Tak jak wspominałam wczoraj nasz synek Tytus obchodził swoje 4 urodziny, z tej okazji nie mogło obyć się bez tortu.
Tort w swoich smakach przeznaczony jest bardziej dla dorosłych, ponieważ smak rumu dominuje nad całością, można to obejść zastępując go mocną herbatą, ale wtedy to już nie to samo. My mogliśmy sobie w pełni pozwolić na dorosłe smaki, ponieważ Tytus nie jest wielbicielem takich wypieków, zjadł ozdobne m&m-ki i zdecydowanie wybrał jabłecznik, o którym następnym razem.
Tort jest jednym z lepszych jakie jadłam, szczególnie warstwa rumowo - rodzynkowa jest powalająca. Całość świetnie ze sobą współgrała, dżem jagodowy świetnie równoważył całość. Masa budyniowa bardzo dobrze dała się rozsmarować, a później pięknie stężała, więc wszystko trzymało się w całości. Goście byli bardzo zadowoleni, a my cieszyliśmy się bo został nam kawałek na dziś i mogliśmy się jeszcze raz delektować.
Przepis znalazłam na blogu Pysznie, Pyszniutko, który gorąco polecam, bo znalazłam tam jeszcze kilka ciekawych pozycji. Robiłam biszkopt z innego przepisu, ale polecam Wam ten poniżej, wypróbowałam jest lepszy.
składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy o średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na pół.
składniki na masę budyniową:
- 2 budynie czekoladowe
- 2,5 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
wykonanie:
Budynie rozpuścić w 1 szklance mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka dodać rozmącone budynie czekoladowe i zagotować, wystudzić. Masło utrzeć na puszysty krem i cały czas ucierając dodawać stopniowo po 1 łyżce zimny budyń. Na koniec można dodać troszeczkę rumu.
składniki na masę rodzynkową*:
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 100 g masła
- 400 g rodzynek
- 1 szklanka rumu
* masę rodzynkową zrobiłam z połowy porcji, wystarczyło.
wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i odstawić przykryte spodkiem na całą noc. Następnego dnia rodzynki odsączyć, rum zachować.
Masło lekko roztopić i rozpuścić w nim czekolady. Następnie do masy czekoladowej dodać rodzynki i połowę rumu pozostawionego po odsączeniu rodzynek. Wszystko dokładnie wymieszać i przestudzić.
dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki lub jagodowy
Przełożenie ciasta:
Jedną część biszkopta posmarować dżemem z czarnej porzeczki, na to wyłożyć połowę masy budyniowej i przykryć drugą częścią biszkoptu, który należy skropić pozostałym po rodzynkach rumem. Na skropiony rumem biszkopt należy wyłożyć resztę masy budyniowej. Na masę budyniową wykładamy przestudzoną masę rodzynkową.
Ciasto odstawić do stężenia.
Smacznego !!
32 komentarze:
wszystkiego dobrego dla Tytusa !
tak na marginesie - super imię :)
viri
Wszystkiego najlepszego dla Synka!
A tort, dzięki kolorowym ozdobom wygląda bardzo młodzieńczo - lekko i wesoło.:)
Bardzo ciekawy przepis.:)
Wygląda wspaniale:)
Najlepsze życzenia dla Tytuska:)
Tytusku...sto lat!!!
a tort wygląda wspaniale...lubię posmak rumu:)
Tort wygląda pysznie i ślicznie ozdobiony:))
Bloga Alinki znam bardzo dobrze:)
A Tytuskowi życzę wszystkiego co najlepsze!:))
Wygląda pysznie :) Taki wesoły i apetyczny- aż miło patrzeć :)
Robiłam bardzo podobny w wersji bez czekolady - więc wiem, że jest cudny. NAjlepszego dla 4-latka.
Najlepsze życzenia dla Synka Jubilata:)
I zgadzam się z Tobą, warstwa czekoladowo rumowa jest powalająca!!! Zwaliła z nóg prawie całą moją rodzinę i do kogo się ze znajomych ruszę to Rodzynkowiec ostatnio dominuje:)
Następnym razem plecam Ci te masę. Jest pyyyyszna!!!http://aliner.blox.pl/2008/02/Tort-czekoladowy.html
Ale narobiłaś apetytu na ten torcik, a już chciałam trochę odpuścić po Świętach.
Duży Buziaczek dla Jubilata
Po prostu pięknie wygląda:)
ale fajnie kolorowy! przyjemnie tak słodko świętowac dziecięce urodziny :-)
jaki fajny, kolorowy :) Na stole musi wyglądać cudnie :)
cudny torcik! wszystkiego dobrego dla synka;)
Ja również dołączam się do życzeń dla Tytusa! A tort wspaniały!
Podobne ciasto znam pod nazwą rodzynkowiec. Jest rzeczywiście bardzo smaczne :)
pyszny musi być! :) na pewno by mi smakował taki tort
wygląda rozpustnie z tą czekoladą :)
Mhmh.. z wielką chęcią wypróbowałabym tego smaku ;-)
www.przysmakiewy.pl
Tytus to moje wymarzone imię dla syna, szkoda tylko że mój Ł. nigdy się na nie nie zgodzi :( Poza tym śliczny tort :)
Fajny tort i jak ładnie kolorowo ozdobiony :) Najlepszego dla Małego Szkraba :D
No nie mogę tu do ciebie zaglądać, bo robisz takie sugestywne zdjęcia i tak pięknie piszesz, ze zaraz ślinka człowiekowi leci. A ja na diecie jestem! :(((( Ale za to zapraszam Cię do mnie na słodziaka majowego czyli candy.
Wygląda niesmaowicie. ; )
Swietny tort!
pozdrawiam
www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl
Piękny tort, a posypka z lentilków /to lentilki, prawda?/ jest jak kropka nad 'i' :) Kolorowo i z przymrużeniem oka, bardzo mi się podoba :)
wszystkiego dobrego !
tort bajeczny :)
Wspaniały tort! Od 18. lat :)
piękny torci!wygląda tak zachecajaco ze az sie chce reke po kawalek wyciagnac...
dla synka wszystkiego najlepszego!!!
torcik zapowiada sie pysznie i super wyglada:)
Ten tort wygląda absolutnie obłędnie, Madziu. Jestem pewna, że smakuje powalająco!
wszystkiego najlepszego dla syneczka, a torcik wygląda bosko
Bardzo Wam serdecznie dziękuję w imieniu Tytusa, za życzenia, a w swoim imieniu za wszystkie miłe słowa :)
Alinko dzięki za linka, na pewno skorzystam :)
Ewa Smaczniutkie.pl to dokładnie ten przepis właśnie :)
Dysiak dziękuję za zaproszenie
nat. to niestety nie lintylki tylko m&m-ki, ale swoją drogą lintylki uwielbiam :)
wygląda, co najmniej, obłędnie :D
Ale pyszności, a jaki wygląd. :) Zwariować można. :)
Prześlij komentarz