środa, 19 stycznia 2011

Ciasto z miodem, bardzo proste

Zapraszam na Candy



Mam taką złośliwą przypadłość, że zawsze mam ochotę na coś zupełnie innego, niż chwilę wcześniej przygotowałam. Przykładowo zrobiłam obiad taki z mięsiwem itp. i właśnie w tej chwili zachciało mi się słodyczy. Bywa całkiem odwrotnie, stojąc przed blachą świeżo upieczonego ciasta, mam ogromną ochotę na kawałek wysmażonego mięsa lub sałatkę. Naprawdę ciężko mnie kulinarnie zadowolić :) W takich chwilach warto mieć przepis na coś szybkiego i prostego. Najlepiej, żeby wszystkie składniki były w domu, a czas przygotowania był przyzwoity, właśnie taki jest ten przepis.
Wystarczy kilka składników, chwila pieczenia i pyszne ciasto gotowe.
Przyznam, że ciasto zaskoczyło mnie pozytywnie, jakoś do końca nie byłam pewna, czy tak będzie.
Komentarze na cincin były obiecujące i kolejny raz się nie zawiodłam, na tej skarbnicy przepisów.
Dzisiejszy przepis jest autorstwa LIDQI.



składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200g margaryny lub masła
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 6 łyżek miodu
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie śmietany 12% lub 18%


wykonanie:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
Margarynę utrzeć, dodać ubite jajka i mąkę, wszystko razem zmiksować przez chwilę.
Miód podgrzać w garnku, następnie dodać sodę, powinno się spienić na biało i wlać do reszty składników. Wymieszać.

Piekarnik nagrzać do temperatury 170'C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto można upiec jako jeden duży placek lub jako 3 mniejsze. Ja piekłam jeden.
Ciasto należy wylać na papier do pieczenia (całość lub 1/3) i wstawić do nagrzanego piekarnika, lekko urośnie.

Piec przez około 15 minut. Należy bardzo uważać ponieważ łatwo spalić, ciasto jest długo bardzo jasne, a później w kilka minut rumieni się i jest gotowe do wyjęcia.

Ciasto po upieczeniu klei się do papieru, ale łatwo daje się zdjąć.
Jeśli upiekliście jeden placek, należy podzielić go na 3 części.

Placki smarujemy śmietaną jeszcze wtedy gdy są gorące.
Pierwszy placek należy posmarować połową śmietany i ułożyć na nim 2 placek, który również należy posmarować śmietaną i przykryć ostatnim plackiem. Gotowe.

Ciasto najbardziej smakowało nam pierwszego i drugiego dnia, ale nawet następnego dnia było przyzwoite.

Smacznego!!



Zapraszam na Candy

12 komentarzy:

Majana pisze...

Piękne to ciasto i piękne zdjęcia!:)
Jejku, gdzie mieszkasz Madziu, ze masz tak zielono?
Pozdrawiam:)))

Panna Malwinna pisze...

ja z kolei często mam tak, że mam na coś ochotę a nie wiem na co. robię coś do jedzonka a potem się okazuje że to nie to.
a ciasto śliczne, takie optymistyczne;)

ewelajna pisze...

Ciasto wygląda przesmakowicie! A z tymi składnikami to tez tak mam - z jednej strony nie chcę zamieniać się w chomika, z drugiej cieszę się, jak mam wszystko w domu! U Ciebie np. wszystko można mieć a śmietany niet...
Pozdrawiam ciepło!

Amber pisze...

Magdo, a ja mam ochotę na taki kawałek Twojego ciasta.Gdyby się dało przez monitor poczęstować...

aga pisze...

fajne to ciacho:) ale bym zjadla kawaleczek... mniam:)

Anucha pisze...

Ciekawy przepis i chyba też wypróbuję. Mam takie wrażenie, że gdzieś niedawno o takim cieście czytałam. Wydaje mi się, że ktoś nawet proponował zwinąć na gorąco w roladkę.
Pozdrawiam serdecznie:)

Paula pisze...

pełne miodu... pycha!

Zaytoon pisze...

Rewelacyjny kolor! Taki... słoneczny. :)

Ewa Smaczniutkie.pl pisze...

Magdo takie ciasta miodowe to bardzo częsta słodycz w moim domu. Przekładam je masą z kaszy manny lub gotowanego sera. Wersji ze śmietaną przyznam jeszcze nie jadłam :)

Kasia pisze...

Z miodem uwielbiam! :-) Zjadłabym teraz takie warstwowe. Uściski!

Anonimowy pisze...

Madziu, mam jedno pytanie: opakowanie śmietany to ile mililitrów?? Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam =)

magda k. pisze...

200ml myślę, ale to dokładnie nie jest takie ważne, bo chodzi tylko o przesmarowanie warstw ciasta, a 200-250ml powinno spokojnie wystarczyć :)
Pozdrawiam gorąco :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin