sobota, 9 kwietnia 2011

Sałatka z czerwonej kapusty i pomarańczy z sosem vinegrette



Czerwoną kapustę zjadamy zazwyczaj w postaci zasmażanej z smacznymi skwareczkami, na niedzielnym obiedzie u mojej mamy. Bynajmniej nie znudziła się nam, jednak zapragnęłam małej odmiany i czerwonej kapusty w nieco innej postaci. Małe poszukiwania i znalazłam świetny przepis.
Tutaj, trochę zmieniłam dostosowując do stania posiadania i wyszło.
Dodatek pomarańczy i pyszny sos vinegrette wspaniale ożywiły smak czerwonej kapusty i razem stworzyły smakowitą sałatkę, którą dziś Wam polecam.

składniki:

  • ½ główki czerwonej kapusty
  • 1 duża lub 2 małe słodkie pomarańcze

sos vinegrette

  • 1 i ½ łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu ryżowego (w oryginale champagne vinegar)
  • skórka z 1 dużej lub 2 małych pomarańczy
  • ½ łyżeczki cukru
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu


wykonanie:

Kapustę poszatkować, można również potraktować blenderem. Pomarańcze obrać i pozbawić białych błonek. Wymieszać kapustę i pomarańczę.

W małej miseczce wymieszać trzepaczką składniki sosu. Zalać sałatkę i dobrze wymieszać.
Wstawić na 20-30 minut przed podaniem do lodówki, żeby kapusta dobrze połączyły się z sosem.

Jeśli chcecie bardziej poszaleć to można dodać jeszcze gotowanego kurczaka i rozdrobniony ser pleśniowy.


Smacznego !!!

17 komentarzy:

Majana pisze...

Z pomarańczą nie próbowałam, a powiem Ci,ze wygląda pysznie :) Kolorki bardzo pozytywne :)

kabamaiga pisze...

Kapusta i pomarańcze? Nie jadłam, ale wygląda tak, że mam ochotę spróbować.

Asia pisze...

Ale energetyczne kolory! :)

Ewelina Majdak pisze...

Wiosna, wiosna a mojej duszy gra i szaleje!
:)

Amber pisze...

Uwielbiam ją ,z pomarańczą, z grapeifrutem,z rodzynkami.Idealna do kaczki,gęsi.
Kolory niesamowite!

Aciri pisze...

Jeszcze takiej nie jadłam, ale już mam w planie:)

wiosenka27 pisze...

O, świetna jest ta sałatka. Zapisałam przepis i niedługo wypróbuję. Pozdrawiam:

Panna Malwinna pisze...

do czerwonej kapusty nie mogę się przekonać (ostatni raz jadłam w przedszkolu). choć w takim wydaniu mogłabym spróbować;)

Kaś pisze...

jakie kolory! można jeść oczami :)

Avelina pisze...

Muszę spróbować zrobić, będzie coś nowego na obiad.

Paula pisze...

pyszności! rewelacyjny duet :)

Anucha pisze...

Takiego połączenia smaków nie próbowałam, ale chętnie to uczynię bo kusząco wygląda.
Pozdrawiam:)

Agata z magicznego atelier pisze...

Mniamiiii, zapowiada się fantastycznie. Za kapustą czerwoną w opcji obiadowej niezbyt przepadam, ale taka wersja surówkowa, już bardzo do mnie przemawia :)

Biedr_ona pisze...

Zawsze intrygowała mnie ta kapusta.. i ten cudowny kolor ;-) Z pomarańczami? Ciekawe ;-)

www.przysmakiewy.pl

kulinarne-smaki pisze...

taki połączenie zawsze mnie interesowało, ale nie miałam okazji przygotować tej sałatki A szkoda, bo wygląda fantastycznie

Słodziutkie Okazje pisze...

Chętnie wypróbowałabym...uwielbiam sałatkę z czerwonej kapusty,mniam:)

bryssska pisze...

muszę spróbować czerwonej kapusty w takiej wersji

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin