czwartek, 14 kwietnia 2011

Sernik kawowo migdałowy z żurawiną


Upragniona ciepła i przyjemna wiosna nie chce nadejść, za to święta nadejdą na pewno i dlatego testuję kolejne przepisy na tę okoliczność.
Dziś dałam się podejść kilku wyjątkowo smakowitym składnikom, bo kto nie lubi migdałów, kawy czy Amaretto. Przewertowałam wiele przepisów na serniki, w tym wiele autorstwa dorotus76 i w ten sposób powstał, ten o to aromatyczny sernik wiosenny czy Wielkanocny.
Sernik odniósł sukces u mnie w domu i nie tylko, dlatego z przyjemnością Wam go polecam.
Akcenty świąteczne na zdjęciach pochodzą z autorskiej kolekcji mojej siostry, więcej fajnych rzeczy znajdziecie Tutaj




składniki na spód:

  • 300g ciasteczek, dałam herbatniki
  • 150g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

wykonanie spód:

Ciastka pokruszyć na proszek, najlepiej przy pomocy blendera, albo wrzucić do foliowego woreczka i rozbić wałkiem do ciasta. Dodać roztopione masło i kawę, wszystko dokładnie wymieszać.

Okrągłą formę o średnicy około 23cm lub prostokątną o wymiarach 24cm x 27cm, wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód, boków niczym nie smarować), na spód wyłożyć masę ciasteczkową i wyrównać.

składniki masa serowa:

  • 1kg sera półtłustego, najlepiej takiego w wiaderku przeznaczonego na sernik
  • 400ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 5 jajek
  • 50ml likieru Amaretto
  • 50ml bardzo mocnej kawy (w 50ml wody rozpuściłam 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 50g suszonej żurawiny (opcjonalnie, mogą też być rodzynki)
  • 100g płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)
  • 100g płatków migdałowych do ozdoby

wykonanie:

Do dosyć dużego naczynia przełożyć ser i ubić go przy pomocy miksera, następnie wlać mleko i dalej ubijać do połączenia składników.
Kolejno dodawać jajka, ubijać po dodaniu każdego. Wlać kawę i likier i wsypać mąkę, wszystko ponownie wymieszać. Na koniec do masy należy wmieszać 100g podprażonych migdałów i żurawinę.

Tak powstałą masę, należy wylać na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód.
Górę sernika posypać dodatkowymi migdałami.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C przez około 60 minut. Należy uważać w trakcie pieczenia, ponieważ góra może przypiec się zbyt szybko, wtedy należy przykryć górę folią aluminiową.
Sernik jest gotowy gdy środek jest całkowicie ścięty i sprężysty.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić w formie. Najlepszy po schłodzeniu przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego !!



26 komentarzy:

grazyna pisze...

Super sernik ! A fioletowy zając bardzo mi się podoba :)

wiosenka27 pisze...

Jak ja dawno nie jadłam sernika a i na święta chyba nie zrobię. Narobiłas mi ochoty:)

Aciri pisze...

Sernik rewelacja. Zając z pierwszego zdjęcia boski:)

Anonimowy pisze...

Wspaniały ten sernik. Chrupiący, migdałowy wierzch musi świetnie kontrastować z jego gładkością...

kulinarne-smaki pisze...

Pierwszy raz widzę to ciasto, wygląda niezwykle zachęcająco i pysznie. Chętnie bym porwała kawałeczek do jutrzejszej kawy :)

kabamaiga pisze...

Sernik tu, sernik tam :) Jak nic muszę na te święta popełnić ten pierwszy udany. Mięciuchne zwierzątka są cudowne.

zauberi pisze...

cudnie wygląda serniczek :) mniam

Majana pisze...

Fajny serniczek! Z żurawiną nie jadłam - musi być smakowity:)

Pozdrowienia:)

ewena pisze...

Z mlekiem skondensowanym i likierem to musi być pyszny!...:)

arek pisze...

Taki sernik zajaczek moglby mi wkrotce podrzucic, bylem bardzo grzeczny przez caly (prawie) czas!

bryssska pisze...

ach te serniczki, jak się na nie nie skusić

Patrycja Reszko pisze...

Robiłam ten sernik i troszkę go modyfikowałam. Ale jest naprawdę wspaniały. Uwielbiam amaretto..

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Magdo! Cóż za sernik!!!! Rozmarzyłam się....

aga pisze...

smakowicie sie zapowiada ten serniczek:) juz mam na niego chetke:)

Marianna Hall pisze...

Ale pyszny serniczek! Żurawin jeszcze nigdy nie dodawałam do mojego sernika więc czas najwyższy spróbować :)

raroika pisze...

kusząco wygląda ;D

Magnolia (Edith) pisze...

Haha zwierzaki Agatki wiedzą co dobre :)))
Pyszne te Twoje zdjęcia są :)))

Agata z magicznego atelier pisze...

Sernik wygląda fantastycznie i pewno tak samo smakuje. Słyszałam, ze zając skubnął co nieco, ale mam nadzieję, że zostało jeszcze trochę dla Was :)

żenia pisze...

Pięknie wygląda z tą migdałową skórką, a dodatek kawy i amaretto, mmm więcej mi nie trzeba:)
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga i zapraszam ponownie:)
Pozdrawiam

Biedr_ona pisze...

Wygląda cudownie ;-)


www.przysmakiewy.pl

Magda Baran pisze...

O rany... W tym serniku jest wszystko to co lubię :) Super przepis, zapisuję ku pamięci :) Pozdrawiam!

Anucha pisze...

Serniki piekę bardzo rzadko. W sumie tylko na święta. Ten kawowy musi być pyszny. Może i u mnie zagości na święta:)
Pozdrawiam:)

Asia pisze...

Sernik wygląda pysznie, a gąski - gąski sa przeurocze :)

wiedźma z podgórza pisze...

Witam serdecznie,
pozwoliłam sobie podrzucić tu wirtualne kukułcze jajo, choć mam nadzieję, że zostanie potraktowane jako miły, niezobowiązujący upominek, dowód sympatii ;) Nagroda do odebrania tu:
http://pracownia-alchemiczna.blogspot.com/2011/04/nadrabiam-zalegosci.html
A sernik faktycznie musi być obłędny. :)
Pozdrawiam wiosennie.

Unknown pisze...

Wygląda bardzo wykwintnie, piękny. Szkoda, że nie mogę spróbować...

Danuta pisze...

kocham serniki, a z migdałami lub innymi dodatkami jeszcze bardziej (;

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin