Dawno nie było u mnie nic drożdżowego, czas nadrobić kolejną pysznością z przepisu bajaderki. Warkocz drożdżowy trudno mi było pięknie zapleść, ale jeszcze kilka prób i będzie już doskonały :) Wypiek smakował świetnie, przypominał w smaku tradycyjne drożdżówki z serem, czyli dla nas bardzo na plus. Dużym atutem jest fakt, że ciasto utrzymuje świeżość nawet do trzech dni. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, a serowe nadzienie bardzo smaczne i idealnie tu pasuje.
składniki na ciasto:
- ¼ szklanki ciepłej wody
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 2 i ¼ łyżeczki suchych drożdży
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki cukru
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
na nadzienie:
- 250g twarożku (u mnie półtłusty)
- ½ szklanki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
wykonanie:
ciasto
Drożdże wsypać do ciepłej wody, zostawić na kilka minut, aż zaczną pracować. Pozostałe składniki wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić miękkie i gładkie ciasto.
Przykryć i zostawić do wyrośnięcie na około 45-60 minut, aż ciasto będzie lekko napuszone (nie musi podwoić swoją objętość).
nadzienie:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, można użyć malaksera.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na dwie części.
Każdą część rozwałkować na prostokąt p wymiarach około 30 cm x 20 cm. Wizualnie podzielić prostokąt (wzdłuż długiego boku) na trzy równe części. Połowę serowego nadzienia ułożyć w kształcie walca na środku części. Obie części po dwóch stronach nadzienia naciąć na 2 cm szerokie, lekko ukośne paseczki dochodząc nożem prawie do nadzienia. Paseczki zakładać na wałeczek serowy na przemian z jednej i drugiej strony, przeplatając je i tworząc warkocz (u mnie coś na kształt warkocza:).
Przełożyć na wyłożoną papierem blachę, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy już podrosną, posmarować warkocze roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem (nie sypałam).
Piec w temperaturze 180'C przez około 35- 40 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Wystudzić na kratce.
Smacznego !!
19 komentarzy:
Piękny ten warkocz:). Bardzo korzystna zmiana tła:)
Cudo. Wypróbuję, na pewno!
Och Madziu, jaki cudowny warkoczyk :)) I w dodatku z serem- takie lubie najbardziej :) Podziel sie kromeczka :))
P.S. Jak tu jasno u Ciebie :) Fajnie.
Ojej, jakbym zjadła! Piękne!
wspaniały ten warkocz Madziu!
Ale... czy ja dobrze trafiłam? To Twój blog? Nie poznałam. ;)
Ślicznie jest :)))
Duuuuża zmiana!
Ooo, wiosenne zmiany:) Ładnie:)
dziękuję Wam dziewczyny za miłe słowa :) nie do końca jestem przekonana do tego szablonu, ale coś na wiosnę trzeba zmienić :)
Piękny, nie ma to jak domowe drożdżowe :)
Drożdżowe mm~~~~ poproszę kawałek.. ;-)
nie dość, że drożdżowy, to jeszcze z serem. coś czuję, że muszę upiec taki warkocz :)
Piękny ten warkocz! Puszyste drożdżowe,mniammmm...
wspaniały!
taki delikatny, miękki i puszysty.
zacny, bym wręcz rzekła ;]
Taki warkocz robi wrażenie! Uwielbiam ciasta tego typu... :)
Piękny warkocz!!!!
Madziu, fajnie, że zmieniłaś szablon. Masz super zdjęcia a czarny kolor troche je tłumił:))
Pozdrawiam cieplutko!
Piękny warkocz!!!!
Madziu, fajnie, że zmieniłaś szablon. Masz super zdjęcia a czarny kolor troche je tłumił:))
Pozdrawiam cieplutko!
z serem brzmi fantastycznie :)
Nie było mnie tydzień a tu takie zmiany :) Aż się zastanawiałam czy w dobre miejsce trafiłam. A warkocz? Przepiękny i zapewne przesmaczny.
piekny wypiek:) slicznie rumiany i az slinka cieknie na sam widok:)
Piękny warkocz!!:)
Prześlij komentarz