Czerwoną kapustę zjadamy zazwyczaj w postaci zasmażanej z smacznymi skwareczkami, na niedzielnym obiedzie u mojej mamy. Bynajmniej nie znudziła się nam, jednak zapragnęłam małej odmiany i czerwonej kapusty w nieco innej postaci. Małe poszukiwania i znalazłam świetny przepis.
Tutaj, trochę zmieniłam dostosowując do stania posiadania i wyszło.
Dodatek pomarańczy i pyszny sos vinegrette wspaniale ożywiły smak czerwonej kapusty i razem stworzyły smakowitą sałatkę, którą dziś Wam polecam.
składniki:
- ½ główki czerwonej kapusty
- 1 duża lub 2 małe słodkie pomarańcze
sos vinegrette
- 1 i ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki octu ryżowego (w oryginale champagne vinegar)
- skórka z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy
- ½ łyżeczki cukru
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
wykonanie:
Kapustę poszatkować, można również potraktować blenderem. Pomarańcze obrać i pozbawić białych błonek. Wymieszać kapustę i pomarańczę.
W małej miseczce wymieszać trzepaczką składniki sosu. Zalać sałatkę i dobrze wymieszać.
Wstawić na 20-30 minut przed podaniem do lodówki, żeby kapusta dobrze połączyły się z sosem.
Jeśli chcecie bardziej poszaleć to można dodać jeszcze gotowanego kurczaka i rozdrobniony ser pleśniowy.
Smacznego !!!
17 komentarzy:
Z pomarańczą nie próbowałam, a powiem Ci,ze wygląda pysznie :) Kolorki bardzo pozytywne :)
Kapusta i pomarańcze? Nie jadłam, ale wygląda tak, że mam ochotę spróbować.
Ale energetyczne kolory! :)
Wiosna, wiosna a mojej duszy gra i szaleje!
:)
Uwielbiam ją ,z pomarańczą, z grapeifrutem,z rodzynkami.Idealna do kaczki,gęsi.
Kolory niesamowite!
Jeszcze takiej nie jadłam, ale już mam w planie:)
O, świetna jest ta sałatka. Zapisałam przepis i niedługo wypróbuję. Pozdrawiam:
do czerwonej kapusty nie mogę się przekonać (ostatni raz jadłam w przedszkolu). choć w takim wydaniu mogłabym spróbować;)
jakie kolory! można jeść oczami :)
Muszę spróbować zrobić, będzie coś nowego na obiad.
pyszności! rewelacyjny duet :)
Takiego połączenia smaków nie próbowałam, ale chętnie to uczynię bo kusząco wygląda.
Pozdrawiam:)
Mniamiiii, zapowiada się fantastycznie. Za kapustą czerwoną w opcji obiadowej niezbyt przepadam, ale taka wersja surówkowa, już bardzo do mnie przemawia :)
Zawsze intrygowała mnie ta kapusta.. i ten cudowny kolor ;-) Z pomarańczami? Ciekawe ;-)
www.przysmakiewy.pl
taki połączenie zawsze mnie interesowało, ale nie miałam okazji przygotować tej sałatki A szkoda, bo wygląda fantastycznie
Chętnie wypróbowałabym...uwielbiam sałatkę z czerwonej kapusty,mniam:)
muszę spróbować czerwonej kapusty w takiej wersji
Prześlij komentarz