niedziela, 1 lipca 2012

Tiramisu czekoladowe


Uwielbiam tiramisu, ten wspaniały deser zachwycił mnie już jakiś czas temu i często do niego wracam. Postanowiłam uraczyć nim moich urodzinowych gości, a sobie zrobić urodzinowy prezent. Tym razem poszłam nawet o krok dalej, bo tym razem częstuję ich czekoladową wersją tego deseru.
Moje ilości składników dopasowałam do ilości gości, ale równie dobrze można zrobić z połowy porcji lub 2/3 wg apetytu.
Jest to deser z kategorii bardzo prostych do wykonania, wystarczy mieć kilka koniecznych składników i chwilkę czasu, a potem jeszcze odrobinę cierpliwości i wspaniałe tiramisu jest już w Waszym posiadaniu.
Nie opierajcie się przed zakupem dużej butelki amaretto, jak zrobicie tiramisu raz, będziecie wracać do tego przepisu znowu, a i do innych deserów amaretto jest genialnym dodatkiem.
Nie obawiajcie się surowych jajek, tylko pamiętajcie o sparzeniu ich przed użyciem.
Posiłkowałam się przepisem z blogu White Plate.




składniki:

  • 5 żółtek
  • 3 białka
  • 100g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 750g sera mascarpone
  • 450ml mocnej kawy (zaparzyłam w ekspresie ciśnieniowym z 2 łyżek kawy, można zrobić z rozpuszczalnej)
  • 3 opakowania biszkoptów z cukrem
  • 6 łyżek amaretto

wykonanie:

W pierwszej kolejności sparzyć jajka.
Białka ubić na sztywną pianę z małą szczyptą soli.
Żółtka należy utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym w dużym pojemniku, ponieważ tam będzie trafiać cała reszta składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i dodać do żółtek.
Do masy stopniowo dodawać mascarpone i amaretto, cały czas miksować.
Po dodaniu całego sera i likieru,należy delikatnie wmieszać w masę pianę z białek.

Przygotować naczynie, u mnie 2 naczynia o wymiarach około 20 x 30 cm, wyłożyć folią spożywczą. Mogą być mniejsze naczynia wtedy tiramisu wyjdzie wyższe, można również użyć do tego dużych kieliszków.

Kawę przelać do miseczki i maczać w nich biszkopty, ale bardzo lekko, żeby się nie rozpadały i układać je na całym dnie naczynia.
Następnie biszkopty należy posmarować masą i na wierzch znowu wyłożyć namoczone biszkopty.
Górną warstwę powinna stanowić masa.

Naczynie przykryć szczelnie folią spożywczą i schłodzić przez minimum 3-4 godziny, nie zaszkodzi gdy w lodówce poleży przez noc.
Do dekoracji można użyć kakao lub tartej czekolady.

Smacznego!!

Zapraszam również na Klasyczne tiramisu.

27 komentarzy:

wiosenka27 pisze...

Przepysznie. Ja właśnie mam butelkę amaretto i to dużą. Trzeba ją wreszcie otworzyć:)
Najlepsze życzeni urodzinowe przesyłam Ci Madziu:)

Paula pisze...

Magdo, ta wersja tiramisu jest chyba stworzona z myślą o największych łasuchach :) mi bardzo odpowiada :)

Majana pisze...

Pychota! Ja też robię z jajkami:))

Pozdrawiam i zyczę wszystkiego najlepszego!:))

Anonimowy pisze...

Cudownie smakowity! Ja surowych jajek nie boję się wcale (a to bez wątpienia źle), więc z ogromną przyjemnością wypróbuję. :)

Pozdrawiam!

Amber pisze...

Magdo, ja też ciągle wracam do tiramisu,bo to jeden z moich ulubionych deserów. Oczywiście z jajkami- nie dajmy się zwariować.
Twoja wersja wygląda niezwykle pysznie!

Sylwerado pisze...

Brzmi rewelacyjnie....ja też jestem fanką tiramisu, ale czekoladowego jeszcze nie jadłam.
Na pewno w najbliższym czasie spróbuję. Najchętniej to już dziś zjadłabym to cudo, ale niestety ani czasu, ani składników nie posiadam:-(
Dziękuję za świetny przepis,
Pozdrawiam.

Panna Malwinna pisze...

zabójczo pysznie wygląda. ja zabieram się do tiramisu już nie wiem jak długo. ale karnawał trwa więc na pewno znajdzie się okazja;)

aga pisze...

wszystkiego dobrego z okazji urodzin:)
ale pysznosci:) musze sprobowac tej wersji czekoladowej:)

Domowe Smaki - moja niebiańska kuchnia :) pisze...

Poproszę kawałeczek ;)

flusso pisze...

Kawowe czy czekoladowe, głowe daję że jest pyszne, bo na takie wygląda :D

KUCHARNIA, Anna-Maria pisze...

Magdo! Rozpływam się myśląc o tym deserze! Super!

Karmel-itka pisze...

też jestem zagorzałą fanką tego deseru.
a w szczególności w takiej cudownej postaci ;]
pyszności!

magda k. pisze...

Bardzo dziękuję za komentarze i oczywiście za wszystkie życzenia :) jest mi bardzo miło i sympatycznie czytać tyle miłych słów :)

magda k. pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
malutka pisze...

Pyszności:)

Ewa pisze...

Też uwielbiam, pycha!

majka pisze...

Tiramisu my love :) Moglabym je jesc na okraglo. Ostatnio nawet znalazlam pyszny jogurt o smaku tiramisu i zajadam sie nim bez opamietania :)

Wszystkiego najlepszego Madziu z okazji urodzin :)

Kartki-rękodzieło pisze...

mmm uwielbiam tiramisu :) nie ma nic lepszego :D

Pracownia Scotty pisze...

wygląda tak, że aż się zaśliniłam ;)

Anucha pisze...

WSzystkiego najlepszego z okazji urodzin:)
A tiramisu to ja już dawno nie jadłam.
Patrząc na te Twoje to tylko ślinkę łykać i zazdrościć Twoim gościom:)
Pozdrawiam serdecznie:)

Aba pisze...

ale kusisz tym tiramisu....Mam jakiś przepis w domu ale jakoś nie udało mi sie go do tej pory wypróbować...Twoje tiramisu zaraz sobie przepiszę i chyba skocze od razu do sklepu, bo mam ochotę na słodkie pyszne ciacho :)

Waniliowa Chmurka pisze...

O mniaaam!

Kaś pisze...

pyszności. jak ja lubię tiramisu :) muszę spróbować czekoladowego

Szana pisze...

intrygująco apetyczne ;)
pzdr ;)

Agata pisze...

Wygląda bosko I tak czekoladowo :)

Chenia pisze...

Pyszności - mam nadzieję, że miałaś świetną imprezkę urodzinową. Wszystkiego najlepszego :)))

Biedr_ona pisze...

Słodycz grzechu warta ;-D


www.przysmakiewy.pl

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin