia marynia pisze...

Ale narobiłaś smaku. Ja jutro taką muszę schrupać. Pozdrawiam.

Majana pisze...

Pizza prezentuje się wspaniale! Uwielbiam:)

Słodziutkie Okazje pisze...

Poproszę kawałek:)

Karmel-itka. pisze...

domowe pizze są nieporównywalne!
niedoścignione. od dłuższego czasu nie zamiwiam, zawsze robię sama ;]

basiaP pisze...

fajne te dodatki, a i sos mi się podoba:)

aga pisze...

oj, kusisz, kusisz...:) wyglada pyszniasto:)

aga pisze...

oj, kusisz, kusisz:) wyglada mega pyszniasto:)

Amber pisze...

Wygląda cudnie! Pysznie ją pokazałaś.Dosłownie czuć jej zapachy.Mniammmmm

nat. pisze...

Sos barbecue... tego jeszcze w towarzystwie pizzy nie probowalam :) Brzmi bardzo fajnie - zrobie na pewno :)

pozdrawiam1

Paula pisze...

nie wytrzymałabym mając taką pizzę przed sobą :)

Szana pisze...

od tygodnia mam ogromna ochote na pizze a tu prosze jaki przepis!

Magda pisze...

fiu fiu pizza bbq :) pyszności - w dodatku sos własnoręczny :)

dagmara_65 pisze...

baaardzo pyszne jedzonko! oj! i ja mam ogromną ochotę na taką pizzę jak Twoja !

dragonfly pisze...

Super ten sos! Pizzę kocham w każdej postaci. To jedno z tych dań, które nie nudzi mi się nigdy, pod warunkiem, ze jest dobrze zrobione! Twoje jest, zdaje się, znakomite!

kulinarne-smaki pisze...

Nic tylko zajadać

burczymiwbrzuchu pisze...

Połączyłaś chyba moje 2 ulubione rzeczy: pizzę i sos bbq!! Będę musiała spróbować!

zjedz_mnie pisze...

Przyznam, że tak opisałaś walory ciasta, no i ten sos, że trzeba to koniecznie wypróbować;]

zauberi pisze...

zrobiłam! :) pyyyycha, na naszą trójkę to chyba od razu będę robić podwójną porcję bo jedliśmy ją i na obiad i na kolacje :) wszystkim bardzo smakowała :)

Nieśka pisze...

mmmmm!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin