sobota, 12 marca 2011

Warkocz drożdżowy z serem


Dawno nie było u mnie nic drożdżowego, czas nadrobić kolejną pysznością z przepisu bajaderki. Warkocz drożdżowy trudno mi było pięknie zapleść, ale jeszcze kilka prób i będzie już doskonały :) Wypiek smakował świetnie, przypominał w smaku tradycyjne drożdżówki z serem, czyli dla nas bardzo na plus. Dużym atutem jest fakt, że ciasto utrzymuje świeżość nawet do trzech dni. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, a serowe nadzienie bardzo smaczne i idealnie tu pasuje.




składniki na ciasto:

  • ¼ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 2 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli

na nadzienie:

  • 250g twarożku (u mnie półtłusty)
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

wykonanie:

ciasto

Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż zaczną pracować. Pozostałe składniki wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić miękkie i gładkie ciasto.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcie na około 45-60 minut, aż ciasto będzie lekko napuszone (nie musi podwoić swoją objętość).

nadzienie:

Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, można użyć malaksera.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt p wymiarach około 30 cm x 20 cm. Wizualnie podzielić prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie walca na środku części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc warkocz (u mnie coś na kształt warkocza:).
Przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy już podrosną, posmarować warkocze roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem (nie sypałam).
Piec w temperaturze 180'C przez około 35- 40 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Wystudzić na kratce.

Smacznego !!

19 komentarzy:

Ania pisze...

Piękny ten warkocz:). Bardzo korzystna zmiana tła:)

Kubełek Smakowy pisze...

Cudo. Wypróbuję, na pewno!

majka pisze...

Och Madziu, jaki cudowny warkoczyk :)) I w dodatku z serem- takie lubie najbardziej :) Podziel sie kromeczka :))

P.S. Jak tu jasno u Ciebie :) Fajnie.

kasiac pisze...

Ojej, jakbym zjadła! Piękne!

Majana pisze...

wspaniały ten warkocz Madziu!
Ale... czy ja dobrze trafiłam? To Twój blog? Nie poznałam. ;)
Ślicznie jest :)))
Duuuuża zmiana!

wiosenka27 pisze...

Ooo, wiosenne zmiany:) Ładnie:)

magda k. pisze...

dziękuję Wam dziewczyny za miłe słowa :) nie do końca jestem przekonana do tego szablonu, ale coś na wiosnę trzeba zmienić :)

flusso pisze...

Piękny, nie ma to jak domowe drożdżowe :)

Grażyna pisze...

Drożdżowe mm~~~~ poproszę kawałek.. ;-)

Kaś pisze...

nie dość, że drożdżowy, to jeszcze z serem. coś czuję, że muszę upiec taki warkocz :)

Amber pisze...

Piękny ten warkocz! Puszyste drożdżowe,mniammmm...

Karmel-itka. pisze...

wspaniały!
taki delikatny, miękki i puszysty.
zacny, bym wręcz rzekła ;]

Zaytoon pisze...

Taki warkocz robi wrażenie! Uwielbiam ciasta tego typu... :)

andzia-35 pisze...

Piękny warkocz!!!!
Madziu, fajnie, że zmieniłaś szablon. Masz super zdjęcia a czarny kolor troche je tłumił:))
Pozdrawiam cieplutko!

andzia-35 pisze...

Piękny warkocz!!!!
Madziu, fajnie, że zmieniłaś szablon. Masz super zdjęcia a czarny kolor troche je tłumił:))
Pozdrawiam cieplutko!

Paula pisze...

z serem brzmi fantastycznie :)

kabamaiga pisze...

Nie było mnie tydzień a tu takie zmiany :) Aż się zastanawiałam czy w dobre miejsce trafiłam. A warkocz? Przepiękny i zapewne przesmaczny.

aga pisze...

piekny wypiek:) slicznie rumiany i az slinka cieknie na sam widok:)

Słodziutkie Okazje pisze...

Piękny warkocz!!:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin