piątek, 8 kwietnia 2011

Keks wielkanocny z suszonymi owocami




Zastanawiałam się czym zaimponować moim chłopakom i jak jednocześnie zrobić coś, co wkomponowało by się w nasze wielkanocne menu.
Keks czekoladowy wypełniony orzechami, śliwkami suszonymi i pyszną żurawiną, to konkretne, ciężkie i bardzo czekoladowe ciasto. Ta pozycja bardzo nam odpowiada na świąteczny czas, a do tego dobrze zapakowane można przechowywać przez kilka dni.
Pomysł na ten wypiek pochodzi z bloga Moje Wypieki, zmieniłam zestaw bakalii, jednak śliwka wydaje się być obowiązkowa, ponieważ nadaje aromatu i wilgotności ciastu.
Polecam !!!







składniki:

120g mąki pszennej
2 łyżki kakao
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
125g masła, w temperaturze pokojowej
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, lekko przestudzić
150g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
80g orzechów włoskich, drobno posiekanych
50g suszonej żurawiny
dodatkowo: ½ łyżki mąki pszennej do obtoczenia bakalii
50g czekolady do ozdobienia

wykonanie:

Mąkę, kakao i proszek przesiać.
Bakalie wymieszać w ½ łyżce mąki.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu do gładkości.
Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować raz jeszcze.

Do masy dodać suche składniki (mąka, kakao i proszek) i wymieszać do połączenia się składników.
Dodać bakalie i wmieszać je dokładnie w masę.

Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. U mnie foremka o wymiarach 10cm x 24cm. Ciasto wyrasta minimalnie, więc foremka może być prawie całkiem pełna ciasta.
Piec około 75 minut w temperaturze 160'C do tzw. suchego patyczka.
Lekko przestudzić w formie, wyjąć i udekorować wg upodobań.

Smacznego !!

20 komentarzy:

kulinarne-smaki pisze...

o wow muszę go kiedyś przygotować. Wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje

Paula pisze...

suszone owoce lubię podjadać ot tak, więc taki keksik też pewnie by zniknął w mgnieniu oka :)

Aciri pisze...

Fantastyczny. Nie jadłam nigdy ciemnego keksu:)

amarantka pisze...

W moim otoczeniu największą wielbicielką keksów jestem ja :) ale może na taki czekoladowy więcej chętnych by się znalazło :)

Kasia Fiołek pisze...

Nie przepadam za keksem, ale czekoladowy to co innego!

Anonimowy pisze...

Kojarzy mi się bardziej z Bożym Narodzeniem aniżeli Wielkanocą ale... smakowity jest! :)

Unknown pisze...

Piękny keks..tak jak lubię:)

OlaCruz pisze...

Podoba mi się i zamierzam zrobić. Uwielbiam wszystko co czekoladowe, a keksu czekoladowego jeszcze nie próbowałam.

aga pisze...

tak smakowicie nadziany bakaliami musi byc pyszny:)

arek pisze...

Jestem zwolennikiem keksow - nawet bede chyba na nie tym razem glosowal... Zarty na bok! Swietny Keks przez duze k!

Amber pisze...

Pyszny! Wygląda trochę jak piernik.
Ja keksy maksymalnie ,faszeruję' bakaliami.A śliwka zawsze jest.
Pozdrowienia serdeczne!

Majana pisze...

Świetny ten keks Madziu i piękne zdjecia :)
Lubię keksy, napakowane bakaliami, miękkie i pachnące :)

Pozdrowienia!

Asia pisze...

Odkąd zrobiłam swój pierwszy keks, to było na boże narodzenie, uwielbiam to ciasto! Oczywiście, że na wielkanoc tez będzie :)

asieja pisze...

cudowny tak napakowany bakaliami.

Sabienne pisze...

Nooo, ale piękny kawała ciacha Ci wyszedł! Rewela!

Ewelina Majdak pisze...

Keks wielkanocny?????
:))))

Bossssko!

Anucha pisze...

Ciemny keks, coś nowego i jak dla mnie nieznanego. Ale można to przecież zmienić:)
Keks wygląda smakowicie, aż che się skubnąć kawałek:)
Pozdrawiam:)

Biedr_ona pisze...

Mhmh! Pięknie wygląda!


www.przysmakiewy.pl

gosia pisze...

Oj tak, ten przepis na keks, który opublikowała Dorotuś jest znakomity. Twój zresztą również. :)

bryssska pisze...

piękny jest

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin