Śledzie na Święta Bożego Narodzenia to już u nas tradycja, więc najwyższy czas zrobić śledzika.
Zrobiłam na dwa sposoby, dziś prezentuje te w śmietanie z dodatkiem cebuli, ogórka konserwowego i gruszki. Śledzie są wyśmienite, a dodatki zanurzone w śmietanowo - majonezowym sosie obłędne.
Bazę do tego przepisu znalazłam Tutaj
Jeśli lubicie śledziki to zachęcam do przyrządzenia tego dania :)
składniki:
- 250g śledzi w oleju
- 1 cebula
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duża gruszka
- odrobina cukru
- pieprz cytrynowy
- ocet ryżowy
- 200ml śmietany 18% (można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 3 łyżki majonezu
wykonanie:
Śledzie pokroić na małe kawałki, skropić octem i posypać cytrynowym pieprzem. Odstawić.
Śmietanę wymieszać z majonezem.
Ogórki, cebulę i gruszki pokroić w kosteczkę, albo półplasterki i dodać do śmietany, dobrze wymieszać. Doprawić cukrem delikatnie, do smaku.
Śledzie wyłożyć na półmisek, a na górę wyłożyć całą śmietanową mieszankę.
Odstawić na noc do lodówki.
Smacznego!!
11 komentarzy:
Pychota, ja w tym roku poluję na koreczki niestety chyba kupne ;(
Przy okazji Wesołych Świąt, w rodzinnym gronie i żeby w Nowym Roku spełniły się wszystkie marzenia ;)
z jabłkiem - owszem, znam.
ale ta gruszka... zaintrygowała mnie niebywale.
U mnie też dzisiaj w śmietanie:) Pyszotka:)
smaku śledzi w owocowo gruszkowej wersji nie znam jeszcze. do spróbowania:-)
Bardzp, ale to bardzo mi sie podoba. Na pewno wypróbuję!
uwielbiam śledzie w śmietanie,a takich z owocem jeszcze nie jadłam...ale pewnie pyszne :)
Kocham śledziki!!! Już nie mogę się ich doczekać!
Śledzia z gruszką jeszcze nie łączyłam.
Wesołych Świąt.
U nas tradycji śledzika brak, ale bez wątpienia warto by ją wprowadzić, wszak ryby te lubimy wszyscy - podobnież śmietanowe sosy. :)
Cudownych świąt!
Magdo! Uwielbiam takie śledzie!
Wszystkiego dobrego na święta!
Pozdrawiam Cię!
A ja wypróbowała ze dwa tygodnie temu, tylko wstawić nie ma ,kiedy:))
Pyszne były!
Prześlij komentarz