Najwyższy czas na propozycję obiadową. Ostatnio jakoś bardziej kuszą mnie ciasta i chleby, ale przecież trzeba nakarmić rodzinkę.
Przepis na zraziki znalazłam u Elżuni.
Trochę pozmieniałam, m.in. zmieniłam ser z brie na camembert, bo taki właśnie miałam, oraz zrobiłam 4 małe zrazy, zamiast 2 dużych, w ten sposób starczyło dla nas wszystkich.
Zrazy są rewelacyjne, masło czosnkowe daje cudny aromat, a wypływający ser i chrupiąca skórka to wspaniałe zestawienie.
składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- dwie kopiaste łyżki masła
- 1-2 ząbek czosnku (zależy jak bardzo lubicie czosnek)
- 1 łyżka natki pietruszki
- ser camembert (z dużego wystarczy połowa)
- bułka tarta (do obtaczania)
- mąka kukurydziana (u mnie pszenna, też do obtaczania)
- 1 jajko
- sól
- pieprz kolorowy (u mnie cytrynowy)
dodatkowo:
wykałaczki
olej do smażenia
wykonanie:
Piersi kurczaka rozdzielić na dwie, a następnie przekroić je wzdłuż na dwie części, żeby powstały 4 prostokątne cieniutkie plastry filetu. Zbić tłuczkiem do mięsa.
Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
Natkę pietruszki posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko połączyć z masłem. Włożyć do woreczka, albo miski i schłodzić w lodówce.
Na każdej piersi ułożyć plasterek sera camembert i masła czosnkowego. Zrazy zawinąć i spiąć wykałaczką (ja do jednego zrazu używałam po 3 wykałaczki:).
Na patelni rozgrzać olej. Każdy zraz obtoczyć w jajku, następnie w mące i na koniec w bułce tartej.
Smażyć na złoty kolor z każdej strony.
Podawać na gorąco.
Smacznego!!
17 komentarzy:
Coś dla mnie i mojej rodziny:)
wygląda strasznie apetycznie- cytat za moim Lubym;)
A to takie... mini zraziki! Podobają mi się, ale nie jestem pewna, czy taką ilością nakarmiłabym moich Głodomorów. Bez wątpienia musiałabym podwoić składniki. Ale bez wątpienia byłoby pysznie. ;))
Pozdrawiam!
O jakie swietne! Jak drobiowe to ja sie tym bardziej na nie piszę:)
Pozdrowienia:)
Mamy ostatnio awersję do kurczaka, najpierw dopadło mojego męża, teraz mnie, dzieci się domagają a ja po prostu nie mogę patrzec na surowego kurczaka, na takiego za to tak i jakby mi ktoś takie cudo podał to bym wpałaszowały w tri miga, ale zrobic sobie niestety nie zrobię. Mogłabyś mi taką porcyjkę teleportowac?
Ua, nie dość że drób (kocham!) to jeszcze masło czosnkowe - po prostu obłęd...
Chyba się wezmę i zrobię...
co za uczta!
nie, nie mogę. takie pyszności o tak później porze...
Zdjęcia, jak z najwyższej klasy książki kucharskiej :) Smakować to musi obłędnie! Mniam!
wspaniałe. szczególnie z tym masełkiem...
bardzo apetyczne miesko, z takimi dodatkami musi smakowac super:)
Fajne dodatki w tym kurczaczku :)
Wspaniałe danie obiadowe. Niezwykle apetyczne. Chętnie skorzystam z przepisu:)
Pozdrawiam:)
Wygladaja po prostu zniewalajaco!
Podoba mi się ten przepis ! Bardzo lubię takie potrawy :)
Wyglądają przepysznie :)
Po prostu swietne - az milo sie na nie patrzy i pewnie jeszcze milej palaszuje. :)
Tak apetycznie wyglądają,że nie ma bata tylko robić obiadek.Miło pozdrawiam.
Prześlij komentarz